Demonstranter i Phoenix protesterar emot återinförandet av en gammal abortlag i Arizona. Arkivbild.
Demonstranter i Phoenix protesterar emot återinförandet av en gammal abortlag i Arizona. Arkivbild. - Foto: TT

Arizona skjuter upp abortförbud

Arizonas justitieminister går med på att skjuta upp återinförandet av ett så gott som totalt abortförbud åtminstone till sommaren 2023.Det gör att vårdgivare åter kan börja utföra aborter på kliniker runt om i delstaten.


Aborter har till stora delar stoppats under hösten i Arizona, medan frågan bollats i lägre rättsinstanser.

Respiten från ett abortförbud kan bli tillfällig, befarar Planned Parenthood i Arizona, den organisation som utför de flesta aborter i delstaten.

— Samtidigt som vi firar i dag, kan vi inte ignorera att vi fortfarande har en lång och osäker väg kvar för att återställa den grundläggande rätten till abort i Arizona, säger Brittany Fonteno på Planned Parenthood.

I juni rev USA:s Högsta domstol upp det domslut från 1973, kallat "Roe mot Wade", som skyddade kvinnans rätt att själv besluta om abort. Sedan dess har frågan om återinförandet av Arizonas gamla abortlag malts genom rättssystemets kvarnar i delstaten, en process som kommer att fortsätta.

Arizonas gamla abortlag tillkom 1864 och tillåter endast abort i fall då moderns hälsa är i fara. Straffet för brott mot lagen är mellan två till fem års fängelse.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!