Att bygga sin egen japanska trädgård behöver inte vara speciellt avancerat, och den behöver så klart inte vara lika avancerad som på bilden.
Att bygga sin egen japanska trädgård behöver inte vara speciellt avancerat, och den behöver så klart inte vara lika avancerad som på bilden. - Foto: Nyheter24

Så skapar du din egen japanska trädgård – steg för steg

Så skapar du en harmonisk och stilren trädgård i japansk stil.


Drömmer du om att ha en lugn och harmonisk plats att njuta av i din trädgård? Då kan du skapa din egen japanska trädgård med några enkla tips. En japansk trädgård är en stilren och avskalad trädgård som efterliknar naturen i miniatyr. Här får du veta hur du kan planera och anlägga en japansk trädgård steg för steg.

1. Välj en plats och ett tema

Det första steget är att välja en plats för din japanska trädgård. Det kan vara en del av din befintliga trädgård som du vill göra om, eller ett helt nytt område. Det viktiga är att platsen har både sol och skugga, och att den är avskärmad från den övriga tomten genom växter eller skärmar av naturmaterial. Det ger en känsla av rumskänsla och frid.

Det andra steget är att välja ett tema för din japanska trädgård. Det finns många olika typer av japanska trädgårdar, men de vanligaste är:

  • Zenträdgården: En mycket enkel och avskalad trädgård som består av sand eller grus som krattas i vågmönster, och några få stenar som symboliserar berg eller öar. Den här typen av trädgård är tänkt att vara en plats för meditation och kontemplation.
  • Te-trädgården: En trädgård som är anpassad för teceremonin, som är en viktig del av den japanska kulturen. Den här typen av trädgård har ofta en slingrande stig som leder till ett tehus, där man kan njuta av teet i lugn och ro. Längs stigen kan det finnas vackra detaljer som stenlyktor, bamburör eller vattenkärl.
  • Promenadträdgården: En trädgård som är tänkt att upplevas genom att promenera runt i den. Den här typen av trädgård har ofta olika scenerier som skapas med hjälp av växter, stenar, vatten och ornament. Man kan till exempel se en damm med fiskar, en bäck med en bro, eller ett berg med ett tempel.

Välj det tema som passar dig bäst, eller kombinera olika element från olika teman.

2. Använd de fyra elementen

En japansk trädgård är som regel uppbyggd av fyra element: sten, vatten, plantor och ornament. Dessa ska användas så att trädgården blir asymmetrisk och får rumskänsla. Här är några tips på hur du kan använda de fyra elementen:

  • Sten: Stenen symboliserar berg och är ett viktigt element i den japanska trädgården. Du kan använda stora eller små stenar, runda eller kantiga, men tänk på att placera dem med minst en tredjedel under marken så att de ser naturliga ut. Du kan också låta dem bli mossbeväxta för att ge dem mer karaktär.
  • Vatten: Vatten symboliserar liv och rörelse och är ett annat viktigt element i den japanska trädgården. Du kan använda vatten på olika sätt, till exempel genom att anlägga en damm, en bäck, ett vattenfall eller ett fontän. Du kan också ersätta vatten med sand eller grus som krattas i vågmönster om du vill ha en torrträdgård.
  • Plantor: Plantorna symboliserar naturen och ger färg och form till den japanska trädgården. Du kan använda olika sorters plantor, men tänk på att välja sådana som passar ihop och som har vacker form och grenverk snarare än blomning. Några exempel på plantor som passar bra i en japansk trädgård är bambu, barrträd, lönnar, azaleor, irisar och mossa.
  • Ornament: Ornamenten symboliserar kultur och konst och ger personlighet till den japanska trädgården. Du kan använda olika sorters ornament, men tänk på att vara återhållsam och inte överbelasta trädgården med för många saker. Några exempel på ornament som passar bra i en japansk trädgård är stenlyktor, pagoder, statyer, bamburör eller vattentunnor.

3. Sköt om din japanska trädgård

När du har anlagt din japanska trädgård är det dags att njuta av den. Men glöm inte att sköta om den också, så att den behåller sin skönhet och harmoni. Här är några tips på hur du kan sköta om din japanska trädgård:

  • Kratta sanden eller gruset regelbundet så att den behåller sina mönster.
  • Klipp gräset kort så att det inte konkurrerar med de andra växterna.
  • Beskär träden och buskarna så att de får fina former och inte växer för mycket.
  • Rensa bort ogräs och döda växter så att de inte stör helhetsintrycket.
  • Rengör dammen eller fontänen så att vattnet håller sig klart och friskt.
  • Torka av stenarna eller ornamenten så att de inte blir smutsiga eller täckta av alger.

Att skapa sin egen japanska trädgård är inte så svårt som det kanske verkar. Med lite planering, kreativitet och omsorg kan du förvandla en del av din trädgård till en rofylld oas där du kan koppla av och inspireras.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!