Välj rätt blommande växt för rätt säsong.
Välj rätt blommande växt för rätt säsong. - Foto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT

Bästa blommande växterna – för alla säsonger

Lär dig om de vackraste och mest lättskötta blommande krukväxterna som passar för varje årstid och ger liv åt ditt hem.


Att köpa krukväxter är ett enkelt och effektivt sätt att skapa en trivsam och färgglad atmosfär i ditt hem. Oavsett om du vill ha en stor och praktfull blomma i fönstret, en liten och söt blomma på bordet eller en hängande blomma i taket, finns det en krukväxt som passar dig. Dessutom kan du välja blommande krukväxter som är anpassade till olika årstider, så att du alltid har något som blommar i ditt hem. I den här artikeln kommer vi att tipsa dig om de bästa blommande växterna för varje säsong och hur du sköter om dem på bästa sätt.

Vinter

Vintern är en mörk och kall årstid, men det betyder inte att du måste avstå från blommor i ditt hem. Det finns flera blommande krukväxter som trivs i vinterhalvåret och som kan lysa upp ditt hem med sina vackra färger. Här är några exempel på vinterblommor som du kan välja:

  • Julstjärna. Julstjärnan är en klassisk julblomma som finns i många olika färger, från rött till rosa till vitt. Julstjärnan vill ha ett ljust men inte direkt solljus och en jämn temperatur på cirka 20 grader. Vattna julstjärnan regelbundet men inte för mycket, och låt den torka upp mellan vattningarna.
  • Amaryllis. Amaryllisen är en annan populär julblomma som har stora och praktfulla blommor i rött, rosa, vitt eller flerfärgat. Amaryllisen vill ha ett ljust läge men inte direkt solljus och en temperatur på cirka 20 grader. Vattna amaryllisen sparsamt när löken börjar växa och öka vattningen när bladen kommer fram. När amaryllisen har blommat över kan du klippa av stjälken och låta löken vila i ett mörkt och svalt utrymme tills nästa säsong.
  • Julros. Julrosen är en vintergrön perenn som kan odlas både ute och inne. Julrosen har vackra blommor i vitt, rosa eller lila som kan hålla sig länge. Julrosen vill ha ett halvskuggigt läge och en fuktig men väldränerad jord. Vattna julrosen regelbundet men inte för mycket, och gödsla den med organiskt gödsel på våren.

Vår

Våren är en årstid då naturen vaknar till liv och många blommor börjar blomma. Det finns många blommande krukväxter som passar för våren och som kan ge ditt hem en fräsch och glad känsla. Här är några exempel på vårblommor som du kan välja:

  • Tulpaner. Tulpaner är ett säkert vårtecken som finns i alla möjliga färger och former. Tulpaner kan odlas både från lökar eller från färdiga snittblommor. Tulpaner vill ha ett ljust läge men inte direkt solljus och en sval temperatur på cirka 15 grader. Vattna tulpanerna regelbundet men inte för mycket, och byt vattnet ofta om du har snittblommor.
  • Primula. Primulan är en färgglad vårblomma som finns i gult, orange, rosa, rött eller lila. Primulan kan odlas både ute och inne, men trivs bäst i ett svalt och halvskuggigt läge. Vattna primulan regelbundet men inte för mycket, och låt den torka upp mellan vattningarna.
  • Påsklilja. Påskliljan är en annan typisk vårblomma som har gula eller vita trumpetformade blommor. Påskliljan kan odlas både från lökar eller från färdiga snittblommor. Påskliljan vill ha ett ljust läge men inte direkt solljus och en sval temperatur på cirka 15 grader. Vattna påskliljan regelbundet men inte för mycket, och byt vattnet ofta om du har snittblommor.

Sommar

Sommar är en årstid då det finns ett stort utbud av blommande krukväxter att välja mellan. Du kan skapa en tropisk eller medelhavskänsla i ditt hem med exotiska eller doftande blommor som trivs i värmen. Här är några exempel på sommarblommor som du kan välja:

  • Hibiskus. Hibiskusen är en tropisk växt som har stora och färgstarka blommor i rött, rosa, orange eller gult. Hibiskusen vill ha ett soligt läge och en varm temperatur på cirka 25 grader. Vattna hibiskusen rikligt men inte för ofta, och gödsla den med flytande gödsel varannan vecka under blomningen.
  • Pelargon. Pelargonen är en klassisk sommarväxt som finns i många olika sorter och färger. Pelargonen vill ha ett soligt läge och en varm temperatur på cirka 25 grader. Vattna pelargonen regelbundet men inte för mycket, och låt den torka upp mellan vattningarna.
  • Gardenia. Gardenian är en doftande växt som har vita eller krämiga blommor med ett starkt sötaktigt parfymliknande doft. Gardenian vill ha ett ljust läge men inte direkt solljus och en varm temperatur på cirka 25 grader. Vattna gardenian regelbundet men inte för mycket, och håll jorden jämnt fuktig.

Höst

Hösten är en årstid då det börjar bli mörkare och kallare, men det finns fortfarande några blommande krukväxter som kan pigga upp ditt hem med sina höstliga färger. Här är några exempel på höstblommor som du kan välja:

  • Höstanemoner. Höstanemonerna är perenna växter som har rosa eller vita skålformade blommor med gula ståndare. Höstanemonerna vill ha ett halvskuggigt läge och en sval temperatur på cirka 15 grader. Vattna höstanemonerna regelbundet men inte för mycket, och klipp bort vissna blommor.
  • Krysantemum. Krysantemumen är en populär höstväxt som finns i många olika sorter, former och färger. Krysantemumen vill ha ett soligt läge och en sval temperatur på cirka 15 grader. Vattna krysantemumen regelbundet men inte för mycket, och gödsla den med flytande gödsel varannan vecka under blomningen.
  • Cyklamen. Cyklamenen är en knölväxt som har hjärtformade blad och vackra blommor i rosa, rött, vitt eller lila. Cyklamenen vill ha ett ljust läge men inte direkt solljus och en sval temperatur på cirka 15 grader. Vattna cyklamenen sparsamt men ofta, helst underifrån, och låt den torka upp mellan vattningarna.

Blommande krukväxter är ett perfekt sätt att förgylla ditt hem med färg och liv året runt. Oavsett vilken årstid det är, finns det en blommande krukväxt som passar dig och ditt hem. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!