KDU deltar i Nyheter24:s debattkampen.
Christian Carlsson och Eric Dicksson (KDU) anser att det borde delas ut högre straff för sexualbrott. - Foto: TT.

KDU: "Utvisa utländska våldtäktsmän"

KDU: "Våldtäkt är ett av de grövsta och mest kränkande brott som en människa kan utsättas för, men straffen för sexualbrott är alldeles för låga. Vi kräver därför hårdare straff för vålds- och sexualbrott"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sverige har en lång tradition av frihet och vi är ett av världens mest jämställda länder. Kvinnor och män har samma rättigheter och skyldigheter. Vi har samma rätt att leva våra liv som vi vill, men otryggheten för kvinnor växer.

2016 utsattes 14 procent av alla unga kvinnor för sexualbrott. Det innebär en fyrdubbling sedan 2010. Våldtäktsanmälningarna ökade dessutom med 10 procent under 2017. Det är med andra ord inte märkligt att var tredje kvinna känner sig otrygg i sitt eget bostadsområde, men både kvinnor och män ska bemötas med respekt och kunna röra sig fritt.

KDU kräver för det första skärpta minimistraff för vålds- och sexualbrott, så att straffen står i bättre proportion till den kränkning som brottet innebär mot brottsoffret. Vi vill för det andra avskaffa dagens mängdrabatt för seriebrottslingar. 

Det är en rabatt som innebär att principen ”ta tre betala för två” inte bara gäller på rean utan också i våra svenska domstolar. Vi kräver för det tredje att villkorlig frigivning efter två tredjedelar av straffet slopas. Våldtäktsmän ska helt enkelt avtjäna sitt fulla straff. Något annat är inte värdigt vårt samhälle.

Utrikes födda män, det vill säga personer som kommer från en annan kulturell kontext än den svenska, är tyvärr överrepresenterade bland sexualbrottslingar. När det gäller dem är vårt besked är tydligt. Utländska sexualbrottslingar ska utvisas.

Den som befinner sig här tillfälligt eller för att söka asyl har att rätta sig efter svenska lagar, vår kultur och våra värderingar. Utsätter man andra för brott missbrukas förtroendet och vi menar att rätten att vistas i vårt land då har förbrukats. 

Det duger inte att vuxna våldtäktsmän idag kan komma undan utvisning, exempelvis genom att hänvisa till sin ungdom, psykisk ohälsa eller säkerhetsläget i Afghanistan. Våldtäktsmän är inte välkomna till Sverige och utvisning ska därför vara praxis för utländska sexualbrottslingar.

Sexualbrott är ett mycket grovt och kränkande brott som sätter djupa spår i brottsoffret.

Oftast bär den som utsatts för brottet med sig den traumatiska händelsen genom hela livet. Dessa människor förtjänar upprättelse. En röst på KD den 9 september är en röst för att fler brottsoffer ska få se rättvisa skipas.    

Christian Carlsson (KDU),
Förbundsordförande, Kristdemokratiska Ungdomsförbundet

Eric Dicksson (KDU),
Rättspolitisk talesperson, Kristdemokratiska Ungdomsförbundet

KDU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.