Statsvetaren Jenny Madestam reder ut riskerna för extraval.
Statsvetaren Jenny Madestam reder ut riskerna för extraval. - Foto: Jessica Gow/TT

Experten förklarar: Så hög är risken för ett extraval

Under måndagen meddelade Stefan Löfven att han avgår som statsminister, varpå talmansrunda väntar. Enligt statsvetaren Jenny Madestam finns det dock fortfarande en risk för extraval.


Under måndagen meddelade Stefan Löfven att han avgår som statsminister.

Bollen hamnar då hos talmannen, som får fyra försök på sig att hitta en ny statsminister.

Tillsammans med partiledarna kommer talmannen föra diskussioner, varpå talmannen sedan ska bestämma sig. Om hans beslut blir nedröstade är nästa steg ett extraval – något partierna försökt undvika.

"Gör sitt yttersta nu"

Hur hög är risken egentligen för att utgången slutligen blir ett extraval? Den frågan ställde Nyheter24 till statsvetaren Jenny Madestam.

– Det kan bli så. Men samtidigt skulle jag vilja säga att det finns mycket som talar för att partierna ska göra sitt yttersta nu för att inte hamna i en sådan situation.

"Acceptera den nya lösningen"

Madestam förklarar vidare att inget parti vill vara orsak till att Sverige försätts i ett extraval.

– Det finns mycket också som talar för att flera av partierna skulle kunna, givet att det är så nära inpå det ordinarie valet, det skulle kunna tala för att man ändå kan acceptera den nya lösningen som skulle bli fallet. Man tycker inte att det är det bästa, men man kan acceptera tills dess vi går till ordinarieval, avslutar Madestam för Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!