Ta reda på när och hur du bör beskära din bärbuske.
Ta reda på när och hur du bör beskära din bärbuske. - Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG

När och hur beskär man bärbuskar?

Det kan vara lätt att glömma hur och när man ska beskära sina bärbuskar. I denna artikel får du reda på det.


Att beskära bärbuskar är ett enkelt sätt att få mer skörd och friskare växter. Men när och hur ska man göra det? Här är några tips för att beskära hallon, vinbär och krusbär på bästa sätt.

Skilj på sommar- och hösthallon

Hallonplantor behöver beskäras varje år för att ge största möjliga avkastning. Efter skörden är de fruktbärande skotten förbrukade och ska klippas bort ända nere vid marken. Men det skiljer sig åt om du har sommarhallon eller hösthallon.

Sommarhallon ger bär på tvååriga skott, alltså de som växte upp under fjolåret. De skott som har växt upp under året sparar man för de ska ge skörd nästa år. De hallonskott som ska klippas bort är brunaktiga, förgrenade och ser allmänt risiga ut, ofta hänger rester av bären kvar. De nya årsskotten är oförgrenade och har ljusare, ibland enbart grön bark. Det går bra att beskära direkt efter skörd, men missar man går det även att beskära tidig vår.

Hösthallon bär frukt på sina årsskott och därför kan man kapa hela plantan. Görs bäst på vårvintern innan de nya skotten börjar komma upp.

Vinbär och krusbär – glesa ut gamla grenar

Vinbärs- och krusbärsbuskar beskärs på liknande sätt. De bör gallras ur då och då när de börjar bli för täta. En lagom gles buske ger de största och bästa bären. Ge busken en öppen form gör att luften cirkulera fritt, vilket motverkar mjöldagg och vinbärsgallmyggan.

En bra metod är att ta bort en eller ett par av de äldsta grenarna varje år. Svarta vinbär är inte så känsliga för vilka grenar som skärs bort, då de får bär även på årsskotten, medan röda vinbär får bär på skott som är två till fem år gamla. Skär bort dem ända nere vid marken. Med kontinuerlig beskärning håller du buskarna i toppform.

Bästa beskärningstiden för krusbär och vinbär är på hösten när busken har tappat bladen. Det går att beskära på vårvintern men innan knopparna börjat svälla, för annars skär man bort en massa bäranlag. Uppstammade bärbuskar trimmas på liknande sätt i kronan.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!