Garantipension är en viktig del av det svenska pensionssystemet.
Garantipension är en viktig del av det svenska pensionssystemet. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Vad är garantipension?

Garantipension är en del av det svenska pensionssystemet, till för att säkerställa en miniminivå av ekonomiskt stöd till äldre medborgare. Läs vidare för att lära dig mer om detta viktiga skyddsnät.


Garantipension är en komponent av det svenska allmänna pensionssystemet. Den är designad för att ge ekonomiskt stöd till individer som har en låg eller ingen inkomstpension och för att garantera en miniminivå av inkomst för pensionärer. Detta system fungerar som ett skyddsnät för äldre medborgare och bidrar till att minska fattigdom bland pensionärer.

Garantipensionen baseras på antalet år som en person har bott i Sverige. Den betalas ut från och med den månad då du fyller 65 år, och du måste ha bott i Sverige i minst 40 år efter det år du fyllde 16 år för att få full garantipension. Om du har bott färre år i Sverige reduceras garantipensionen proportionellt. Det finns dock ett antal regler och begränsningar, så var noga med att kolla upp de aktuella detaljerna för din specifika situation.

Hur beräknas garantipensionen?

Garantipensionens storlek beräknas baserat på din totala inkomst, inklusive både inkomstpension och eventuell premiepension. Om den totala pensionen ligger under en viss nivå, vilken bestäms av regeringen, kommer garantipensionen att fylla upp skillnaden. Storleken på garantipensionen kan också påverkas av andra faktorer, som till exempel om du är gift eller sambo och din partners inkomst.

Det är viktigt att notera att garantipensionen är skattepliktig och bör beaktas i din totala inkomst vid beräkning av din skatt.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!