Ebba Busch slingrar sig undan all kritik

Ebba Busch har figurerat i en rad skandaler men besitter en närmst unik egenskap att skaka av sig kritik. En av hennes metoder är att kalla kritik för hatkampanjer och därför slippa bemöta kritiken. 

Exempelvis när hon blev kritiserad för att ha gjort minst sagt tveksamma uttalande i relation till HBTQI personer och Pride:

”Stockholm pride har inneburit en fortsatt sexualisering av samhället”.

”vår utgångspunkt är fortfarande att alla barn har en mamma och en pappa. Och därför är vår utgångspunkt fortfarande för familjen-mamma, pappa, barn och det är det bästa för sitt barn att växa upp med sin mamma och pappa”.

När hennes alldeles egna citat spreds i sociala medier viftade hon enkelt bort kritiken med att det minsann bara var dumheter och hat som riktats mot henne. 

Enkelt och smidigt. 

Till skillnad från Ulf Kristersson har Ebba också klarat sig undan nästan all kritik i SD-frågan. Trots att Ebba, precis som Ulf, gjort en U-sväng när det kommer till att samarbeta med SD. För 4 år sedan klargjorde Ebba i en artikel i GP att ett samarbete med SD inte var tänkbart inom de närmsta 20 åren.

4 år senare låter det helt annorlunda. Nu sitter Ebba i en regering som stöds av SD och i en intervju med SVD säger Ebba att hon på sikt är öppen för att sitta i regering tillsammans med SD. (Troligtvis betyder ”på sikt” i själva verket nästa mandatperiod då hon specificerat att det är just den här mandatperiod som SD inte kan sitta i regering). 

20 år var det va?

Ebba har även sagt att SD inte är ett rasistiskt parti. Något hon delvis tagit tillbaka. Hon fortsätter dock hävda att SD, sett strikt till partiprogrammet, inte är rasistiskt. 

4 snabba om Ebba:

1. Ebba är dömd för grovt förtal, ett brott hon erkände, i samband med husägartvisten.

2. Efter de så kallade påskkravallerna kritiserade Ebba polisen och undrade varför de inte sköt skarpt.

Varför har vi inte hundra skadade islamister, hundra skadade kriminella, hundra skadade upprorsmakare?”

3. 2015 sa Ebba i en intervju att det bör finnas en nollvision för aborter. Hon hävdar att hon står bakom abortlagstiftningen men inte det höga aborttalen.

4. Ebba har också drivit frågan att vårdpersonal ska kunna vägra att utföra aborter, så kallad samvetsfrihet.

Som för de flesta politiker finns det, som ni ser, gott om skäl att kritisera Ebba Busch. Fyll gärna på listan.

Ulf Kristersson – det här borde alla veta

2018 sa Ulf Kristersson: ”Jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD”

2022 låter det såhär:

 

 

Och läser man Tidöavtalet är det oerhört tydligt att den politik som kommer drivas de kommande fyra åren är SD:s politik. 

Förutom att Kristersson  är en kappvändare av rang har han en hel del andra skelett i garderoben.

Inte minst när det kommer till våra skattepengar.

Kristersson har tidigare varit kommunalråd i Strängnäs kommun. Det blev en katastrof och han drev kommunens ekonomi i botten. På ett års tid förvandlade han kommunens överskott till ett underskott.

Efter bara 3 år lämnade han Stängnäs för att istället bli socialborgarråd i Stockholm. Kanske bättre lycka denna gång? Icke!  2008 sålde Kristersson ut kommunala tillgångar (förskolor och äldreboenden) för ett marknadsvärde på 81,7 miljoner kronor för enbart(!) 3,4 miljoner. Högsta förvaltningsdomstolen slog sedan fast att en del av affärerna varit olagliga.

Vår nya statsminister gillar inte heller att åka buss och tunnelbana.

Som riksdagsledamot åkte Kristersson taxi för 113 000 kr, alltihop skattebetalarnas pengar.

Detta trots att det finns lag på att riksdagsledamöter ska åka kollektivt om de kan. Enligt Tv4 var endast 3 av de 668 resorna som motiverade att ta taxi.

Att vilja ta ansvar för sin handlingar är inte heller Kristerssons grej. 2021 kom Uppdrag granskning ut med ett reportage om hur barn stulits från Chile för att adopteras till Sverige. Kristersson var ansvarig för organisationen som förmedlat dessa adoptioner under den period då organisationen avfärdade tidiga larm om att saker inte stod rätt till. Han har vägrat svara på frågor om detta och sopat det under mattan. 

Vår statsminister må inte ha gjort galna uttalanden så som många SD:are har. Men hans handlingar talar för sig självt.  Han har legitimerat SD och hållit upp dörren för dem in i de finaste av finaste rum. Och genom sitt handlande har han gett makten till ett rasistiskt parti. Det är värre än alla tänkbara rasistiska uttalanden. 

Sluta hylla ätstörningar

Överallt där man tittar pekar siffrorna åt fel hål. Fler och fler drabbas av ätstörningar. En dödlig sjukdom. Faktum är att anorexi är den dödligaste sjukdomen av alla psykiatriska diagnoser. 

Efter pandemin har man också sett en kraftig ökning av patienter med ätstörningar. I flera regioner har antalet remisser fördubblats och köerna är oändligt långa. Jag skulle kunna sitta och rabbla såna siffror hela natten. Men ni fattar poängen.

Läget är akut. Och vi behöver göra allt vi kan för att vända den här trenden.

Så därför blir jag smått irriterad av Irena Pozars krönika i Expressen idag. Pozar riktar kritik mot hur kritiken mot Gina Tricot framförts. 

Hon menar att det är oundvikligen att detta kommer få Bianca att må dåligt. (Irena ger emellertid inget konkret svar på hur man bör kritisera på rätt sätt, annat än att inte kommentera hennes kropp).

Och vet ni, jag är faktiskt beredd att ta den risken. Att vara tyst är inget alternativ.

Det du tittar på, ser upp till och det som hyllas skapar våra ideal. Just nu skapas ett ideal runt Bianca som säger att ätstörning = framgång. Återigen, det är inte Biancas fel. (Det är Discovery plus fel (Wahlgrens värld), Gina Tricot och andra företags fel.)

MEN! Att prata om sin ätstörning är INTE alltid en positiv sak.

Särskilt inte när man är mitt uppe i sin ätstörning och inte är villig att söka hjälp, såsom Bianca. Det kan lätt bli att man triggar andra istället. Och detta är något som reality programmet Wahlgrens värld ägnar sig åt och behöver ta ansvar för. Det blir särskilt problematiskt om man är i en position där väldigt många ser upp till en och där ätstörningen kopplas samman med andra faktorer såsom framgång. (Att anlitas som modell när man är sjuk är en tydlig signal om att ätstörningar faktiskt bidrar till framgång).

Det finns säkert dem som blir hjälpta av att Bianca pratar om hur sjuk hon är. Men med min erfarenhet från äs är jag övertygad om att det skadar mer än hjälper. Särskilt efter alla DM jag fått om hur triggande döttrar, systrar och vänner blivit av Bianca. Oftast skrivna av förtvivlade mammor.

6 gånger Richard Jomshof uttryckt sig rasistiskt

Jomshof är ny ordförande i riksdagens justitieutskott …

Detta trots att Jomshof är en uttalad islamofob, rasist och konspirationsteoretiker.

Jomshof har i snart två decennium divit att Sverige (och Europa) är påväg att bli muslimskt land enligt en konspirationsteori som kallas Eurabi.

Han har också gjort en rad islamofobiska uttalanden.

2021 kallade han Islam för en ”avskyvärd ideologi och religion”.

Han har även beskrivit en kvinna som bar svensk folkdräkt och hijab för ”en våldtäkt” på Sverige.

2022 skrev han på twitter

”Islam, denna avart till religion, grundad av krigaren, massmördaren, banditen och slavhandlaren Muhammed, har ingenting i vårt land att göra. Muhammed höll sig för övrigt själv med sexslavar, så det är inte förvånade att sedvänjan existerar.”

Jomshof vill även förbjuda muslimska friskolor. Notera, inte alla religösa friskolor utan enbart muslimska. På grund av att ”islam är en dålig religion” enligt honom.

Han har även hävdat att Islam är värre än nazism.

Det första han gjort i sin nya roll är att proklamera att han vill avskaffa diskrimineringslagen.

 

Han motiverar det med att gemensamma resurser inte ska användas ”för att gynna enskilda grupper som för tillfället uppbär etablissemangets gunst”.

Han har även hävdat att transpersoner som inte tvångssteriliseras vid könskorrigering är en ”freakshow”.

Jomshof tycker även att den judiska befolkningen i Sverige inte är ett problem eftersom ”den judiska gruppen är så pass liten”.

Detta är bara ett litet axplock.

Justitieutskottet bereder ärenden som har med rättsväsendet att göra. T.ex polisen och domstolarna. Rättväsendet ska stå för rättvisa och verka för att upprätthålla rättsstatens principer. (Vi ska alla vara lika inför lagen etc).

Mot bakgrund av Jomshofs uttalanden och åsikter är det uppenbart att han inte står bakom grundläggande rättigheter och principer som dessa.

Detta kaos handlar inte om Bianca Ingrosso

Jag var 16 år när jag började gå på behandling hos Stockholms Centrum för Ätstörningar.

Det var på den tiden då modellagenturer hängde utanför portarna till kliniken för att haffa anorektiska flickor. Deras nya modeller.
Ååå vad jag hoppades att de skulle välja mig. Jag skulle minsann aldrig gå upp i vikt bestämde jag mig för.
Fan ta dom jävlarna! Känner jag nu.
Jag blir därför oerhört triggad och besviken av att se att @ginatricot väljer att använda en modell som uttalat offentligt att hon har en pågående ätstörning. Ja det gäller @biancaingrosso , och nej ingen skugga faller på henne.
(Gina Tricot är även företaget med så pass små storlekar att knappt någon kommer i dem).
Men vadå, ska inte Bianca få jobba?

Det här handlar inte om henne. Det handlar om att branschen måste ta ansvar för den roll de spelar i att skapa ett ätstört samhälle. 2013 ville Gina Tricot jobba emot ätstörningar, men verkar nu ha tagit en annan väg.

Detta måste också ses i ljuset av att modebranschen genom årtionden varit med och skapat sjuka ideal. Och att branschen har en särskild ställning när det kommer till att bidra till det ätstörda samhället. Hade detta gällt vilket annat jobb som helst hade jag tyckt att det vore fullständigt vanvettigt att välja bort någon pga dess ätstörning.
Jag har också fått både DM, sätt kommentarer och fått det berättat för mig flera gånger om hur påverkade människors döttrar, systrar och vänner blivit av att ta del av Biancas ätstörning. Detta ligger inte på något sätt på Bianca utan där har individen ett eget ansvar. MEN detta är ändå något som modeförtag bör beakta. Det är också svårare att välja bort reklam än vad det är att exempelvis inte titta på realityprogrammet.
Att medvetet använda modeller med ätstörningar är att främja sjukdomen både hos individen och hos mottagaren. En mottagare som ofta är en unga tjej. Budskapet som skickas är att vill du lyckas så behöver du vara så smal som man bara kan bli genom en ätstörning.
Och det är oerhört ansvarslöst.
Jag trodde vi var förbi den destruktiva Top model eran??

Race report – Big shadow backyard ultra

Jag gjorde det! Min första backyard!

(En backyard är ett varvslopp där ett varv är 6,7 kilometer. Du ska springa ett varv i timmen så länge du orkar. Här kan du läsa mer om loppet).

Målet var att springa 15 varv vilket är 100 km. Det längsta jag tidigare hade sprungit var 80 km.

Och jag klarade det! 🥳 Men som med alla lopp var det mycket upp och ner.

Här är min race report

Jag tog mig ungefär 100 meter innan jag började få problem till följd av den dummaste orsaken någonsin.

Mitt val av trosor!

Svetten gjorde att elasticiteten i trosorna helt försvann med följden att de gled ner—konstant. (Så till er som såg mig gräva djupt innanför shortsen, här har ni anledningen). Efter 4 varv blev jag så less att jag, med hjälp av trostricket (ni som vet, ni vet), gjorde mig av med den förbaskade trosan. Resten av loppet körde jag commando. På varv 7 började min mage krångla. Med endast ett par tunna fladdriga shorts var varje liten fis en skräckupplevelse.

Men utöver detta troshaveri flöt timmarna förbi obemärkt.

Det kändes närstan som att jag var i trans. Jag tänkte inte på någonting särskilt. Och varje varv kändes som 3 minuter och inte närmare 50 som klockan visade. Jag och Johan (mitt crew tillika sambo) kom in i en rutin som vi upprepade varv efter varv. När jag kom in i mål efter avslutat varv stod Johan redo med dunjackan. Sen kastade jag mig i solstolen som vi tagit med för att hinna vila benen så länge som möjligt innan nästa varv.

Som alltid var mitt illamående närvarande. I ett desperat försök att göra mig av med det hävde jag i mig salt. Och det funkade! Åtminstone tillfälligt. (Här en wrap med extra salt).

Runt varv 10 började det känns i benen. Men jag körde på.

Jag insåg i efterhand att jag tillämpade samma metod som jag alltid gör när saker blir jobbiga; följ rutinen. Tänk inte. Bara gör. Som en maskin i en fabrik:

Precis vid kröken innan km 1-skylten tog jag av mig koftan. Vid km 2- skylten drack jag saft. Vid km 3-skylten föreställde jag mig att jag kastade ner 3 km i min påhittade kilometer-korg (och hörde ljudet från en enarmad bandit som ger högsta vinsten och såg blinkande lampor). Mellan km 4-skylten och km 5-skylten åt jag alltid något. Det var min mat-kilometer. Och så höll det på. Varv in och varv ut tills 15 varv var avklarade.

Och fy fan vad det sög att kliva av efter 15 varv.

Jag hade bestämt mig redan innan att oavsett vad skulle jag inte springa längre än 15 varv. (I början av november ska jag köra Kullamannen 100 miles och måste hinna repa mig innan dess). Jag trodde att jag skulle känna mig stolt och lättad efter sista varvet. Men istället så skämdes jag över att ”ge upp”. Det var en helt ny upplevelse! Men nu i efterhand är jag ändå glad och nöjd över mina 15 varv.

Jag längtar redan till nästa backyard!

Ätstörningsbehandling – vad innebär det egentligen?

Jag fick nyligen frågan hur en ätstörningsbehandling egentligen ser ut. Tvingar man i patienten mat? Vad händer om man vägrar att äta? Får man samtalsbehandling eller bara mat?

Det finns såklart mängder av olika behandlingar! Men här kommer en inblick i hur det kan se ut.

Som många av er redan vet har jag gjort några omgångar i behandling.

SCÄ

Den första riktiga behandlingen jag fick var på SCÄ (Stockholms centrum för ätstörningar). Där fick jag enskild samtalsbehandling och antidepressiv medicin. Utöver det gick jag en gång i veckan i gruppbehandling som bestod i att gå ut och äta lunch på restaurang med en skara ätstörda personer. Om man inte åt upp varenda tugga resulterade det i att man blev utslängd ur gruppen. Efter måltiden hade man en slags diskussion om hur det gått. Trots att jag är en förespråkare av gruppterapi passade det mig inte där och då.

Capio ätstörningscenter

Den andra behandlingen jag fick några år senare  förändrade mitt liv. Det var en KBT-E (för ”eating disorder”) behandling på Capio ätstörningscenter i Sollentuna. Precis som på SCÄ var det en blandning mellan enskild terapi och gruppterapi (jag hade världens bästa grupp, vi var som ett lag, stöttade varandra och kämpade mot samma mål). Jag åt även tre måltider om dagen på kliniken. En stor del av behandlingen gick ut på att utbilda patienten om ätstörningar och att KBTa bort ångesten som kom av att äta. Åt du inte upp maten riskerade du att kastas ut ur behandlingen.

Och det är så det funkar med ätstörningsbehanding. Du är där frivilligt och måste äta. Det går inte att få terapi och sen börja äta. För att du ska vara mottaglig för terapin måste din hjärna funka och för att den ska funka måste du äta. Därför får ätandet så pass stort fokus.

Dagvård och slutenvård

Inom ätstörningsvården delar man ofta in behandlingar i öppenvård, dagvård och slutenvård. Öppenvård innebär att man lever som vanligt men går till kliniken för behandling en till två gånger i veckan. Ofta en timmes samtalsterapi. Dagbehandling, vilket är vad jag fick på Capio, innebär att du tillbringar hela dagarna på kliniken men åker hem och sover. Ungefär som att gå på förskola. Jag var på kliniken måndag till fredag 08 till 16 i ett halvår. Slutenvård är som dagvård men att du sover även på kliniken.

Sen finns det också tvångsvård där du kan bli matad med sond och så vidare. Jag har inte den erfarenhet och lämnar det därför därhän.

Behöver du hjälp?

Klicka här för att få stöd.

5 skäl till att jag inte röstar på Socialdemokraterna

Funderade du på att rösta på Socialdemokraterna i valet? Läs detta först!

Klimat

Om du bryr dig om klimat och miljö är Socialdemokraterna helt fel parti för dig. Även om de inte är ett bottennapp i samma bemärkelse som Moderaterna eller SD så ligger de inte långt ifrån. Med socialdemokratiskpolitik skulle Sverige aldrig nå klimatmålen i Parisavtalet som vi åtagit oss att göra. Naturskyddsföreningen granskning av alla riksdagspartierna visar också att Socialdemokraternas miljö- och klimatpolitik lämnar mycket att önska.

HBTQ-frågor

I RFSU:s valrapport får Socialdemokraterna dåligt betyg. De placerar sig på den tredje sämsta platsen med bara KD och SD under sig. Bäst betyg får MP och V.

Korruption 

Socialdemokraterna var ett av partierna som blev tagna med fingrarna i kakburken i Kalla Faktas senaste reportage om ”partiernas hemliga pengar”. Idag finns det en anti-korruptionlagstiftning som innebär att inga anonyma donationer som överstiger ett halvt prisbasbelopp får förekomma. Givare av större donationer ska alltid redovisas. Något som S precis som L, KD, SD och M försökt kringgå.

Assistans/LSS

LSS är en rättighetslagstiftning som med Socialdemokraternas goda minne urholkats under många år. Resultatet av detta är att tusentals människor blivit av med sin rätt till assistans och därmed  sin rätt till självbestämmande och möjlighet att delta i samhället på lika villkor. Visst, de har gjort en och annan lagändring till förmån för assistansen, men faktum återstår att färre och färre människor beviljas assistans.

Migration

Från att tidigare ha drivit en solidarisk och human asylpolitik driver numera Socialdemokraterna en restriktiv asylpolitik. Här kan du läsa om konsekvenserna av detta. Spoiler: det är inte vacker läsning.

 

Tycker du det här var dåligt? Då kan jag säga att högerblocket är värre… 😅

Att springa Kullamannen 100 miles

Loppet heter Kullamannen och är ett 100 miles (160 km) långt  lopp i Skåne. Den 4 november kl 18:00 går starten.

Det börjar med över 12 timmars mörkerlöpning. Och det lär väl också vara spöregn med tanke på årstiden.

Det var hur enkelt som helst att signa upp när det var över ett år kvar! Då låg det lååångt i framtiden. Nu är det mindre än tre(!) månader kvar och jag börjar få smått panik… 😅

Hur skjutton ska jag klara av att springa så långt? I terräng dessutom!

Ja du, det är en jättebra fråga.

Det längsta jag sprungit hittills är 50 miles (vilket är 8 mil). Och då var jag döende den sista milen in i mål. Nu ska jag springa den dubbla distansen i ett svep.

Enda sedan Robinson har jag försökt hitta sätt att återskapa spänningen och äventyret jag upplevde under inspelningen. Men det är svårt. Och därför blir mina val av lopp extremare för varje gång. Den mentala utmaningen av att sova på backen och endast äta kokosnötter i 6 veckor har visat sig vara svårslagen.

Utöver Kullamannen ska jag den 3 september, herregud det är mindre än två veckor kvar, springa en backyard ultra.

Det är ett varvslopp. Varje timme går starten och det gäller att hinna runt banan på 6,7 km innan nästa start går. Hinner man inte tillbaka är man ute ur leken. Varv efter varv kör man tills det bara är en person kvar som springer ett ensamt varv och vinner. Jag har inga särskilda förhoppningar med tanke på mitt knä som bråkar med mig. Eller vänta här nu… Det har jag visst. Hej, vinnerskallen!

Och föresten, är ni nyfikna på hur jag tränar inför en såna här grejer kan ni följa mig på Strava.

Bekämpa kriminaliteten genom att förnedra barn

Gissa vilket parti?

Japp. Rätt svar! Sverigedemokraterna fortsätter leverera urusla förslag för att bekämpa kriminaliteten.

Nu senast gick SD ut med att de vill införa en ny form av samhällstjänst med det uttalade syftet att få den dömde att känna sig ”förminskad”. Det värsta är att SD vill att den här formen av samhällstjänst ska rikta sig till barn, så unga som 9 år. Tanken är att de då inte ska bli gängkriminella. (Vilket är helt absurt!).

Vi ska alltså minska kriminaliteten genom att få barn att känna sig förnedrande? På vilket sätt ökar det barnets tilltron till samhället och myndigheterna?

Inte alls! Såklart.

Och låg tilltro till samhället och samhörighet leder till vadå? Jo ökad kriminalitet.

Jag tror inte att SD är så korkade att de tror att ett förslag som detta skulle ha positiva effekter. Tvärtom, jag tror de vet att det är destruktivt. För deras egentliga syfte är inte att förbättra samhället. Det är att få bort invandrare och därför tar de alla chanser de kan att straffa människor i invandrartäta områden.

För vem riktar sig förslaget till egentligen? Inte ungen i Danderyd som tafsa på skolkamraten. Nä, det riktar sig till ungarna i utsatta områden.