Det är viktigt med en fin inredning i tvättstugan.
1 av 3
Det är viktigt med en fin inredning i tvättstugan. - Foto: TT / Nyheter24
Här är ett exempel på hur du kan inreda din tvättstuga.
2 av 3
Här är ett exempel på hur du kan inreda din tvättstuga. - Foto: Henrik Montgomery/TT
Det är trevligare att tvätta i en tvättstuga med bra inredning.
3 av 3
Det är trevligare att tvätta i en tvättstuga med bra inredning. - Foto: Nyheter24

Så inreder du tvättstugan på bästa sätt

Tvättstugan är viktigare än man tror när det kommer till inredning. Följ dessa tips för att göra din tvättstuga till en härlig plats att vara på.


Tvättstugan är ett rum som ofta glöms bort när man ska inreda. Men med några enkla tips kan du förvandla din tvättstuga till en trivsam och mer användbar plats. Här är några idéer på hur du kan utnyttja utrymmet, skapa ordning och reda, och ge rummet lite personlighet.

Varför är tvättstugan viktig?

Tvättstugan är inte bara ett ställe där du tvättar och torkar dina kläder. Det är också ett rum där du kan förvara saker som städmaterial, verktyg, skor och väskor. Dessutom kan tvättstugan vara en plats där du kan utföra andra sysslor som att stryka, sy eller sortera papper. Därför är det viktigt att inreda tvättstugan så att den passar dina behov och din stil.

Hur utnyttjar du utrymmet i tvättstugan?

Om du har en liten tvättstuga kan du spara plats genom att välja smarta lösningar. Till exempel kan du använda väggarna för att hänga upp hyllor, krokar, skåp eller torkställningar. Du kan också placera tvättmaskinen och torktumlaren ovanpå varandra för att frigöra golvyta. Eller så kan du investera i en kombinerad tvättmaskin och torktumlare som har både funktioner i samma enhet.

Om du har en stor tvättstuga kan du dela upp rummet i olika zoner för olika ändamål. Till exempel kan du ha en zon för tvättning, en zon för torkning, en zon för strykning och en zon för förvaring. Du kan också skapa en mysig hörna med en fåtölj, en lampa och några böcker där du kan koppla av medan du väntar på att tvätten ska bli klar.

Hur håller du ordning och reda i tvättstugan?

För att hålla din tvättstuga ren och organiserad är det bra att ha tillräckligt med förvaring. Du kan använda korgar, lådor, burkar eller krukor för att sortera dina saker efter kategori. Till exempel kan du ha en korg för vit tvätt, en korg för färgad tvätt, en låda för strumpor, en burk för tvättmedel och en kruka för klädnypor. Du kan också märka dina förvaringsenheter med etiketter eller bilder så att du lätt hittar det du söker.

För att undvika att din tvättstuga blir rörig är det bra att ha en rutin för att hålla ordning. Till exempel kan du bestämma dig för att alltid tömma fickorna innan du lägger kläderna i tvätten, alltid vika eller hänga upp kläderna när de är torra, och alltid slänga eller återvinna tomma flaskor eller kartonger från tvättprodukter.

Hur ger du tvättstugan lite personlighet?

För att göra din tvättstuga mer inbjudande och rolig kan du lägga till några dekorativa detaljer som speglar din personlighet. Till exempel kan du måla väggarna i en färg som du gillar, hänga upp några tavlor eller affischer som inspirerar dig, eller placera några växter eller blommor som ger liv åt rummet. Du kan också välja några textilier som matchar din stil, som gardiner, mattor, handdukar eller kuddar.

Du kan också leka med teman som relaterar till tvätten. Till exempel kan du ha ett marint tema med blåa och vita färger, ankare, fiskar eller båtar. Eller så kan du ha ett retro tema med pastellfärger, prickar, ränder eller blommor. Eller så kan du ha ett humoristiskt tema med roliga citat, skyltar eller bilder som har med tvätt att göra. Välj det du själv tycker passar dig och din stil. 

/
/
Hem
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!