https://nyheter24.se/nyheter/inrikes/915280-sara-och-hennes-pojkvan-mordade-hennes-pappa-for-pengar
Martin Törnblad och hans flickvän Sara Lundblad dömdes för mordet på hennes pappa. - Foto: TV3 och Polisen

Mördade sin svärfar för pengar – så lever Martin Törnblad i fängelset

Martin Törnblad dömdes tillsammans med sin dåvarande flickvän Sara Lundblad för det omskrivna mordet på hennes pappa i Förlösa. Under sin tid bakom lås och bom har Törnblad utsatts för bajsattack, misshandlats och fått utbrott.


Den 30 augusti 2012 försvann Göran Lundblad, då 63, spårlöst från sitt hem i Förlösa utanför Kalmar, och anmäldes försvunnen av sin dotter. Först två år efter försvinnandet hittades Görans kropp nedgrävd i en åker 700 meter från hemmet. 

Mordet i Förlösa – ett av Sveriges mest uppmärksammade brottsfall

Kroppen kunde hittas efter att Sara Lundblads pojkvän, Martin Törnblad, berättade för Missing Peoples dåvarande operative chef i Kalmar län, Therese Tang, var den låg, efter att ha blivit kär i henne. Therese Tangs inspelningar av samtalet ledde till att paret Sara och Martin tillslut dömdes för mordet. 

Göran Lundblad ska ha skjutits till döds i sin säng med ett hagelgevär. Trots att det enligt Martin var han som sköt så dömdes både han och Sara till 18 års fängelse för mord. Motivet ska ha varit ett arv på flera miljoner som Sara skulle fått efter sin pappa. Läs mer om fallet här.

Foto: Polisen

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur Sara Lundblad lever i fängelse – läs mer här. Och så här lever hennes dåvarande pojkvän Martin Törnblad bakom lås och bom.

Martin Törnblad dömdes för mordet i Förlösa – blev utsatt för bajsattack 

Enligt handlingar från Kriminalvården ska en medintagen ha bajsat i hans rum på Norrtäljeanstalten, och han ska blivit omringad och hotad på avdelningen, rapporterade Aftonbladet. 

“Av genomförd utredning framkommer att en medintagen gått in i nu aktuellt bostadsrum och befunnit sig där under cirka 30 sekunder. När den intagne som misstänks ha utfört denna handling, så har det framkommit att när han lämnar bostadsrummet, har gestikulerat till en annan intagen på sådant sätt att misstanke om samförstånd ligger bakom denna handling då de två direkt i anslutning till gesten, brustit ut i skratt.”, skriver Kriminalvården. 

Händelsen gjorde att myndigheten tog beslutet att Törnblad skulle sitta i avskildhet, då det var “nödvändigt med hänsyn till att det finns en risk för den intagnes eller någon annans säkerhet till liv och hälsa”, skrev tidningen

Martin Törnblad misshandlades på Tidaholmanstalten och Kumlaanstalten 

Bajsattacken var inte första gången den dömda mördaren utsattes för våld i fängelset. Martin Törnblad misshandlades 2015 på Kumla av andra medfångar. Två dömda mördare dömdes för att ha slagit, stampat och hoppat på Förlösamördarens huvud, enligt dokument som Nyheter24 har tagit del av. 

Efter misshandeln flyttades Martin Törnblad från Kumla till Tidaholmsanstalten. 

– Jag har sagt att jag ska berätta vem som mördade min svärfar och det har spridit sig på avdelningen. Nu får jag stryk för att jag inte ska gola, sa Törnblad i förhör om misshandeln, enligt Expressen

Och sommaren 2018 misshandlades Förlösamördaren återigen, men på Tidaholmsanstalten. Han hittades blodig, knappt vid medvetande, i sin cell, enligt dokument som Nyheter24 har tagit del av. 

Martin Törnblad själv kunde inte minnas någonting från händelsen, och röntgenundersökningarna visade på ett flertal frakturer i ansiktsskelettet. Kirurgerna fick lappa ihop hans trasiga käke med titanplattor och skruv. 

Skyllde på vårdare – pekades ut som “golare” 

Törnblad skyllde attacken på Tidaholmsanstalten på att han, dagen före misshandeln, hade hamnat i konflikt med en kriminalvårdare på anstalten. Enligt hans egen anmälan till Justitieombudsmannen uppgav han att vårdaren pekade ut honom för att ha “golat”, alltså skvallrat, inför de andra på anstalten.  

Foto: Polisen

Martin Törnblad nekades att gå på mosters begravning – på grund av arbetsvägran 

Under sin tid på Kumlaanstalten hamnade han i konflikt med fängelsets ledning. Han ansökte under 2017 om permission för att närvara vid sin mosters begravning, något som nekades av anstalten. 

Beslutet baserades bland annat på att Martin Törnblad misskött sig under sin tid bakom lås och bom, bland annat genom arbetsvägran vid fyra tillfällen.

Anstalten menade också att det fanns "inget som tyder på att Martin Törnblad har haft en nära kontakt med sin moster", rapporterade Expressen

Foto: Polisen

Förlösamördaren fick ett utbrott i Kumlabunkern 

I slutet av juni 2017 befann sig Törnblad på sitt rum inne i Kumlabunkern när personalen ville låsa upp hans dörr. Det ville inte Förlösamördaren gå med på, och ska då på ett hotfullt sätt informerat personalen om att hålla dörren stängd. Därefter ska han ha kastat en stol mot dörren. 

Martin Törnblad blev därför placerad i avskildhet, då Kriminalvården ansåg att han utgjorde en risk för sin egen eller någon annans liv eller hälsa, skrev Expressen

"Mörkt hjärta" – mordet i Förlösa har blivit tv-serie

Dramatiseringen av det omtalade Förlösamordet är baserad på boken "Hur man löser ett spaningsmord" av Joakim Palmkvist. I huvudrollerna syns Aliette Opheim och Gustav Lindh. Här kan du läsa allt om tv-serien. 

"Mörkt hjärta" hade premiär 9 februari på Discovery+. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!