Röd kudde, Tvättmasking
Tvätta kuddar – så gör du - Foto: Pexels

Tvätta kuddar: Så gör du – för bättre sömn

Känner du dig ofräsch när du vaknar? Dinna kuddar kan vara boven. Följ denna enkla guide för att tvätta dina kuddar på bästa sätt.


Att tvätta sina kuddar regelbundet är inte bara en fråga om god hygien, det kan också vara din biljett till en bättre natts sömn. Rena kuddar bidrar till en friskare sovmiljö, vilket i sin tur kan leda till bättre vila och återhämtning.

I den här artikeln utforskar Nyheter24 varför det är viktigt att tvätta sina kuddar, hur man gör det bäst, och andra tips för att förbättra din sömnkvalitet.

Guide: Så tvättar du kepsen på bästa sätt

Varför ska man tvätta sina kuddar? 

Kuddar samlar på sig damm, döda hudceller, svett och andra kroppsvätskor genom användning. De kan också bli en grogrund för kvalster och bakterier om de inte tvättas regelbundet. Att tvätta dina kuddar hjälper till att eliminera dessa oönskade gäster och hålla din sovplats ren och frisk.

Dessutom kan rena kuddar också hjälpa till att minska allergisymptom, vilket kan vara särskilt viktigt om du är känslig mot damm eller andra allergener. Att ha rena, fräscha kuddar kan också göra din säng mer inbjudande och bekväm, vilket i sin tur kan hjälpa dig att slappna av och få en god natts sömn.

Så får du bort kvalster ur sängen – enkel guide

Tvätta kudde i tvättmaskin – så gör du

De flesta kuddar, inklusive syntetiska och dunfyllda, kan tvättas i maskin. Det är dock viktigt att följa tillverkarens instruktioner för att säkerställa att kuddarna inte skadas under processen. Börja med att ta bort alla kuddfodral eller skydd. Placera kuddarna i maskinen, balansera med handdukar om nödvändigt för att säkerställa jämn fördelning. 

Använd ett milt tvättmedel, och välj den skonsamma cykeln på din tvättmaskin. Det kan vara en god idé att skölja kuddarna en extra gång för att säkerställa att allt tvättmedel har sköljts bort. Efter tvätt, se till att kuddarna är helt torra innan du använder dem igen. Fukt kan leda till mögel och bakterietillväxt.

Enkla knepen: Så håller du sängkläderna fräscha längre

Tvätta kuddar utan torktumlare – så gör du

Om du inte har tillgång till en torktumlare, oroa dig inte. Det finns andra sätt att få dina kuddar torra och redo för användning igen. Efter tvätt, pressa ut så mycket vatten som möjligt från kuddarna. Häng dem sedan utomhus för att lufttorka. Se till att kuddarna hänger på ett sätt som tillåter luften att cirkulera runt dem. Om det inte är möjligt att hänga kuddarna utomhus, placera dem i ett välventilerat område inomhus, kanske nära ett öppet fönster eller en fläkt. 

Att vända kuddarna regelbundet kommer att hjälpa till att säkerställa att de torkar jämnt. Om kuddarna känns klumpiga efter torkning, prova att fluffa dem upp med händerna eller, om tillverkarinstruktionerna tillåter det, i torktumlaren på låg värme i några minuter för att återställa deras form och fluffighet.

LÄS MER: Smutsiga skor? Så gör du dem enkelt skinande rena igen

/
/
Senaste nytt

Skottår 2024: Då infaller skottdagen och då är nästa skottår

21 Feb, 14:13

Äckliga anledningen – därför ska du aldrig bädda sängen på morgonen

31 Jan, 16:25
Att bädda sängen direkt efter man vaknat skapar en ideal miljö för kvalster, som lever på människans hudceller och hår.

Röda dagar 2024: Klämdagar och dagar du ska ta ledigt

12 Okt 2023, 15:14
Vilka dagar är röda dagar 2024 och hur ska man lägga upp sin semester i kalendern för att maximera ledigheten? Nyheter24 listar alla röda dagar 2024 och vilka klämdagar du bör ta ledigt.

Sanningen bakom vape – så farligt är det egentligen

8 Okt 2023, 09:41
Vape och e-cigaretter framställs ofta som ett hälsosammare alternativ än rökning, men hur hälsosamt är det egentligen? Nyheter24 har pratat med forskaren och läkaren Magnus Lundbäck för att ta reda på sanningen om vapes.

Tvätta täcket – därför måste du göra det oftare än du tror

5 Okt 2023, 12:06
Hur tvättar man ett täcke egentligen? Och hur ofta ska man göra det? Här är en guide på hur du tvättar ditt täcke på bästa sätt.

Tvätta kuddar: Så gör du – för bättre sömn

4 Okt 2023, 12:11
Känner du dig ofräsch när du vaknar? Dinna kuddar kan vara boven. Följ denna enkla guide för att tvätta dina kuddar på bästa sätt.