Med ett mysigt uterum på balkongen kan du njuta av solen hela sommaren.
Med ett mysigt uterum på balkongen kan du njuta av solen hela sommaren. - Foto: Jessica Gow / Jessica Gow/TT

Så skapar du ett mysigt uterum på balkongen – att njuta av hela sommaren

Så förvandlar du din balkong till en avkopplande fristad med sköna utemöbler och lugnande växter.


Drömmer du om att njuta av utomhuslivet hemma? Med några enkla tips kan du skapa ett mysigt uterum på balkongen som passar för både odling, umgänge och avslappning. Här är några råd om hur du kan använda utrymmet effektivt, välja rätt möbler och växter, samt skapa den rätta atmosfären med hjälp av belysning och dekor.

1. Använd utrymmet på balkongen smart

Balkongen är ofta ett begränsat utrymme, så det gäller att tänka smart när det kommer till inredning. Jobba på höjden med spaljéer, hyllor och amplar för att få plats med fler växter och prylar. Välj möbler som är anpassade för balkongen, till exempel hopfällbara stolar, bänkar med förvaring eller ett litet bord som kan fästas på räcket. Tänk också på att skapa olika zoner för olika syften, till exempel en matplats, en loungehörna eller en odlingsdel.

2. Välj möbler och växter som passar din stil och balkong 

Det finns inga regler för hur du ska inreda din balkong, det viktigaste är att du trivs med din stil. Vill du ha en lantlig känsla kan du satsa på trä- och rottingmöbler, korgar och krukor i naturmaterial och blommor i pastellfärger. Vill du ha en modern look kan du välja metall- och plastmöbler, geometriska former och gröna växter. Vill du ha en exotisk touch kan du välja mönsterrika textilier, färgglada detaljer och växter som citrus, olivträd eller palmer.

3. Skapa mysig stämning med belysning och dekor på balkongen

För att göra din balkong extra mysig kan du leka med belysning och dekor. Ljusslingor, lyktor och ljuslyktor ger ett varmt och inbjudande sken på kvällen. Textilier som kuddar, plädar och mattor ger en ombonad och hemtrevlig känsla. Dekorationer som vimplar, girlanger, tavlor eller skyltar ger personlighet och charm. Tänk också på att rama in din balkong med något som ger insynsskydd och lummighet, till exempel en häck, ett parasoll eller klätterväxter.

4. Njut av din balkong året runt 

Din balkong behöver inte vara tom och trist under vinterhalvåret. Med några knep kan du förlänga säsongen och njuta av ditt uterum året runt. Välj växter som tål kyla och frost, till exempel barrväxter, ljung eller kärleksört. Investera i en värmare eller en eldstad som ger värme och mysfaktor. Klä dig varmt och gosigt med filtar, mössor och vantar. Bjud över några vänner och grilla korv eller drick varm choklad.

Att skapa ett mysigt uterum på balkongen är inte så svårt som det kanske verkar. Med lite planering, kreativitet och inspiration kan du förvandla din balkong till en avkopplande fristad där du kan njuta av utomhuslivet hemma. Oavsett om du vill odla, umgås eller slappna av finns det något för alla smaker och stilar.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!