I det senaste numret av Fantomen får läsaren följa med den vandrande vålnaden på äventyr på Visbys gator. Teckning av Kim W. Andersson.
I det senaste numret av Fantomen får läsaren följa med den vandrande vålnaden på äventyr på Visbys gator. Teckning av Kim W. Andersson. - Foto: TT

Fantomen på äventyr i Almedalen i nytt nummer

I det senaste numret av Fantomen bekämpar den vandrande vålnaden antidemokratiska krafter längs Visbys gator.


Fakta: Fantomen

Skapad av amerikanske Lee Falk som kallade sin hjälte för "en Tarzan med collegeexamen". Gjorde premiär i amerikansk dagspress 1936, vilket var före Stålmannen, Spiderman och Batman.

Kallas även "Den vandrande vålnaden" och betraktas som odödlig. I själva verket har Fantomenrollen gått i arv från far till son sedan 1500-talet och de historiska äventyren skildras genom att den nutida Fantomen läser i den så kallade Fantomenkrönikan.

Bor i det fiktiva landet Bengali, som svenska Team Fantomen på 1970-talet – till skillnad från Lee Falk – förlade till afrikanska östkusten som en före detta brittisk koloni.

Sedan 1960-talet har redaktioner i länder som bland annat Australien, Italien och Sverige haft licens att göra egna Fantomenäventyr. I det svenska Team Fantomen ingick bland andra manusförfattarna Janne Lundström, Magnus Granström samt chefredaktören Ulf Granberg.

Det är Mikael Sol skrivit manus och Kim W. Andersson som tecknat det 22 sidor långa äventyret ”En prins i Almedalen” där den diktatoriska och ondskefulla prinsen Dar av Dakk, känd från tidigare Fantomenäventyr, är i Almedalen för att sälja in storslagna byggplaner som kan förändra Gotland och Visby för alltid. Men då rycker Fantomen in till undsättning.

”Världen är full av narcissistiska tyranner, både i det stora och i det lilla. Människor med enorm makt över andra som de inte fått av folket. Fantomen har alltid varit hård mot antidemokrater och det har vi tagit fasta på i detta på många sätt klassiska men också ovanliga äventyr på svensk mark”, säger manusförfattaren Mikael Sol i ett pressmeddelande.

Fantomen har en stark historisk koppling till Sverige, vilket bland bland annat tas upp i serieforskaren Robert Amans bok ”När Fantomen blev svensk”.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!