Amerikansk polis har fått uppgifter om plan på att storma Kapitolium – idag.
Amerikansk polis har fått uppgifter om plan på att storma Kapitolium – idag. - Foto: Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT och Mattias Lundblad/TT

Höjd säkerhet vid Kapitolium: "Uppgifter om plan att storma"

Säkerheten kring Kapitolium har höjts och 4 900 soldater från nationalgardet står redo vid kongressen. Detta efter nya uppgifter om att Trump-anhängare, som tror på konspirationsteorin QAnon, planerar att storma Kapitolium en andra gång – redan idag.


Det var drygt sex veckor sedan Joe Biden tog över presidentämbetet från Donald Trump och svors in som USA:s 46:e president. 

Trots det lever fortfarande hoppet, bland många Trump-anhängare, om att Trump kommer att bli president igen – redan idag. Nya uppgifter visar dessutom att anhängarna kan tänkas vara beredda att ta saken i egna händer under dagen.

Tror att Trump svärs in den 4 mars

Det är framförallt Trump-anhängare, som också tror på konspirationsteorin QAnon, som är övertygade om att Trump kommer att sväras in som president under dagen. Läs mer om QAnon här. 

För dessa anhängare är det ingen slump att Trumps påstådda presidentinstallation väntas ske just idag.

Adam Smith. Foto: Greg Nash/AP/TT

– Några av dessa personer har sett att amerikanska presidenter tydligen svors in den 4 mars för drygt 75 år sedan, sa Adam Smith, ordförande i en av representanthusets säkerhetskommittéer, under ett möte förra veckan, enligt The Independent, och fortsatte:

– Gud vet varför det plötsligt är relevant, men nu tänker de i alla fall "vi kanske skulle samlas igen och storma Kapitolium den 4 mars."

"Har uppgifter om plan att storma Kapitolium"

Under onsdagskvällen, svensk tid, meddelade polisen vid kongressbyggnaden Kapitolium att de kommit över uppgifter som indikerade att Smiths uttalande om en andra stormning skulle kunna bli verklighet.

Kapitolium stormades den 6 januari. Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

– Vi har uppgifter som visar på en möjlig plan att storma Kapitolium, utförd av en milisgrupp på torsdagen den 4 mars. Vi har redan vidtagit omfattande åtgärder för att höja säkerhetsnivån, däribland en utökad fysisk barriär och högre bemanning. Detta för att skydda kongressen, allmänheten och våra poliser, skriver polisen vid Kapitolium i ett pressmeddelande.

Representanthuset, som är en av två delar i den amerikanska kongressen, har efter uppgifterna beslutat att stänga under dagen. Inplanerade möten senareläggs alltså. 

4 900 soldater från nationalgardet på plats

Det amerikanska nationalgardet har varit på plats i Washington D.C. efter att den första stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium ägde rum i januari. Läs mer om det här.

Sedan man sett indikationer online på att Trump-anhängare diskuterar en andra stormning av Kapitolium har man nu beslutat att nationalgardet ska stanna kvar i staden.

Foto: Julio Cortez/AP/TT

Totalt har 4 900 soldater från nationalgardet stationerats runtomkring Kapitolium. Utöver detta har man även bibehållit och förstärkt den taggtrådsbeklädda barriär som omringat byggnaden sedan flera veckor tillbaka.

Trumps handlingar bekräftar övertygelsen

Enligt terrorexperten Jason Blazakis tolkar de Trump-supporters, som också är hängivna QAnon-anhängare, alla Trumps handlingar som en bekräftelse på att deras idéer om den 4 mars stämmer. 

Donald Trump. Foto: John Raoux/AP/TT

Forbes har tidigare rapporterat om hur Trump International Hotel i Washington D.C. plötsligt höjt priserna på sina rum – men bara mellan den 3 och 4 mars. 

– Att höja priserna på rummen på det viset kommer säkerligen tolkas av QAnon-anhängare som att Trump stödjer deras narrativ om den 4 mars, säger Blazakis till Forbes. 

Läs mer:

Allt du vill veta om konspirationsteorin QAnon

Hon lämnade QAnon: "Teorierna tog över hela mitt liv"

Donald Trump om idrottande transkvinnor: "Förstör damsport"

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!