'Psykisk hälsa har varit ett ämne som jag brinner väldigt mycket för', säger Charlotte Kalla.
'Psykisk hälsa har varit ett ämne som jag brinner väldigt mycket för', säger Charlotte Kalla. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kallas stöd till barnen: Jag är bekymrad

Allt fler unga i Sverige drabbas av psykisk ohälsa. Skiddrottningen Charlotte Kalla har reagerat starkt och har därför engagerat sig i Bris. Jag är bekymrad att så många barn och ungdomar mår dåligt, säger hon.


Fakta: Barnombudsmannens årsrapport

I Barnombudsmannens årsrapport till regeringen står det:

+ Allt fler barn söker kontakt med vården för psykisk ohälsa.

+ Behandling med psykofarmaka ökar kraftigt.

+ Förra året fick knappt 100 000 barn vänta längre på en utredning hos barn- och ungdomspsykiatrin än vårdgarantins trettio dagar. En ökning med nästan 80 procent på två år.

+ Barn vittnar om lång väntan på hjälp – som i värsta fall uteblir. Konsekvenserna är bland annat försämrad hälsa, skolfrånvaro och suicidförsök.

Charlotte Kalla har startat ett nytt liv efter skidkarriären. Förutom mammarollen till sonen Alvin är hon egenföretagare och har samarbeten med flera bolag.

Kalla har också engagerat sig för Barnens rätt i samhället (Bris) efter att ha läst om att psykisk ohälsa drabbar allt fler barn och ungdomar. Hon tog själv kontakt med Bris och bad om att få bli ambassadör för organisationen:

— Om jag skulle engagera mig i något är Bris den organisation som ligger mig varmast om hjärtat. Nu blev den känslan ännu mer tydlig när jag fick chans till utbildning och vara på studiebesök, säger Charlotte Kalla.

Brinner för

Det är ett ämne som berör Charlotte Kalla.

— Psykisk hälsa har varit ett ämne som jag brinner väldigt mycket för. Att ta hand om sig själv, inte bara det som syns utåt. Det är så himla viktigt att hålla den mentala biten färsk. Att jobba på det, säger Charlotte Kalla.

— Det har funnits en medvetenhet. Men nu börjar det också bli siffror och statistik. Det känns inte alls glädjande att läsa svart på vitt det som man haft på känn.

Charlotte Kalla poängterar vikten av att vuxna ser barnen och tar ansvar:

— Det är viktigt för barnen att det finns vuxna och hjälp att få. Ibland behövs så himla lite. Att någon lyssnar på dig. Det är inte mer än ett mejl, en chatt eller ett samtal bort, säger hon.

Stå upp för

Charlotte Kalla erkänner att hon blivit mer engagerad i den här frågan sedan hon i somras blev mamma till sonen Alvin.

— Det blir på ett helt annat sätt. Det blir nog bara mer och mer ju längre upp i åren Alvin kommer.

Det är inte första gången som Charlotte Kalla tar ställning i samhällsfrågor. Under sin aktiva karriär vägrade hon att marknadsföra spelbolag, med tanke på att många människor mår dåligt på grund av spelberoende.

— Jag känner att det är viktigt för mig att stå upp för mina värderingar, säger Charlotte Kalla.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hedman: "Tillbaka på nivån där jag hör hemma"

1 timme sedan

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

2 timmar sedan
23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.