Träningsredskap hemma – här är alla du behöver.
Träningsredskap hemma – här är alla du behöver. - Foto: Illustration Nyheter24 / Pexels

Träna hemma? Här är träningsredskapen du måste skaffa

Att träna hemma är bekvämt och roligt. Här är de bästa träningsredskapen att skaffa för att komma igång med hemmaträningen.


Att träna hemma är en fantastiskt flexibel och praktisk lösning för många. Beroende på dina träningsmål, utrymme och budget, finns det olika träningsredskap som du kan överväga att skaffa. Här är en lista med både grundläggande och mer avancerade redskap som kan vara användbara när du tränar hemma.

Träningsredskap hemma – börja med dessa

1. Yogamatta

Yogamattan är ett måste för den som önskar träna hemma. Den är inte bara viktigt för yoga-utövare, utan den tillhandahåller även en bekväm yta för alla typer av golvövningar såsom plankan, sit-ups och stretching. Mattan ger dämpning till leder och skyddar mot hårt underlag. De finns i olika tjocklekar och material för att passa olika preferenser.

2. Hantlar

Hantlar är små, kompakta vikter som erbjuder mångsidig styrketräning. De är enkla att förvara och använda, och de kan vara otroligt effektiva för att bygga styrka i både över- och underkropp. Hantlar kommer i olika viktalternativ, och vissa modeller är justerbara, vilket låter dig ändra vikten efter behov och förmåga.

3. Kettlebells

Kettlebells erbjuder en unik och dynamisk form av träning som kombinerar styrka, rörlighet och motion. Formen och handtaget på kettlebells möjliggör en rad olika rörelser, inklusive svingar, pressar och drags. De finns tillgängliga i olika vikter för att passa alla färdighetsnivåer.

4. Hopprep

Hopprep är en underbar lågkostnadsinvestering för att förbättra konditionen. Det är en fantastisk kardio-övning som även förbättrar koordination och timing. Hopprep är enkelt att använda och tar nästan ingen plats alls när det förvaras. Du kan även ta med det i väskan när du reser!

Hoppa hopprep som träning – så kommer du igång

5. Träningsband

Motståndsband, eller träningsband, är gummiband som finns i olika motståndsnivåer och längder. De används för att lägga till motstånd i en rad olika övningar, vilket hjälper till att bygga styrka och förbättra rörligheten. Träningsbanden är lätta, portabla och kan användas på otaliga sätt, vilket gör dem till en mycket mångsidig del av hemmagymmet.

6. Stabilitetsboll

En stabilitetsboll, även känd som en balansboll eller swiss ball, kan användas för en mängd olika övningar som stärker coremusklerna och förbättrar balansen. Bollen är särskilt användbar för övningar som involverar buk-, rygg- och bäckenbottenmuskulatur. Dessutom kan du använda bollen som en "stol" för att träna coremuskulaturen även när du sitter vid skrivbordet.

Träna hemma – redskap för den erfarne

1. TRX-band

TRX-band, eller suspensionsträningsband, är utvecklade för att använda din egen kroppsvikt som motstånd och kan anpassas för att passa alla styrke- och konditionsnivåer. Banden fästs vanligtvis i en dörrkarm, på en vägg eller någon annan stabil yta, och erbjuder ett brett utbud av övningar som tränar hela kroppen. Med fokus på core-stabilitet och funktionell styrka, möjliggör TRX en varierad och utmanande träning.

2. Yogablock och bälten

Yogablock och bälten är utmärkta verktyg för att stödja och förbättra din yogapraxis. Blocken används ofta för att underlätta positionering i vissa poser, medan bälten (eller remmar) hjälper till att fördjupa sträckor och förbättra flexibiliteten. Både block och bälten kan vara särskilt användbara för nybörjare eller de med begränsad rörlighet.

Allt du behöver veta om yin yoga

3. Skivstång och viktplattor

Skivstången och tillhörande viktplattor är centrala redskap för styrketräning. De möjliggör en mängd olika övningar, inklusive knäböj, marklyft och bänkpress. Skivstänger är utmärkta för progression inom styrketräning, eftersom du enkelt kan justera vikten för att anpassa träningen efter din nivå och mål. Observera att rätt teknik och form är essentiell när du använder en skivstång för att undvika skador.

4. Bänk

En träningsbänk är en mångsidig och värdefull del av hemmaträningsutrustningen. Den används inte bara för bänkpress utan även för en mängd andra övningar som involverar hantlar, kroppsvikt eller andra redskap. En bänk kan användas för att isolera specifika muskelgrupper och för att ge stöd under vissa övningar, såsom triceps dips eller step-ups.

5. Pull-up bar

En pull-up bar monteras ofta i en dörrkarm och möjliggör en rad överkroppsträningsövningar, såsom pull-ups och chin-ups. Den ger en effektiv styrketräning för rygg, axlar och armar och kan även användas för kroppshäng och benlyft för att träna coremuskulaturen. Pull-up bars är relativt enkla att installera och tar upp minimalt med plats, vilket gör dem till en smart investering för hemmagymmet.

LÄS MER: Tabata: Så blir du vältränad – på bara 4 minuter om dagen

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!