Vad är en jon?
Vad är en jon? - Foto: Pexels

Vad är en jon?

En jon är en atom eller molekyl som har vunnit eller förlorat elektroner. Läs mer om vad en jon är och dess betydelse i vetenskapen.


En jon är i grund och botten en atom eller molekyl som inte har ett lika antal protoner och elektroner. När antalet protoner och elektroner inte stämmer överens får partikeln en nettoladdning och blir en jon.

Joner och hur de bildas

Atomer består av en kärna av protoner och neutroner, med elektroner som kretsar runt dem i energinivåer, eller skal. Protoner har en positiv laddning, elektroner har en negativ laddning och neutroner har ingen laddning. Normalt sett har en atom lika många protoner som elektroner, vilket ger den en nettoladdning på noll.

Men i vissa fall kan en atom vinna eller förlora elektroner. Detta kan hända under olika förhållanden, såsom kemiska reaktioner eller strålning. När en atom förlorar en eller flera elektroner, kallas den för en kation och har en positiv laddning. Om den vinner en eller flera elektroner blir den en anjon och har en negativ laddning.

Joner spelar en avgörande roll i många vetenskapliga fenomen och tekniska tillämpningar. De är till exempel nödvändiga för att leda elektricitet i lösningar och smältor, vilket är en grundläggande del i batterier och bränsleceller. I biologin är joner avgörande för funktionen av celler, inklusive nervsignalering och muskelkontraktion.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!