Greta Thunberg hyllar Eira Hedlund.
Greta Thunberg hyllar Eira Hedlund. - Foto: Skärmavbild/TV4 och Tim Aro/TT

Greta Thunbergs ilska mot partiledarna efter Eiras fråga: "Skamligt"

I TV4:s Duellen ställde gymnasieeleven Eira Hedlund partiledarna Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) mot väggen vad gäller deras arbete för att motverka klimatförändringarna. Nu hyllas hon av Greta Thunberg – som också kritiserar makthavarna.


När Ulf Kristersson (M) och Magdalena Andersson (S) möttes för en sista debatt i TV4:s Duellen fick flera privatpersoner ställa frågor till makthavarna. 

En av dem var gymnasieeleven och Fridays for Future-aktivisten Eira Hedlund.

– Jag tvingas se på när ni systematiskt förstör våra chanser att nå 1,5-graders målet. Hur kan ni göra såhär mot oss?, frågade hon och sade att utsläppen måste minska radikalt.

– Med er politik är det omöjligt. Förstår ni inte allvaret?

Här kan du läsa om hur Magdalena Andersson och Ulf Kristersson svarade på Eira Hedlunds kritik.

Greta Thunberg: "Total förnekelse"

När debatten var över kommenterade klimataktivisten Greta Thunberg det hela.

"Ikväll under partiledarutfrågningen ställde Eira makthavarna till svars på ett sätt ingen har gjort under den här valrörelsen. Det är skamligt att bördan att kommunicera den obekväma sanningen dumpas på era barn. Samhället och vuxenvärlden befinner sig i total förnekelse.", skriver hon på Twitter.

Eira Hedlund: "Fint på papper"

Även Eira Hedlund själv kommenterade sin medverkan när debatten nått sitt slut.

– Det var en väldigt speciell upplevelse. Det var å ena sidan ett lyft att klimatfrågan kan få den mediala uppmärksamheten, å andra sidan en besvikelse att det inte är tillräckligt och aldrig kommer vara det, sade hon till TV4.

När det kom till partiledarnas svar var hon inte nöjd.

– Det är fint att de tar sig tid att svara, men det är väldigt mycket symbolpolitik. Väldigt mycket tomma ord som inte kommer leda oss någonstans. Det är fint på papper, säger hon och fortsätter:

– Det saknas drastiska åtgärder. Omfattande omställningar.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!