Annie Lööf (C) gör en skarp markering mot Ulf Kristersson (M) efter att han utsetts till förste sonderingsperson.
Annie Lööf (C) gör en skarp markering mot Ulf Kristersson (M) efter att han utsetts till förste sonderingsperson. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Lööf till Kristersson: Kommer inte bidra till att ge SD makt

Efter en dag av talmansmöten med företrädare för varje riksdagsparti utsåg Andres Norlén till slut Ulf Kristersson (M) till förste sonderingsperson. Det dröjde dock inte länge innan Annie Lööf (C) gjord en tydlig markering inför sonderingen.


Under tisdagen genomförde talmannen Andreas Norlén de inledande talmansrundorna med riksdagens partiledare. Efteråt kallade han till pressträff, där han meddelade att han överlagt med de vice talmännen efter dagens möten.

– Det finns några olika verktyg som står till talmannens förfogande, däribland ett sonderingsuppdrag, sa Norlén under pressträffen.

Ett sådant uppdrag valde Norlén att tilldela Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

– Jag har kommit fram att till sonderingsperson utse Moderaternas Ulf Kristersson. Han får tre dagar på sig, säger Andreas Norlén.

Lööf: "Kommer inte att ge nycklarna till Rosenbad"

Kort efter beskedet gjorde Centerpartiets Annie Lööf en tydlig, och skarp, markering mot Kristersson. 

I ett inlägg på Facebook skrev C-ledaren att man inte kommer att "ge nycklarna till Rosenbad till ett främlingsfientligt populistparti”.

”Jag var idag tydlig hos talmannen – Centerpartiet kommer inte bidra till att ge SD makt. Vi vill istället se samarbete i mitten av svensk politik, som Januarisamarbetet”, avslutar Lööf. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!