Vad händer med lönerna efter Riksbankens räntehöjning?
Vad händer med lönerna efter Riksbankens räntehöjning? - Foto: Henrik Montgomery/TT

Så påverkas lönerna av räntesmockan: "Mardrömmen"

Styrräntan har nu höjts till 1,75 procent – detta efter en inflationstakt som är den högsta på över 30 år. Men hur kan lönerna tänkas påverkas av detta? Nyheter24 frågade Frida Bratt som är sparekonom hos Nordnet Bank.


På tisdagen genomförde Riksbanken en så kallad "kvadrupelhöjning" av styrräntan som då steg från 0,75 procent till 1,75 procent.

Samtidigt flaggade Riksbanken för att man, enligt deras prognos, kommer att behöva höja styrräntan ytterligare under de kommande sex månaderna. Här kan du läsa mer om Riksbankens räntehöjning.

Lönerna höjs – men inte i enlighet med inflationen

Men vad innebär en högre styrränta för landets löntagare – och vad talar för och mot att lönerna höjs? Nyheter24 frågade Frida Bratt som är sparekonom hos Nordnet Bank. 

– Lönerna kommer att höjas men inte alls i enlighet med inflationen. Mot löneökningar, i paritet med inflationen, talar det faktum att ingen, varken arbetsgivare eller fackförbund, vill vara orsaken till en negativ uppåtgående spiral där löner och priser jagar varandra, säger Bratt och fortsätter:

– Dessutom är marknadens förväntningar ändå att inflationen kommer att falla tillbaka under nästa år, vilket ger Riksbanken lite andrum. Men det är just för att stävja lönekrav i enlighet med inflationen som Riksbanken tar ifrån tårna med sin räntehöjningar, eftersom mardrömmen ur Riksbankens perspektiv vore kraftigt ökade löner. Då blir inflationen ännu svårare att få ned. 

Frida Bratt. Foto: Pressbild/Nordnet Bank

Att många hoppas på en något högre inkomst är dock inte konstigt, menar Bratt.

– Det är såklart fullt förståeligt ur den enskildes perspektiv att man vill kompenseras med högre lön när priserna stiger.

Här kan du läsa om hur du ska tänka kring löneförhandling i inflationstider.

/
/