Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) tillsammans med försvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (Venstre) och utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (Moderaterne). Arkivbild.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) tillsammans med försvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (Venstre) och utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (Moderaterne). Arkivbild. - Foto: TT

Danmark pausar planer på asylcenter i Rwanda

Den danska regeringens planer på ett mottagningscenter i Rwanda för asylsökande till Danmark pausas.Enligt avtalet mellan regeringspartierna ska man arbeta för att etablera ett center utanför Europa i samarbete med EU eller en rad andra länder.


Den tidigare socialdemokratiska regeringen arbetade hårt för att etablera ett mottagningscenter i Rwanda för asylsökande till Danmark. Efter valet i november bildade S regering med mittenpartiet Moderaterne och liberala Venstre, men i avtalet partierna emellan nämns inte Rwanda som ett land för att asylcenter.

Beror på kompromiss

Det beror på en kompromiss mellan partierna, uppger migrations- och integrationsminister Kaare Dybvad (S) för den danska nättidningen Altinget. Enligt SVM-regeringens avtal ska ett mottagningscenter utanför Europa etableras i samarbete med EU eller en rad andra länder, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

När den nya danska regeringen tillträdde i mitten av december fick statsminister Mette Frederiksen frågan om formuleringen innebär att det är uteslutet för Danmark att gå vidare med planen på egen hand.

— Självklart vill vi helst göra det i samarbete med andra länder eller via EU, det har för övrigt varit vår mening hela tiden även i den gamla regeringen, sade Frederiksen.

Samtidigt uteslöt hon inte att det blir en bilateral lösning mellan Danmark och "ett annat land".

Har fått kritik

Danmark och Rwanda skrev i september i fjol under en avsiktsförklaring om ett asylsamarbete och inför valet i november trodde Kaare Dybvad att ett avtal om ett mottagningscenter skulle vara på plats inom ett år.

Om det fortsatt är förväntningen har migrationsministern inget svar på.

— Det är för tidigt att säga. Vi har i vilket fall som helst bundit oss till att undersöka möjligheten att involvera andra länder, säger Dybvad till Altinget.

Storbritannien har ett liknande upplägg med Rwanda. Ett flygplan med asylsökande därifrån stoppades dock av Europadomstolen förra sommaren.

Danmarks planer har fått kritik från både EU-kommissionen och FN:s flyktingkommissariat UNHCR samt en rad människorättsorganisationer.

TT
/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!