Ränta  – vad är den och hur fungerar den?
Ränta – vad är den och hur fungerar den? - Foto: Jessica Gow / Jessica Gow/TT

Vad är ränta?

Ränta är en grundsten i ekonomin, men vad betyder det egentligen? Här är en kort och enkel förklaring till vad ränta är och hur den fungerar.


Ränta är den kostnad som betalas för att låna pengar eller, omvänt, den inkomst som tjänas genom att låna ut pengar. Den uttrycks oftast som en procentandel av det lånebelopp, eller huvudbelopp, som är utestående.

Hur fungerar ränta?

Räntan kan vara antingen fast eller variabel. En fast ränta förändras inte under låneperioden, vilket innebär att låntagaren vet exakt vad deras betalningar kommer att vara under lånets löptid. En variabel ränta kan däremot ändras över tid baserat på ekonomiska faktorer.

Räntan beräknas vanligtvis på årsbasis, även känd som årsränta. Det kan dock finnas situationer där ränta beräknas för andra perioder, såsom månadsvis eller kvartalsvis.

Det är viktigt att notera att räntan spelar en central roll i många aspekter av ekonomin, inklusive penningpolitik, investeringar, sparande, och mer.

Förståelse av ränta och dess effekter kan hjälpa individer att fatta informerade finansiella beslut, vare sig det gäller att ta ett lån, spara pengar eller investera.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Vad är moms?