Kim Jong-Un och dottern Ju-Ae tillsammans med militärer som arbetar med robotprogrammet Hwasong-17. Bilden är odaterad, men publicerades på söndagen.
Kim Jong-Un och dottern Ju-Ae tillsammans med militärer som arbetar med robotprogrammet Hwasong-17. Bilden är odaterad, men publicerades på söndagen. - Foto: TT

Kims "högst älskade" dotter visas upp igen

För andra gången på en vecka har Nordkoreas diktator visat upp sitt "mest älskade" barn. Framträdandena sätter myror i huvudet på utomstående experter, som undrar om dottern Ju-Ae nu uppfostras till Kim Jong-Uns efterträdare.


Fram tills helt nyligen visste omvärlden knappt att hon fanns. Men nu har Ju-Ae haft en framträdande roll i den slutna diktaturens hårt styrda nyhetsförmedling två helger i rad.

På söndagen kablades text och bilder ut på Kim och Ju-Ae när de, som den statliga nyhetsbyrån KCNA beskriver det, närvarade vid tester av det interkontinentala robotsystemet Hwasong-17.

"Verkligen slående"

I förra helgens rapportering presenterades Ju-Ae som Kims älskade barn. Denna gång skruvas formuleringarna upp ett snäpp, och hon kallas "högst älskad" och "dyrbar".

— Det är verkligen slående, säger Ankit Panda vid Carnegie Endowment for International Peace i US.

— Ett foto där Kim Ju-Ae står bredvid sin far, och hyllas av tekniker och vetenskapsmän som är inblandade i den senaste robotavlossningen, ger stöd till tanken att hon nu är på väg att få rollen som möjlig efterträdare, säger han till nyhetsbyrån AP.

Kring 10 år

Maktutövningen och successionsordningen i Nordkorea är för utomstående höljda i dunkel, men den högsta makten har ända sedan Koreahalvöns splittring på 1940-talet varit en ren familjeaffär. När landet bildades 1948 tog Kim Il-Sung makten och behöll den till sin död 1994, då sonen Kim Jong-Il tog över. När denne i sin tur dog 2011 gick makten till den yngste sonen, Kim Jong-Un.

I dag är Kim Jong-Un 40 år, så han borde inte behöva någon omedelbar efterträdare. Å andra sidan verkar dottern vara i 10-årsåldern, vilket innebär att hon ändå inte skulle vara redo för att bli diktator än på ett tag.

Hur många barn Kim Jong-Un har är hemligt, men sydkoreanska medier bedömer är att det är tre, födda 2010, 2013 respektive 2017. Ju-Ae skulle därmed vara mellanbarnet.

Den bilden stämmer med vad basketstjärnan Dennis Rodman berättade efter ett besök i Nordkorea 2013. Till brittiska The Guardian sade han att han under några semesterdagar vid havet hade gått runt med Kims spädbarn Ju-Ae i famnen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!