Skor i tvättkorg
Tvätta skor - så gör du - Foto: Pexels

Smutsiga skor? Så gör du dem enkelt skinande rena igen

Tvätta skor i tvättmaskin, med bikarbonat eller tvätta skor i diskmaskin? Att tvätta skor kan vara klurigt, men med dessa råd kommer dina skor skina.


Vill du tvätta dina skor men vet inte hur du ska gå tillväga? Nyheter24 har samlat några snabba och enkla tips om hur du kan gå tillväga för att få dina skor skinande rena igen.

Tvätta skor - allmänna tips 

  • Ta ut skoinnersulor och snören: Det är en bra idé att ta ut eventuella innersulor och ta av skosnörena innan du tvättar skorna för att få dem riktigt rena och för att undvika skador på själva skon.
  • Förbehandling: Om dina skor är väldigt smutsiga, borsta bort löst smuts och skölj dem i vatten innan du fortsätter med mer intensiv rengöring.

Guide: Så tvättar du kepsen på bästa sätt

Kan man tvätta skor i tvättmaskin?

  • Lämplighet: Innan du tvättar skor i tvättmaskinen, kontrollera att de faktiskt tål maskintvätt genom att kolla på skötselinstruktionerna.
  • Påse: Om du bestämmer dig för att tvätta skorna i tvättmaskinen, placera dem i en tvättpåse eller kuddfodral för att skydda både skorna och maskinen.
  • Milt tvättmedel: Använd ett milt tvättmedel och välj ett skonsamt tvättprogram.
  • Torkning: Låt skorna lufttorka efter tvätt. Placera dem inte direkt på en värmekälla, eftersom det kan skada materialet.

Tvätta skor med bikarbonat - så gör du

  • Lukt: Bikarbonat är utmärkt för att ta bort dålig lukt. Strö lite bikarbonat i skorna och låt dem stå över natten. Skaka ut pulvret dagen efter.
  • Fläckar: En pasta av bikarbonat och vatten kan också användas för att skrubba bort envisa fläckar. Låt blandningen sitta i några minuter och skrubba sedan med en borste.

Bikarbonat – 50 sätt att använda det på

Kan man tvätta skor i diskmaskin? 

Generellt rekommenderas det inte att tvätta skor i diskmaskinen eftersom varmt vatten och starka diskmedel kan skada skornas material.

Tvätta vita skor - använd dessa knep

Det är aldrig kul när ens vita skor blir smutsiga. Som tur är finns det bra metoder för att snabbt få dem skinande rena igen som du kan ta del av här:

Så rengör du enkelt dina vita skor – oavsett material

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skottår 2024: Då infaller skottdagen och då är nästa skottår

21 Feb, 14:13

Äckliga anledningen – därför ska du aldrig bädda sängen på morgonen

31 Jan, 16:25
Att bädda sängen direkt efter man vaknat skapar en ideal miljö för kvalster, som lever på människans hudceller och hår.

Röda dagar 2024: Klämdagar och dagar du ska ta ledigt

12 Okt 2023, 15:14
Vilka dagar är röda dagar 2024 och hur ska man lägga upp sin semester i kalendern för att maximera ledigheten? Nyheter24 listar alla röda dagar 2024 och vilka klämdagar du bör ta ledigt.

Sanningen bakom vape – så farligt är det egentligen

8 Okt 2023, 09:41
Vape och e-cigaretter framställs ofta som ett hälsosammare alternativ än rökning, men hur hälsosamt är det egentligen? Nyheter24 har pratat med forskaren och läkaren Magnus Lundbäck för att ta reda på sanningen om vapes.

Tvätta täcket – därför måste du göra det oftare än du tror

5 Okt 2023, 12:06
Hur tvättar man ett täcke egentligen? Och hur ofta ska man göra det? Här är en guide på hur du tvättar ditt täcke på bästa sätt.

Tvätta kuddar: Så gör du – för bättre sömn

4 Okt 2023, 12:11
Känner du dig ofräsch när du vaknar? Dinna kuddar kan vara boven. Följ denna enkla guide för att tvätta dina kuddar på bästa sätt.