En man dog, efter att polisen stått på hans nacke, vid ett polisingripande.
En man dog, efter att polisen stått på hans nacke, vid ett polisingripande. - Foto: Foto: Mike Simons/AP/TT och Johan Nilsson/TT

Ung man dog – efter att polis stod på hans nacke

Familjen till en ung man, som dog efter ett polisingripande i Kalifornien i december, har anmält polisen för vållande till annans död. Detta eftersom att de, precis som i fallet med George Floyd, stått på mannens nacke vid ingripandet.


Den 23 december larmade en kvinna polisen i Antioch, Kalifornien. Hon uppgav att hon var orolig för att hennes 30-åriga bror på något sätt skulle skada deras gemensamma mamma. 

Men istället var det den tillkallade polisen som allvarligt skadade brodern – som dog efter med ingripandet. Nu anmäler familjen poliserna för vållande till annans död. 

Led av psykisk ohälsa

Brodern hade, sedan flera månader tillbaka, kämpat med psykisk ohälsa i form av ångest, depression och paranoia. I samband med att hans syster tillkallade polis var mannen mycket orolig, men när polisen kom fram till mammans hem mannen blivit betydligt lugnare och mamman höll mannen i sin famn.

Trots detta visade de två poliserna, enligt familjens advokat John L. Burris, inget intresse av att försöka förstå situationen, utan istället brottade de ner mannen på golvet. 

Foto: Ashlee Rezin Garzia/AP/TT.

– Dessa polismän hade redan satt handfängsel på honom, men deras överfall på den unge mannen fortsatte  ändå. De började använda "George Floyd-tekniken" när de satte ett knä ovanpå och på sidan av hans nacke, samtidigt som de ignorerade hans "snälla, döda mig inte", förklarade Burris, enligt CNN.

Hela detta förlopp ska ha filmats av mamman på hennes mobiltelefon.

Avled tre dagar senare

Foto: Emily Leshner/AP/TT

Mannen tappade medvetandet i samband med ingripandet och fördes med ambulans till sjukhus där han avled tre dagar senare. 

"Jag kommer aldrig inte må dåligt"

Systern, som larmade polisen, är skärrad efter händelsen. Hennes förhoppning var att de skulle hjälpa hennes bror och deskalera situationen. 

– Jag kommer aldrig någon inte må dåligt. Om det hade varit rätt sak att göra, då hade det inte dödat min bror, säger hon till ABC7 News.

Läs mer:

Efter mordet på George Floyd: Familjen stämmer staten

Polis i USA avslöjade – försökte radera fakta om polisbrutalitet

Här torterar polismännen tonåringen – med en elpistol

/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!