Ta reda på vilket frukträd som passar din trädgård.
Ta reda på vilket frukträd som passar din trädgård. - Foto: AP

Så väljer du rätt fruktträd för trädgården

De flesta av oss drömmer nog om en frodig och fin trädgård, men vad ska man egentligen tänka på när man väljer fruktträd?


Att odla egen frukt är både gott, nyttigt och viktigt för våra pollinatörer. Men hur väljer man rätt fruktträd för sin trädgård? Det finns många faktorer att ta hänsyn till, som klimat, plats, smak och skötsel. I den här artikeln ger vi dig några tips och råd om hur du kan hitta fruktträd som passar dig och din trädgård.

Vad är ett fruktträd?

Ett fruktträd är ett träd som bär ätbara frukter, som äpplen, päron, plommon eller körsbär. Fruktträd kan vara lövfällande eller städsegröna, beroende på sort och klimat. Fruktträd kan också ha olika växtsätt, som upprätt, hängande eller spaljerad. Fruktträd kan vara självfertila eller korsbefruktade, vilket innebär att de antingen kan pollineras av sig själva eller behöver ett annat fruktträd av samma eller en annan sort i närheten för att ge frukt.

Varför ska man odla fruktträd?

Det finns många fördelar med att odla fruktträd i sin trädgård. Här är några av dem:

  • Du får färska och smakrika frukter som du kan äta råa eller använda till bakning, syltning eller saftning.
  • Du bidrar till biologisk mångfald och hjälper pollinatörer som bin och humlor att överleva.
  • Du skapar en vacker och levande trädgård som ger skugga, syre och välbefinnande.
  • Du sparar pengar och minskar ditt klimatavtryck genom att inte köpa importerad frukt.

Hur väljer man fruktträd?

När du ska välja fruktträd för din trädgård finns det några saker du bör tänka på:

  • Klimatzon: Välj fruktträd som tål det klimat du bor i. I Sverige delas landet in i åtta klimatzoner från 1 (sydligaste Skåne) till 8 (nordligaste Lappland). Ju högre zonnummer, desto kallare och hårdare klimat. Kolla vilken zon ditt fruktträd är anpassat till innan du köper det.
  • Plats: Välj en plats i din trädgård där ditt fruktträd får tillräckligt med sol, skydd från vind och god dränering. De flesta fruktträd vill ha minst sex timmar sol om dagen för att ge bra skörd. Undvik också att plantera ditt fruktträd för nära husväggar, staket eller andra träd som kan skymma ljuset eller konkurrera om näringen.
  • Smak: Välj en fruktsort som du tycker om att äta och som passar ditt användningsområde. Vill du ha söta eller syrliga frukter? Vill du ha tidiga eller sena sorter? Vill du ha stora eller små frukter? Vill du ha frukter som håller länge eller som måste ätas snabbt? Det finns många olika sorter av varje frukttyp att välja mellan, så läs på om deras egenskaper innan du bestämmer dig.
  • Skötsel: Välj ett fruktträd som passar din ambitionsnivå och kunskap. Vissa fruktträd kräver mer skötsel än andra, till exempel beskärning, gödsling, vattning och skydd mot sjukdomar och skadedjur. Om du är nybörjare kan det vara bra att välja ett lättodlat och tåligt fruktträd som inte behöver så mycket omvårdnad.

Några populära fruktträd för trädgården

Här är några exempel på fruktträd som är populära i svenska trädgårdar:

  • Äppelträd: Ett av de mest älskade och mångsidiga fruktträden. Det finns hundratals olika äppelsorter att välja mellan, från söta till syrliga, från tidiga till sena, från små till stora. Äpplen kan ätas färska eller användas till pajer, mos, sylt eller cider. Äppelträd kan vara självfertila eller korsbefruktade och behöver beskäras regelbundet för att ge god skörd.
  • Päronträd: Ett annat klassiskt och läckert fruktträd. Päron har en mjuk och saftig konsistens och en söt och aromatisk smak. Päron kan ätas färska eller användas till bakverk, sallader eller ostbrickor. Päronträd är oftast korsbefruktade och behöver därför ett annat päronträd i närheten för att ge frukt. Päronträd behöver också beskäras regelbundet för att hålla formen och undvika sjukdomar.
  • Plommonträd: Ett vackert och välsmakande fruktträd. Plommon har en fast och saftig konsistens och en söt och syrlig smak. Plommon kan ätas färska eller användas till sylt, kompott eller torkad frukt. Plommonträd är oftast självfertila men kan ge bättre skörd om de har ett annat plommonträd i närheten. Plommonträd behöver inte beskäras så ofta men bör skyddas mot frostskador på våren.
  • Körsbärsträd: Ett underbart och utsökt fruktträd. Körsbär har en mjuk och saftig konsistens och en söt eller syrlig smak beroende på sorten. Körsbär kan ätas färska eller användas till pajer, glass eller likör. Körsbärsträd är oftast korsbefruktade men det finns också självfertila sorter. Körsbärsträd behöver inte beskäras så ofta men bör skyddas mot fåglar som gillar att plocka körsbären.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!