- Foto: Jessica Gow/TT

Salmonellautbrott i tolv av Sveriges regioner

Sedan 1 november har 26 personer i tolv av landets regioner bekräftats smittade med Salmonella Agona, meddelar Folkhälsomyndigheten.


Fakta: Salmonella

Salmonellabakterier lever i tarmen och sprids framför allt via livsmedel.

I Sverige är mindre än en procent av alla livsmedel och livsmedelsproducerande djur smittade med salmonella. Det skiljer sig från flera andra länder i Europa, där smittan ofta finns i exempelvis rå kyckling och ägg.

Varje år drabbas omkring 3 000 personer i Sverige varav de flesta smittas utomlands. Typiska symtom är buksmärta, feber och diarré.

Det går att minska risken att insjukna genom att skölja grönsaker noggrant, ha god hygien vid matlagning och hetta upp maten tills den blir rykande varm. Salmonellabakterierna dör vid temperaturer över 70 grader.

Källa: Folkhälsomyndigheten

De drabbade är både barn och vuxna. Samtliga drabbade misstänks ha smittats av en gemensam källa. Flera fall har även upptäckts i Norge.

Folkhälsomyndigheten arbetar med att identifiera smittkällan, som misstänks vara ett livsmedel som säljs i både Sverige och i Norge. Arbetet sker i samverkan med Livsmedelsverket och med norska myndigheter.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!