Fästingar är spridare av sjukdomarna borrelia och TBE. Arkivbild.
Fästingar är spridare av sjukdomarna borrelia och TBE. Arkivbild. - Foto: Erlend Aas / NTB scanpix och JOHAN NILSSON / TT

Fler väntas få TBE av fästingbett i vinter: "Klimatförändringar"

Det milda vädret är gynnsamt för fästingens överlevnad. Därmed väntas fler insjukna i TBE i vinter, förutspår Folkhälsomyndigheten.


Fakta: TBE

TBE (Tick Borne Encephalitis) eller fästingburen hjärninflammation (encefalit) orsakas av ett så kallat flavivirus. Den kan yttra sig som hjärn- och hjärnhinneinflammation med hög feber, svår huvudvärk, nackstelhet och förlamningssymtom. Dödsfall är mycket sällsynta.

De första tecknen på sjukdom märks 1–2 veckor efter att man smittats. Sjukdomen börjar med feber.

Det finns inget känt botemedel.

I Sverige är TBE vanligast i närheten av Östersjön, och i områden kring Vättern och Vänern. Men sjukdomen har spridits till Västkusten, och förekommer i stora delar av södra och mellersta Sverige.

Källa: NE, Folkhälsomyndigheten

— Om det fortsätter att vara så här milt kan vi räkna med att det kommer in fler TBE-fall, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Rejäl ökning av TBE

De senaste fem åren har FHM sett en rejäl ökning av TBE. En trend som ser ut att fortsätta på grund av längre vegetationsperioder.

— Vi har tittat på hur klimatförändringar i framtiden kan komma att påverka infektionssjukdomar, och vi har sett att TBE redan har ökat väldigt mycket, säger Hjertqvist, men tillägger att ökningen även kan förklaras av andra faktorer.

Vaccinera sig mot TBE 

Folkhälsomyndighetens rekommendation är att vaccinera sig mot TBE. Man bör även hålla uppsikt över sin hud när man befinner sig i områden med fästingar.

— Fästingar kryper omkring på kroppen innan de biter sig fast, och i bästa fall kan man få tag i dem innan de biter, säger Hjertqvist.

De regioner som brukar ha högst TBE-fall är Sörmland och Uppsala, enligt FHM.

TT
/
/
/
/
/
TBE
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!