POLIS
Polisen ökar användandet av VMA. - Foto: Hanna Franzén/TT, Henrik Montgomery/TT

Polisen ökar användningen av Hesa Fredrik: "Tänkbart verktyg"

Efter terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm har polisen arbetat för att öka användningen av VMA, alltså larmet som ljuder över staden när viktig information behöver nå ut till allmänheten.


Ett VMA (Viktigt Meddelande till Allmänheten red. anm) eller Hesa Fredrik som det också kan kallas, utfärdas vanligtvis av räddningstjänsten. Det kan också utfärdas av andra myndigheter och verksamheter vid behov. 

Det är ett larm som ljuder över staden när medborgarna måste varnas för någonting – och det snabbt.

Första meddelandet på tio år

I förra veckan så utlyste polisen sitt första VMA på nästan tio år, i Forsheda, Småland i samband med en polisinsats. Nu går de ut med att det kan komma att bli mer vanligt med sådana meddelanden framöver.

– Polisen har inte haft kännedom fullt ut att vi haft möjlighet att kunna nå allmänheten via dessa meddelanden, förklarar sektionschefen för Nationella operativa avdelningen vid Polisen, Per Engström, till Sveriges Radio.

Omvärderar efter terrorn

Anledningen till att polisen nu utvärderar VMA som ett mer regelbundet kommunikationsmedel är då de behövt omvärdera och utbilda anställda i det efter terrorattentatet på Drottninggatan den 7 april 2017.

– Användandet kan komma att öka från polisens sida när vi nu får ut den här informationen att det är ett tänkbart verktyg, berättar Engström för SR.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hört Hesa Fredrik någon gång?
Tack för din röst!