Få saker är sorgligare än att titta ut över sin sönderbrända gräsmatta, men det finns hopp!
Få saker är sorgligare än att titta ut över sin sönderbrända gräsmatta, men det finns hopp! - Foto: TT/Nyheter24

Ge inte upp! Så räddar du din sönderbrända gräsmatta

Har den varma sommaren bränt sönder din gräsmatta? Oroa dig inte, med rätt knep kan du faktiskt rädda den.


Få saker är sorgligare än gräsmattor som bränts sönder av sommarsolen, trots att sommaren knappt har hunnit börja. Men som tur är finns det sätt att undvika katastrofen så att både du och familjen får njuta av en frodig och välmående gräsmatta hela sommaren.

Vattna ordentligt men sällan

Gräsmattor behöver regelbundet vatten för att hålla sig gröna och frodiga. Under varma sommardagar kan gräset behöva vattnas dagligen. Försök att vattna tidigt på morgonen eller sent på kvällen när det är svalare, för att minska mängden vatten som avdunstar. Tänk dock på att inte vattna för ofta, då det gör att gräset får grunda rötter och därmed står emot torka sämre.

Återplantera om det behövs

Om det finns stora fläckar av dött gräs kan du behöva återplantera dessa områden. Först måste du riva upp det döda gräset med en kratta, och sedan kan du antingen så nya gräsfrön eller lägga gräsplattor på de exponerade fläckarna.

Glöm inte bort att gödsla

När du har planterat nytt gräs på döda plättar kan det vara bra att gödsla ordentligt för att ge det nya gräset en bra start. Använd ett gödsel som är särskilt framtaget för gräsmattor och följ instruktionerna på förpackningen.

Undvik att klippa för kort

Gräset kan bli mer benäget att torka ut och dö om det klipps för kort. Försök att hålla gräsmattan på en höjd av omkring 5-7 cm.

Gå inte på drabbade områden

Områden där människor ofta går eller leker kan bli särskilt skadade under en het sommar. Om möjligt, försök att undvika att trampa på gräsmattan där den är mest utsatt.

Lufta gräsmattan

I slutet av säsongen kan du lufta gräsmattan (genom att göra små hål i den) för att förbättra vattengenomträngning och luftflöde till gräsrötterna. Då kan du också använda en mossrivare för att ta bort eventuell mossa och främja tillväxt av nytt gräs.

Lycka till!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!