Lär dig allt du behöver veta om yin yoga.
1 av 3
Lär dig allt du behöver veta om yin yoga. - Foto: Pexels / Pexels
Vad är yin yoga egentligen?
2 av 3
Vad är yin yoga egentligen? - Foto: Pexels
Yin yoga positioner – lär dig dem vanligaste.
3 av 3
Yin yoga positioner – lär dig dem vanligaste. - Foto: Pexels

Allt du behöver veta om yin yoga

Yin yoga är en lugn och meditativ yogaform som ökar din flexibilitet och balanserar din energi. Ta reda på mer om den här.


Yin yoga är en yogaform som utmärker sig genom att du håller positionerna länge, upp till flera minuter, och låter dina muskler slappna av helt. Detta ger dig möjlighet att komma djupare in i din bindväv, dina leder och organ samt stimulera ditt energiflöde. Yin yoga är också ett sätt att stilla ditt sinne och öva på medveten närvaro i nuet.

Vad är yin yoga?

Yin yoga har sina rötter i både Indien och Kina, där man sedan länge har praktiserat långa sträckor för att öka flexibiliteten och balansera kroppens energisystem. Yin yoga bygger på principen om yin och yang, de två motsatta och kompletterande krafterna i universum. Yin står för det stilla, passiva, kalla och mörka, medan yang står för det aktiva, dynamiska, varma och ljusa.

I yin yoga fokuserar man på yin-delen av kroppen, det vill säga skelettet, bindväven, ligamenten, de inre organen och meridianerna (energikanalerna). Dessa delar är ofta försummade i andra yogastilar som betonar musklernas styrka och rörlighet. Genom att hålla positionerna länge får man möjlighet att mjuka upp och smörja dessa delar och frigöra eventuella blockeringar i energiflödet.

Yin yoga är också en form av meditation, där man tränar på att vara uppmärksam på sina känslor, tankar och andning i varje position. Man accepterar det som är utan att döma eller försöka ändra det. Detta kan hjälpa till att minska stress, ångest och spänningar i både kropp och sinne.

Hur utövar man yin yoga?

Yin yoga består av enkla positioner som oftast utförs liggande eller sittande på en matta. Man använder sig gärna av kuddar, filtar eller andra hjälpmedel för att stötta kroppen och göra positionerna mer bekväma. Man hittar sin egen gräns där man känner en mild sträckning men inte smärta eller obehag. Sedan stannar man i positionen under flera minuter, vanligtvis mellan tre och fem minuter men ibland längre.

Under tiden andas man lugnt och djupt genom näsan och försöker slappna av i hela kroppen. Man observerar sina sensationer, tankar och känslor utan att reagera på dem eller låta dem distrahera en från nuet. Man kan också använda sig av olika affirmationer eller mantra för att stärka sin intention eller sitt fokus.

Efter varje position tar man en kort paus där man ligger eller sitter stilla och känner efter effekten av positionen. Man kan också röra lite på sig för att återfå cirkulationen i kroppen innan man går vidare till nästa position.

Vilka fördelar har yin yoga?

Yin yoga har många fördelar för både kropp och sinne. Några av dem är:

  • Ökar flexibiliteten i leder, ligament och bindväv

  • Förbättrar cirkulationen i hela kroppen

  • Balanserar energiflödet i meridianerna

  • Lugnar det parasympatiska nervsystemet (lugn-och-ro-systemet)

  • Minskar stress, spänningar och inflammationer

  • Främjar mental klarhet, fokus och medvetenhet

  • Skapar ett tillstånd av harmoni, acceptans och frid

Vem passar yin yoga för?

Yin yoga passar för alla som vill prova en lugnare form av yoga som ger djupare effekter än bara fysisk träning. Det är ett utmärkt komplement till andra mer aktiva former av yoga eller motion som stimulerar yang-delen av kroppen.

Yin yoga är särskilt bra för stela eller orörliga personer som vill öka sin rörlighet på ett skonsamt sätt. Det kan också hjälpa personer med ryggvärk, nackproblem eller andra smärttillstånd genom att lindra spänningar i kroppen.

Yin yoga är också lämpligt för personer som lever ett stressigt liv med mycket prestation och krav. Det kan ge dem en paus från det yttre bruset och hjälpa dem att hitta sin inre balans och lugn.

Hur börjar man med yin yoga?

Om du vill börja med yin yoga kan du antingen gå till en yogastudio som erbjuder yin yoga klasser eller prova på hemma med hjälp av onlinevideos eller böcker. Det finns många olika yin yogalärare som har olika stilar och metoder så det kan vara bra att prova några olika innan du hittar den som passar dig bäst.

Några tips för att få ut det mesta av din yin yogapraktik är:

  • Välj en tid på dagen då du inte har bråttom eller blir störd

  • Skapa en lugn atmosfär med tända ljus, doftljus eller lugn musik

  • Klä dig bekvämt i mjuka kläder som inte hindrar din rörelse

  • Använd dig av kuddar, filtar eller andra hjälpmedel för att stötta din kropp

  • Lyssna på din kropp och respektera dina gränser

  • Andas lugnt och djupt genom näsan

  • Var närvarande i nuet utan att döma eller analysera

  • Njut av din praktik.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!