Vad är clearingnummer egentligen?
Vad är clearingnummer egentligen? - Foto: Malin Hoelstad

Vad är clearingnummer?

Clearingnummer är en viktig del av det svenska banksystemet. Läs vidare för att få en förklaring av vad clearingnummer är och dess funktion.


Clearingnummer är en sifferkombination som används för att identifiera en specifik bank eller ett specifikt kreditinstitut i Sverige. Det är en viktig del av det svenska banksystemet och används främst vid överföringar och betalningar.

Funktion och struktur

Clearingnumret består vanligtvis av fyra eller fem siffror och är unikt för varje bank eller kreditinstitut. Det används för att skapa en tydlig koppling mellan betalningsmottagarens bank och betalningssystemet.

Den första siffran i clearingnumret representerar en regionkod som anger den geografiska platsen för banken. De efterföljande siffrorna identifierar själva banken eller kreditinstitutet. En del banker kan ha flera clearingnummer beroende på var deras kontor finns.

Användning

Clearingnummer används vid överföringar och betalningar för att säkerställa att pengarna hamnar på rätt bankkonto. När du gör en överföring behöver du ange både mottagarens bankkonto och clearingnummer för att transaktionen ska kunna genomföras korrekt.

Genom att använda clearingnummer kan betalningssystemet automatiskt identifiera rätt bank och förmedla pengarna till rätt mottagare. Detta hjälper till att säkerställa snabba och korrekta överföringar.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!