Psykologen Frida Hylander svarar på frågor om klimatångest och klimatförnekare.
Psykologen Frida Hylander svarar på frågor om klimatångest och klimatförnekare. - Foto: Karin Boo/Klimatpsykologerna och Fredrik Sandberg/TT

Psykologen: Så bemöter du en klimatförnekare

Forskare världen över är eniga om att klimathotet är ett faktum. Ändå är det många som betvivlar, eller rentav förnekar, att klimatförändringar överhuvudtaget existerar. Men hur bemöter man egentligen en sådan person? Nyheter24 frågade klimatpsykologen Frida Hylander.


De allra flesta har stött på dem – om det så är på sociala medier eller på ett årligt släktkalas man motvilligt närvarar vid: klimatförnekarna.

Men varför tror vissa på, och bryr sig om, klimatförändringarna, medan andra inte gör det? Nyheter24 frågade klimatpsykologen Frida Hylander, som också gav sitt bästa tips för hur man ska bemöta en klimatförnekare.

Skillnaderna mellan de som bryr sig och inte

Enligt Hylander har klimatförnekare, eller de som inte bryr sig om klimathotet, i regel flera saker gemensamt och skiljer sig också i flera avseenden från de som istället upplever klimatångest.

– Det som återkommer i undersökningar på vilka som oroar sig för klimatet är att yngre personer oroar sig mer än äldre och att kvinnor oroar sig mer än män, säger hon till Nyheter24.

Foto: Susan Walsh/AP/TT

Även hur man ställer sig politiskt, och den allmänna världsuppfattning man besitter, påverkar hur man förhåller sig till och agerar i relation till klimatfrågan.

– Personer med en mer individualistisk och hierarkisk världssyn, och personer med politiska åsikter längre till höger verkar generellt bry sig mindre om klimatkrisen överlag. 

Hur bemöter man en klimatförnekare?

Men vad gör man då om man hamnar, virtuellt eller fysiskt, öga mot öga med någon som inte tror på klimatförändringarna?

Enligt Hylander kan man, framförallt för sin egen skull, markera gentemot personen ifråga genom att säga att man inte håller med eller att hen, enligt vedertagen forskning, har fel.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Samtidigt avråder psykologen från att inleda en större diskussion med klimatförnekaren.

– Man ska avstå från att försöka förändra en klimatförnekare. Klimatförnekande verkar inte alls handla om brist på kunskap, utan mer om vilka politiska åsikter man har och hur man ser på samhället generellt, säger Hylander och fortsätter:

– Då är det mycket bättre att lägga sin kraft på att försöka engagera de som bryr sig om klimatet, men som fortfarande är ganska passiva i frågan. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!