Inatt var det minusgrader i Sverige
På tre platser uppmättes minusgrader på natten mellan måndag och tisdag. - Foto: Google Maps/ Anders Wiklund / TT

Här var det minusgrader i Sverige inatt

Det har varit helt galet varmt i Sverige den senaste tiden, så att det uppmätts minusgrader någonstans i landet får dig garanterat att höja på ögonbrynen. Men det är faktiskt sant. På tre olika platser uppmätte SMHI minusgrader natten till tisdag.


Värmeböljan har plågat Sverige under flera månaders tid och det har lett till flera tråkiga saker som skogsbränder, grillförbud och att människors hälsa påverkats. 

Så när vi säger att det varit minusgrader i Sverige inatt kanske det inte låter så troligt, speciellt med tanke på att vi igår skrev om att supervärmen kommer tillbaka och att det kan bli hela 35 grader varmt i veckan. 

Men det är faktiskt sant, på tre olika platser i Sverige uppmätte SMHI minusgrader natten mellan måndag och tisdag. 

I orten Börtnan var det kallast, där uppmättes en minusgrad. De två andra platserna där temperaturen också gled under nollan var mätstationen i Storlien/Storvallen där det uppmättes 0,4 minusgrader och i Ljusnedal där det uppmättes 0,2 minusgrader. 

Här uppmätte SMHi de kallaste temperaturerna natten mellan måndag och tisdag. Bildkälla: SMHI

Under helgen och nu i början av veckan har temperaturerna varit svalare i landet, men den välbehövliga pausen blir kortvarig. 

Redan på onsdag kommer värmen tillbaka och i Skåne kan det bli hela 35 grader varmt, i Stockholm och Göteborg kan det bli runt 30 grader varmt. Det är den så kallade "Afrikahettan" som slår till, och som gjorde att det blev över 40 grader varmt i Spanien och Portugal i helgen. Men snart är den svalare luften tillbaka. 

– Värmen hänger eventuellt kvar under torsdagen. Men framåt fredag och helgen så drar den varmaste luften bort österut och ersätts med svalare luftmassa, säger Marcus Sjöstedt, som är jourhavande meteorolog på SMHI, till Aftonbladet. 

Orkar du inte vänta tills det blir svalare i Sverige? Här är fem platser du kan åka till där det är svalt och skönt nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Längtar du efter kyla?
Tack för din röst!