Jörgen Hellman (S) var skriven på en adress utan fungerande avlopp.
Jörgen Hellman (S) var skriven på en adress utan fungerande avlopp. - Foto: Skärmavbild/SVT/Uppdrag granskning

S-ledamoten skriven på adress utan toalett – får 699 000

Riksdagsledamoten Jörgen Hellman (S) har fått 699 000 kronor i boendeersättning – trots att han var skriven på ett ödsligt hus utan toalett där han aldrig sågs till.
– Jag använder bondens toalett, säger Hellman i SVT:s "Uppdrag granskning".


I det senaste avsnittet av SVT:s "Uppdrag granskning" undersöker man hur Sveriges riksdagsledamöter, som  hanterar de många förmåner de kan ta del av i form av fria resor, traktamenten och övernattningsbostäder.

Granskningen visar bland annat hur flera ledamöter försöker kringgå reglerna för att få traktamente och övernattningsbostad i Stockholm, vilket varje år kostar drygt 20 miljarder kronor.

Riksdagsledamöter skriver sig hos anhöriga

För att få denna typ av ersättning måste man nämligen ha ett permanent boende som ligger mer än 50 kilometer från riksdagen

I SVT:s "Uppdrag granskning" visar det sig dock att åtta av ledamöterna, som tar del av förmånen, är skrivna hos sina föräldrar, medan två andra är skrivna hos sina syskon.

Jörgen Hellman: "Använder bondens toalett"

Men det finns också de som valt att skriva sig på sina landställen eller hus på landet. Bland dem finns Jörgen Hellman (S) som är riksdagsledamot och ordförande i skatteutskottet.

S-toppen är nämligen skriven i ett ödsligt hus, som helt och hållet saknar avlopp, utanför Simonstorp och när "Uppdrag granskning" frågar honom hur man bär sig åt utan toalett eller möjlighet att diska svarar Hellman:

– Jag använder bondens toalett och jag diskar inte, jag sover lite här ibland bara.

Övriga boende i området uppger dock att de aldrig sett till Hellman.

Jörgen Hellman har fått 699 000 i ersättning

Toaletten som Jörgen Hellman (S) åsyftar är belägen drygt 8 minuters promenad bort från det hus han är skriven på och promenaden går både över ett fält och genom en bondgård full av kor.

Men enligt Hellman är han bara i huset då och då. 

– Framför allt på sommaren är det fantastiskt vackert, säger han i SVT-programmet, där det också visar sig att Hellman, genom att skriva sig i huset, hittills kunnat plocka ut 699 000 kronor i ersättning.

Det dröjer dock bara en timme efter det att teamet från "Uppdrag granskning" varit i huset innan Hellman ändrar sin folkbokföringsadress.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!