Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svininfluensan hotar elitserien

Sport | 27/08/2009 16:59

Elitserieomgångar kan slopas.

Om knappt en månad inleds elitserien i ishockey.

Och elitserielagen rustar inte bara för strid utan även för den influensa som vid samma tidpunkt beräknas få sitt utbrott.

Lagen i elitserien fruktar svininfluensan och samtliga tolv lag är, enligt uppgifter till Nyheter24, på jakt efter vaccin för att möta smittan på bästa möjliga sätt.

Den 11 september träffas elitserielagens läkare i Stockholm för att tillsammans med Hockeyligans ledning diskutera hur lagen och alla berörda parter ska förbereda sig på influensans utbrott.

Nu kan Nyheter24 avslöja att antalet elitserieomgångar kan komma att kortas ned på grund av influensahotet.

–Svininfluensan kommer att diskuteras på läkarkonferensen. Exakt vilka strategier vi kommer jobba efter är inte klart i nuläget utan vi ska prata mer om det då, säger Tommy Töpel, sportchef för Hockeyligan.

Hur ser du på detta nu, elitserieklubbarna undrar hur Hockeyligans beredskap ser ut?

– Man ska aldrig nonchalera något sånt här. Vi vet som sagt inte exakt vilka åtaganden som kommer bli aktuella.

För Nyheter24 berättar Töpel dock att Hockeyligan redan nu har radat upp ett antal åtgärder som kan bli aktuella.

En åtgärd är att minska antalet elitserieomgångar.

– Att ställa in matcher är inget alternativ. Det skulle bli en katastrof. Men det finns olika förslag, som att korta ner på olika sätt.

"Att korta ner" - hur menar du?

– Ja, att dra ner på antalet omgångar. Vi måste diskutera det här med klubbarna också och jag vet att många klubbar redan är ute och jagar vaccin.

Leif Gyllefjord är läkare i Luleå Hockey och han tror att spelarna i hans lag kommer att vaccineras i mitten av oktober.

– Ja, det hoppas vi på. Samtidigt får man inte glömma att det kan bli ytterligare fördröjningar med tanke på att en stor del av befolkningen ska vaccineras, säger han till Nyheter24.

I Luleå har de nu stärkt sitt fokus på hygien.

–För de spelare som har mindre förkylningssymptom har egna handdukar vid träning. Sen gäller det att spelarna tvättar sina händer ofta och noggrant med vatten och tvål.

Om en månad väntas smittan få sitt utbrott. Vad kan det få för konsekvenser?

– Influensan är inte farligare än någon annan influensa, men anledningen till att den är debatterad är att man vet ganska lite om den. Det kan det slå ut ett helt lag eller delar av ett lag. Det kan göra att det är omöjligt att kunna få ihop tillräckligt med folk till en match. Visst är det så att man ändå måste känna en viss oro, avslutar Gyllefjord.

Skrivet av: