Katastrofvarning efter medicinstöld

Stölden av opiaten remifentanil från Lunds universitetssjukhus har utlöst panik: "Det är extremt farligt om det kommer ut på stan."


LUND. I måndags polisanmälde Skånes universitetssjukhus i Lund stöld av den livsfarliga medicinen remifentanil. En ampull av läkemedlet kan döda 50 personer. Nu varnar läkarna för en fullskalig katastrof om läkemedlet når missbrukarleden på gatan.

– Det är extremt farligt om det här kommer ut på stan. Scenariot att det kom ut bland ungdomar vore en katastrof, säger Bengt Roth, tillförordnad verksamhetschef på kliniken för intensiv- och perioperativ vård, till Sydsvenskan.

– Vi kunde inte tänka oss att någon utanför sjukhuset var intresserad av det ämne som stals, menar Bengt Roth, som ändå understryker att det förvarades säkert bakom tre dörrar med kortläsare.

Roth misstänker att man använt skimmade, piratkopierade, kort.

Nu är skräckscenariot alltså att medlet skulle säljas till missbrukare eller partyknarkande ungdomar som inte vet vad de får i sig. Risken är stor att den som får medlet upphör att andas.

Enligt narkotikapoliser i Malmö är inte remifentanil något som förekommer bland missbrukare.
– Det är inte ett preparat som vi har stött på, säger Lars Järnberg, biträdande chef på narkotikaroteln i Malmö, till Sydsvenskan.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!