Korruption i Sverige – finns det?

Ja! Även om Sverige (fortfarande) har låg korruption går trenden åt fel håll. Idag publicerade organisationen Transparency Internationell sitt årliga korruptionsindex. Sverige fick vår sämsta placeringen på över 10 år.

Låt oss ta några färska exempel på… hur ska man uttrycka det… låt oss säga problematiska beteenden hos politiker.

Nr 1 Gunnar Strömmer (M)

Han är vår nuvarande justitie-minister. Detta trots att Kalla Fakta avslöjade att Gunnar försökte kringgå förbudet om anonyma donationer till partier. Gunnar hittade på flera arrangemang för att runda förbudet.

Förbudet är ett steg i att skydda landet mot korruption. Men det brydde sig inte Gunnar om.

I fredags skrotade också vår justitieminister en utredning om korruption och otillåten påverkan i offentlig verksamhet och i näringsliv. En del misstänker att utredningen skrotades för att regeringen vill dölja hur all privatisering lett till ökad korruption.

Nr 2 Johan Pehrson (L)

Han är vår arbetsmarknads- och integrationsminister.

Utöver det äger han en jävla massa aktier. Aftonbladet avslöjade att han ägde 10 procent i ett bolag som bla erbjuder ordningsvakter. SAMTIDIGT som L ville att Sverige skulle satsa miljardbelopp på just ordningsvakter.

Nr 3 Lotta Edholm (L)

Hon är vår skolminister.

När Lotta tillsatte som skolminister ägde hon aktier i ett friskolebolag för närmare 100 000 kr. Efter ett dygn som skolminister hade hennes aktier rusat upp i värde. Aktierna ska hon nu ha sålt. Hon satt även i friskolekoncernens styrelse när hon rekryterades till minister.

Idag kan politiker med lätthet gå mellan politiken och näringslivet. Det här ökar risken för korruption. Men! Även om våra politiker inte skulle falla för frestelsen, så kan det ändå urholka allmänhetens förtroende för politiker. Kommer de göra vad som är bäst för landet eller för vad som är bäst för deras bransch som de precis kom ifrån? Som med Lotta Edholm.

Men varför har jag en bild på Irene Svenonius? Hon är en av alla politiker som jag tycker vi behöver granska närmare.

Elisabet Höglund är patriarkatets främsta företrädare

Ni är väl få som missat Elisabet Höglunds utfall mot Jenny Strömstedt? I Vinter i P1 berättade Jenny öppet och modigt om ett våldtäktsförsök hon utsatts för som ung. För någon oförståelig anledning fick Elisabet för sig att kommentera det hela. På sin blogg skriver Höglund att Jenny är medskyldig till det som hände. Och sen kastar hon sig ut i en lång rant om varför kvinnor som dricker får skylla sig själva om något händer. Hon skriver bland annat:

En kvinna som inte vill bli våldtagen måste tänka på det innan hon super sig full och följer med en man hem eller till hans hotellrum. Gör hon det ändå, så utsätter hon sig för en stor risk.

Ingen borde egentligen bli förvånad, Elisabet Höglund har länge gått patriarkatets ärenden.

2017 skrev hon en debattartikel i Expressen om #metoo med en lång rad galna påståenden.

Här är några av guldkornen, eller snarare, bajskorvar från artikeln:

Och varför lägger kända och okända kvinnor ut nakna eller halvnakna bilder på sig själva på Facebook och Instagram? Samtidigt klagar kvinnor på hur männen exploaterar och trakasserar dem sexuellt. Min slutsats är: Vissa kvinnor bär faktiskt själva en del av ansvaret. Lägger du ut en nakenbild på dig själv, så signalerar du till omvärlden att det är okej att närma sig dig.

Kvinnor bär alltså själva en del av ansvaret om de blir utsatta för sexuella trakasserier?? Japp, enligt Höglund.
Tyvärr tror jag att flera av de kvinnliga artister som nu klagar över Harvey Weinstein själva en gång i tiden sannolikt gick med på att bli ”klappade”. Att få en stor filmroll eller annan framgång har ofta, i varje fall förr, varit skäl för kvinnor att acceptera att män ”tog betalt in natura” och utnyttjade sin övermakt.
Notera formuleringen ”gick med på”! Det vill säga, det är kvinnors ansvar att de blev utsatta!
Sen har vi denna:
Vi kvinnor behöver inte se en potentiell våldtäktsman i varje karl.
Det här sista citatet fick mig att brinna till lite extra. För å ena sidan säger Höglund att kvinnor som dricker, lägger ut nakenbilder eller går hem till en man får skylla sig själva om något händer. Men å andra sidan säger hon att vi inte ska utgå från att män är våldtäktsmän!
Hur ska du ha det egentligen Elisabet?

Visitationszoner ser ut att bli verklighet

Regeringen + SD har nu tagit ett stort kliv mot att göra de så kallade visitationszonerna till verklighet genom att man tillsatt en utredning för hur det här ska genomföras.

Visitationszoner innebär att polisen, inom ett visst geografiskt område, (i praktiken vet vi alla att det rör sig om de särskilt utsatta områden) kommer få stoppa vem som helst för att genomföra bland annat kroppsvisitationer TROTS att det inte finns misstanke om brott.

Det här är förfärligt för demokrati och ett rättssamhälle som Sverige.

Jag menar, det är inte svårt att förutse vilka i vårt samhälle som kommer bli föremål för dessa godtyckliga ingripanden från staten. Hej diskriminering!

Som om detta inte vore nog tycks det vara så att visitationszoner faktiskt är kontraproduktiva för att bekämpa brott. Det leder nämligen till ökad misstro mot polisen vilket gör deras brottsbekämpande jobb svårare. Det här är inte heller något som polisen efterfrågat. Tvärtom är de skeptiska.

Regeringen hävdar att visitationszoner funkat i Danmark, men sanningen är att det finns för lite forskning för att dra en sån slutsats.

Varför pushar regeringen för denna urusla idé? Jo för att det får dem att se handlingskraftiga ut. Det är populism.

6 saker att tänka på i jul om du har en ätstörning

Julmat är bara vanlig mat.

Löpsedlar vill gärna få oss att tro att det är något mystiskt med just julmaten som gör att vi borde vara rädd för den. Men det stämmer inte. De vill bara sälja lösnummer.

Att äta mer än man brukar eller ”onyttigt” under några dagar påverkar inte din vikt eller hälsa.

För att påverka vikt och hälsa behövs långsiktiga förändringar. Det är inget som sker under några dagar.

Att känna sig mätt betyder inte att du ätit för mycket.

Ätstörda hjärnor älskar att tolka mättnad som något negativt och som en varning för att man ätit för mycket. Men kom ihåg, tankar är bara tankar! Inte sanningar.

Du är i gott sällskap! Tänk på alla miljoner människor som äter gott och mycket just nu.

Varför ska inte du också få njuta?

Det man tänker eller det folk säger är inte alltid sant!

Folk älskar att oja sig över julmaten. Men det betyder inte att det som sägs är sant eller har med verkligheten att göra.

Det är okej att tycka det är jobbigt.

 

Jag sprang 100 miles på 25 timmar för Musikhjälpen

Innan jag ens började springa hade jag hunnit med flera adrenalinpåslag. Först stressen att bara komma iväg i tid och sen nervositet för att gå in i buren! Jag var också sjukt nervös (!) över att inte klara utmaningen. Det lägsta jag hade sprungit ditills var 15 timmar och nu skulle jag springa 24!!! ?

De första 8 milen rullade obemärkt förbi. Benen kändes pigga och mitt humör var toppen. Varje varv langade Johan chokladbollar, kex och guldnoughat till mig. Den enda gången jag bryr mig om kalorier är i en situation som denna – jag behövde se till att få i mig så många kalorier som möjligt.

(Jag blir därför full i skratt när jag läser kommentarer om mig att jag sprang bara för att banta och att det är ätstört (japp, sånt har folk skriver!

Vid 10 mil var mitt härliga humör som bortblåst. Jag var trött, grinig och mådde illa. Mina tår glödde och varje steg var som att ha drämt in tårna i ett stolsben.

Runt 125 km stapplade jag in backstage bakom buren och la mig på golvet och  somnade direkt. Som tur var väckte Johan mig efter 5 minuter. Sen gav jag mig ut igen och 02.00 fick jag följe av en löpsugen person. Det var rent guld.Tillsammans betade vi av ytterligare ett gäng km. (Tack!)

Vid 130 km fick jag uppleva en ny nivå av trötthet som jag inte visste fanns. Jag övervägde starkt att lägga mig i ett buskage då jag inte orkade ta mig tillbaka men insåg att det troligtvis hade resulterat i att någon ringt 112. Måste. Fortsätta. Framåt.

Vid 150 km la jag mig på golvet och grät en stund innan Johan kickade ut mig på banan igen. ?

Sen vid 155 km grät jag igen medan jag lunkade fram.

Jag var inte ledsen. Bara trött och desperat. Sista 5 km kändes omöjliga. Men med hjälp av Johan som sprang sista 5 med mig så gick det.

Tack till alla er som stöttat min bössa som är uppe i 40 000 kr!! Och tack till Johan som crewade mig!

Ebba Busch slingrar sig undan all kritik

Ebba Busch har figurerat i en rad skandaler men besitter en närmst unik egenskap att skaka av sig kritik. En av hennes metoder är att kalla kritik för hatkampanjer och därför slippa bemöta kritiken. 

Exempelvis när hon blev kritiserad för att ha gjort minst sagt tveksamma uttalande i relation till HBTQI personer och Pride:

”Stockholm pride har inneburit en fortsatt sexualisering av samhället”.

”vår utgångspunkt är fortfarande att alla barn har en mamma och en pappa. Och därför är vår utgångspunkt fortfarande för familjen-mamma, pappa, barn och det är det bästa för sitt barn att växa upp med sin mamma och pappa”.

När hennes alldeles egna citat spreds i sociala medier viftade hon enkelt bort kritiken med att det minsann bara var dumheter och hat som riktats mot henne. 

Enkelt och smidigt. 

Till skillnad från Ulf Kristersson har Ebba också klarat sig undan nästan all kritik i SD-frågan. Trots att Ebba, precis som Ulf, gjort en U-sväng när det kommer till att samarbeta med SD. För 4 år sedan klargjorde Ebba i en artikel i GP att ett samarbete med SD inte var tänkbart inom de närmsta 20 åren.

4 år senare låter det helt annorlunda. Nu sitter Ebba i en regering som stöds av SD och i en intervju med SVD säger Ebba att hon på sikt är öppen för att sitta i regering tillsammans med SD. (Troligtvis betyder ”på sikt” i själva verket nästa mandatperiod då hon specificerat att det är just den här mandatperiod som SD inte kan sitta i regering). 

20 år var det va?

Ebba har även sagt att SD inte är ett rasistiskt parti. Något hon delvis tagit tillbaka. Hon fortsätter dock hävda att SD, sett strikt till partiprogrammet, inte är rasistiskt. 

4 snabba om Ebba:

1. Ebba är dömd för grovt förtal, ett brott hon erkände, i samband med husägartvisten.

2. Efter de så kallade påskkravallerna kritiserade Ebba polisen och undrade varför de inte sköt skarpt.

Varför har vi inte hundra skadade islamister, hundra skadade kriminella, hundra skadade upprorsmakare?”

3. 2015 sa Ebba i en intervju att det bör finnas en nollvision för aborter. Hon hävdar att hon står bakom abortlagstiftningen men inte det höga aborttalen.

4. Ebba har också drivit frågan att vårdpersonal ska kunna vägra att utföra aborter, så kallad samvetsfrihet.

Som för de flesta politiker finns det, som ni ser, gott om skäl att kritisera Ebba Busch. Fyll gärna på listan.

Ulf Kristersson – det här borde alla veta

2018 sa Ulf Kristersson: ”Jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD”

2022 låter det såhär:

 

 

Och läser man Tidöavtalet är det oerhört tydligt att den politik som kommer drivas de kommande fyra åren är SD:s politik. 

Förutom att Kristersson  är en kappvändare av rang har han en hel del andra skelett i garderoben.

Inte minst när det kommer till våra skattepengar.

Kristersson har tidigare varit kommunalråd i Strängnäs kommun. Det blev en katastrof och han drev kommunens ekonomi i botten. På ett års tid förvandlade han kommunens överskott till ett underskott.

Efter bara 3 år lämnade han Stängnäs för att istället bli socialborgarråd i Stockholm. Kanske bättre lycka denna gång? Icke!  2008 sålde Kristersson ut kommunala tillgångar (förskolor och äldreboenden) för ett marknadsvärde på 81,7 miljoner kronor för enbart(!) 3,4 miljoner. Högsta förvaltningsdomstolen slog sedan fast att en del av affärerna varit olagliga.

Vår nya statsminister gillar inte heller att åka buss och tunnelbana.

Som riksdagsledamot åkte Kristersson taxi för 113 000 kr, alltihop skattebetalarnas pengar.

Detta trots att det finns lag på att riksdagsledamöter ska åka kollektivt om de kan. Enligt Tv4 var endast 3 av de 668 resorna som motiverade att ta taxi.

Att vilja ta ansvar för sin handlingar är inte heller Kristerssons grej. 2021 kom Uppdrag granskning ut med ett reportage om hur barn stulits från Chile för att adopteras till Sverige. Kristersson var ansvarig för organisationen som förmedlat dessa adoptioner under den period då organisationen avfärdade tidiga larm om att saker inte stod rätt till. Han har vägrat svara på frågor om detta och sopat det under mattan. 

Vår statsminister må inte ha gjort galna uttalanden så som många SD:are har. Men hans handlingar talar för sig självt.  Han har legitimerat SD och hållit upp dörren för dem in i de finaste av finaste rum. Och genom sitt handlande har han gett makten till ett rasistiskt parti. Det är värre än alla tänkbara rasistiska uttalanden. 

Sluta hylla ätstörningar

Överallt där man tittar pekar siffrorna åt fel hål. Fler och fler drabbas av ätstörningar. En dödlig sjukdom. Faktum är att anorexi är den dödligaste sjukdomen av alla psykiatriska diagnoser. 

Efter pandemin har man också sett en kraftig ökning av patienter med ätstörningar. I flera regioner har antalet remisser fördubblats och köerna är oändligt långa. Jag skulle kunna sitta och rabbla såna siffror hela natten. Men ni fattar poängen.

Läget är akut. Och vi behöver göra allt vi kan för att vända den här trenden.

Så därför blir jag smått irriterad av Irena Pozars krönika i Expressen idag. Pozar riktar kritik mot hur kritiken mot Gina Tricot framförts. 

Hon menar att det är oundvikligen att detta kommer få Bianca att må dåligt. (Irena ger emellertid inget konkret svar på hur man bör kritisera på rätt sätt, annat än att inte kommentera hennes kropp).

Och vet ni, jag är faktiskt beredd att ta den risken. Att vara tyst är inget alternativ.

Det du tittar på, ser upp till och det som hyllas skapar våra ideal. Just nu skapas ett ideal runt Bianca som säger att ätstörning = framgång. Återigen, det är inte Biancas fel. (Det är Discovery plus fel (Wahlgrens värld), Gina Tricot och andra företags fel.)

MEN! Att prata om sin ätstörning är INTE alltid en positiv sak.

Särskilt inte när man är mitt uppe i sin ätstörning och inte är villig att söka hjälp, såsom Bianca. Det kan lätt bli att man triggar andra istället. Och detta är något som reality programmet Wahlgrens värld ägnar sig åt och behöver ta ansvar för. Det blir särskilt problematiskt om man är i en position där väldigt många ser upp till en och där ätstörningen kopplas samman med andra faktorer såsom framgång. (Att anlitas som modell när man är sjuk är en tydlig signal om att ätstörningar faktiskt bidrar till framgång).

Det finns säkert dem som blir hjälpta av att Bianca pratar om hur sjuk hon är. Men med min erfarenhet från äs är jag övertygad om att det skadar mer än hjälper. Särskilt efter alla DM jag fått om hur triggande döttrar, systrar och vänner blivit av Bianca. Oftast skrivna av förtvivlade mammor.

6 gånger Richard Jomshof uttryckt sig rasistiskt

Jomshof är ny ordförande i riksdagens justitieutskott …

Detta trots att Jomshof är en uttalad islamofob, rasist och konspirationsteoretiker.

Jomshof har i snart två decennium divit att Sverige (och Europa) är påväg att bli muslimskt land enligt en konspirationsteori som kallas Eurabi.

Han har också gjort en rad islamofobiska uttalanden.

2021 kallade han Islam för en ”avskyvärd ideologi och religion”.

Han har även beskrivit en kvinna som bar svensk folkdräkt och hijab för ”en våldtäkt” på Sverige.

2022 skrev han på twitter

”Islam, denna avart till religion, grundad av krigaren, massmördaren, banditen och slavhandlaren Muhammed, har ingenting i vårt land att göra. Muhammed höll sig för övrigt själv med sexslavar, så det är inte förvånade att sedvänjan existerar.”

Jomshof vill även förbjuda muslimska friskolor. Notera, inte alla religösa friskolor utan enbart muslimska. På grund av att ”islam är en dålig religion” enligt honom.

Han har även hävdat att Islam är värre än nazism.

Det första han gjort i sin nya roll är att proklamera att han vill avskaffa diskrimineringslagen.

 

Han motiverar det med att gemensamma resurser inte ska användas ”för att gynna enskilda grupper som för tillfället uppbär etablissemangets gunst”.

Han har även hävdat att transpersoner som inte tvångssteriliseras vid könskorrigering är en ”freakshow”.

Jomshof tycker även att den judiska befolkningen i Sverige inte är ett problem eftersom ”den judiska gruppen är så pass liten”.

Detta är bara ett litet axplock.

Justitieutskottet bereder ärenden som har med rättsväsendet att göra. T.ex polisen och domstolarna. Rättväsendet ska stå för rättvisa och verka för att upprätthålla rättsstatens principer. (Vi ska alla vara lika inför lagen etc).

Mot bakgrund av Jomshofs uttalanden och åsikter är det uppenbart att han inte står bakom grundläggande rättigheter och principer som dessa.

Detta kaos handlar inte om Bianca Ingrosso

Jag var 16 år när jag började gå på behandling hos Stockholms Centrum för Ätstörningar.

Det var på den tiden då modellagenturer hängde utanför portarna till kliniken för att haffa anorektiska flickor. Deras nya modeller.
Ååå vad jag hoppades att de skulle välja mig. Jag skulle minsann aldrig gå upp i vikt bestämde jag mig för.
Fan ta dom jävlarna! Känner jag nu.
Jag blir därför oerhört triggad och besviken av att se att @ginatricot väljer att använda en modell som uttalat offentligt att hon har en pågående ätstörning. Ja det gäller @biancaingrosso , och nej ingen skugga faller på henne.
(Gina Tricot är även företaget med så pass små storlekar att knappt någon kommer i dem).
Men vadå, ska inte Bianca få jobba?

Det här handlar inte om henne. Det handlar om att branschen måste ta ansvar för den roll de spelar i att skapa ett ätstört samhälle. 2013 ville Gina Tricot jobba emot ätstörningar, men verkar nu ha tagit en annan väg.

Detta måste också ses i ljuset av att modebranschen genom årtionden varit med och skapat sjuka ideal. Och att branschen har en särskild ställning när det kommer till att bidra till det ätstörda samhället. Hade detta gällt vilket annat jobb som helst hade jag tyckt att det vore fullständigt vanvettigt att välja bort någon pga dess ätstörning.
Jag har också fått både DM, sätt kommentarer och fått det berättat för mig flera gånger om hur påverkade människors döttrar, systrar och vänner blivit av att ta del av Biancas ätstörning. Detta ligger inte på något sätt på Bianca utan där har individen ett eget ansvar. MEN detta är ändå något som modeförtag bör beakta. Det är också svårare att välja bort reklam än vad det är att exempelvis inte titta på realityprogrammet.
Att medvetet använda modeller med ätstörningar är att främja sjukdomen både hos individen och hos mottagaren. En mottagare som ofta är en unga tjej. Budskapet som skickas är att vill du lyckas så behöver du vara så smal som man bara kan bli genom en ätstörning.
Och det är oerhört ansvarslöst.
Jag trodde vi var förbi den destruktiva Top model eran??