Det behöver inte vara svårt att tapetsera eller måla om ditt rum.
1 av 3
Det behöver inte vara svårt att tapetsera eller måla om ditt rum. - Foto: Nyheter24 / Pexels
Att tapetsera eller måla om kan verkligen försköna ditt hem.
2 av 3
Att tapetsera eller måla om kan verkligen försköna ditt hem. - Foto: Nyheter24
Testa att tapestera eller måla om vardagsrummet – den kan göra stor skillnad.
3 av 3
Testa att tapestera eller måla om vardagsrummet – den kan göra stor skillnad. - Foto: Pexels

Enkel guide: Så målar och tapetserar du som ett proffs

Vill du fräscha till ditt hem med nya färger och mönster? Här är en guide på hur du målar om och tapetserar ditt rum på ett proffsigt sätt.


Att måla eller tapetsera ett rum är ett bra sätt att ge det ett nytt utseende och skapa en personlig atmosfär. Men det kräver lite planering, förberedelse och noggrannhet för att få ett bra resultat. I den här artikeln får du lära dig hur du målar och tapetserar ett rum steg för steg, vad du behöver för verktyg och material, och hur du undviker vanliga misstag.

Steg 1: Välj färg eller tapet

Det första steget är att bestämma dig för om du vill måla eller tapetsera rummet, eller kanske göra en kombination av båda. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen, så det beror på vad du föredrar och vad som passar rummet bäst.

Färg är oftast billigare, enklare och snabbare att applicera än tapet, och du kan välja bland många olika nyanser och effekter. Färg är också lättare att byta ut om du vill ändra den i framtiden. Nackdelen med att välja färg är att den kan bli flammig, smutsig eller nött med tiden, och att den inte döljer ojämnheter eller skador på väggen lika bra som tapet.

Tapet är dyrare, svårare och mer tidskrävande att applicera än färg, men den ger också mer karaktär och variation till rummet. Du kan välja bland många olika mönster, texturer och material som kan skapa olika stilar och stämningar. Tapet är också mer hållbar och tålig än färg, och den kan täcka över sprickor eller hål i väggen. Nackdelen med tapet är att den kan vara svår att få jämn och snygg, särskilt om den har ett mönster som ska matchas. Den kan också vara svår att ta bort om du vill byta tapet i framtiden.

Om du vill ha det bästa av båda världarna kan du kombinera färg och tapet i samma rum. Till exempel kan du måla tre av väggarna i en neutral färg och tapetsera den fjärde väggen med en accenttapet som ger kontrast och fokus. Eller så kan du måla hela rummet i en ljus färg och sedan lägga till några tapetremsor eller paneler som ramar in fönster, dörrar eller hyllor.

När du väljer färg eller tapet är det viktigt att tänka på rummets storlek, ljusförhållanden, funktion och inredning. Välj en färg eller tapet som lämpar sig bra med resten av hemmet och som passar din personliga smak. Tänk också på att ljusa färger och mönster gör rummet större och luftigare, medan mörka färger och mönster gör rummet mindre och mysigare.

Steg 2: Förbered väggarna

Innan du börjar måla eller tapetsera måste du se till att väggarna är rena, torra och jämna. Detta är ett viktigt steg som påverkar hur bra slutresultatet blir.

Börja med att flytta undan möbler och andra saker från väggarna och lägga ut skyddsplast eller tidningar på golvet. Stäng av strömmen till rummet och ta bort eventuella väggplattor, eluttag eller dekorativa detaljer från väggarna. Täck över elkontakter och strömbrytare med tejp för att skydda dem från färg och fukt.

Skrapa sedan bort eventuella rester av gammal färg eller tapet med en spackelspade eller kniv, och slipa ner eventuella ojämnheter eller knölar med sandpapper för att få en slät yta. Rengör sedan väggarna med såpa eller ett universaltvättmedel för att ta bort smuts, damm eller fett, och torka av dem så de blir helt torra. Detta hjälper färgen eller tapeten att fästa bättre på väggen.

Kontrollera om det finns några sprickor eller hål i väggen och fyll i dem med ett lämpligt spackel. Låt spacklet torka helt innan du slipar det jämnt med väggen.

Om du ska måla väggen behöver du inte göra mer än så här, men om du ska tapetsera väggen behöver du också sätta upp ett underlag av täckpapper. Detta gör att tapeten sitter bättre på väggen, jämnar ut eventuella ojämnheter i underlaget, förhindrar att limmet tränger igenom tapeten och gör det lättare att ta bort tapeten i framtiden.

För att sätta upp täckpapper behöver du mäta höjden på väggen med ett måttband, lägga till 10 cm för att kunna trimma över- och underkanten senare, rulla ut papperet på ett bord med den blanka sidan nedåt, rita en rak linje längs längden efter dina mått innan du klipper av papperet med sax. Använd sedan detta klippta papper som mall för att klippa ut fler bitar av täckpapper tills du har tillräckligt för hela väggen.

Blanda sedan limmet enligt anvisningarna på förpackningen i en hink. Pensla limmet jämnt över hela papperets baksida med en bred pensel. Vik sedan papperets ändar mot mitten så att limmet inte torkar ut.

Börja sedan från ett hörn av väggen och rulla ut papperet uppifrån och ned längs väggen. Tryck fast papperet mot väggen med en tapetborste från mitten mot kanterna för att få bort luftbubblor. Klipp bort överflödigt papper vid tak- och golvlisten med en vass kniv. Upprepa processen med nästa bit av täckpapper bredvid den förra biten så att de överlappar varandra något vid kanten. Se till att papperets kant är rak genom att använda ett vattenpass eller en lodlinje som guide. Fortsätt så tills hela väggen är täckt med täckpapper.

Låt täckpapperet torka helt innan du fortsätter till nästa steg.

Steg 3: Måla eller tapetsera väggen

Nu är det dags att börja måla eller tapetsera väggen. Beroende på vilket alternativ du har valt behöver du olika verktyg och material.

Om du ska måla väggen behöver du:

  • Din valda färg

  • En roller

  • En rollerbricka

  • En pensel

  • Maskeringstejp

Om du ska tapetsera väggen behöver du:

  • Din valda tapet

  • Tapetlim

  • En pensel

  • En sax

  • En lodlinje

  • En tapetskärare

  • En tapetborste

  • En fogvals

Så här målar du väggen:

  1. Börja med att tejpa över lister, dörrkarmar, eluttag och andra detaljer som inte ska målas med maskeringstejp för att skydda dem från färgstänk.
  2. Rör sedan om färgen ordentligt i burken innan du häller upp lite i rollerbrickan.
  3. Doppa rollern i färgen så att den blir jämnt täckt men inte droppande.
  4. Börja sedan från ett hörn av väggen och rulla ut färgen i vertikala rörelser från taket till golvet. Överlappa varje rullsträcka något för att få ett jämnt lager. Fyll i eventuella luckor eller kanter med en pensel.
  5. Låt färgen torka helt innan du applicerar ett andra lager på samma sätt. Upprepa processen tills du har uppnått önskad täckning och färgintensitet.
  6. Ta bort maskeringstejpen försiktigt när färgen är torr och återmontera eventuella väggplattor, eluttag eller dekorativa detaljer som du tog bort tidigare.

Så här tapetserar du väggen:

  1. Börja med att mäta höjden på väggen med ett måttband, lägga till tio cm (cirka fyra tum) för att kunna trimma över- och underkanten senare, rulla ut tapeten på ett bord med mönstret nedåt, rita en rak linje längs längden efter dina mått innan du klipper av tapeten med sax. Använd sedan detta klippta tapet som mall för att klippa ut fler bitar av tapet tills du har tillräckligt för hela väggen.
  2. Om du har en mönstrad tapet, kom ihåg att lägga den kant i kant med den föregående biten så att mönstret stämmer överens. Markera var mönstret möts på baksidan av tapeten med en penna så att du vet var du ska klippa senare.
  3. Blanda sedan limmet enligt anvisningarna på förpackningen i en hink. Pensla limmet jämnt över hela tapetens baksida med en bred pensel. Vik sedan tapetens ändar mot mitten så att limmet inte torkar ut.
  4. Börja sedan från ett hörn av väggen och rulla ut tapeten uppifrån och ned längs väggen. Lämna några centimeter extra vid tak- och golvlisten för att kunna trimma senare. Tryck fast tapeten mot väggen med en tapetborste från mitten mot kanterna för att få bort luftbubblor. Klipp bort överflödig tapet vid tak- och golvlisten med en vass kniv.
  5. Upprepa processen med nästa bit av tapet bredvid den förra biten så att de överlappar varandra något vid kanten. Se till att tapetens kant är rak genom att använda ett vattenpass eller en lodlinje som guide. Om du har en mönstrad tapet, se till att mönstret matchar den föregående biten. Tryck ihop skarven mellan de två bitarna med en fogvals för att få en osynlig övergång.
  6. Fortsätt så tills hela väggen är täckt med tapet.

Steg 4: Avsluta arbetet

När du har målat eller tapetserat hela rummet är det dags att avsluta arbetet och beundra ditt verk.

Rengör alla verktyg och material som du har använt och släng eventuella rester av färg eller tapet.

Återställ strömmen till rummet och sätt tillbaka eventuella väggplattor, eluttag eller dekorativa detaljer som du tog bort tidigare.

Flytta tillbaka möbler och andra saker till rummet och arrangera dem som du vill. 

Hem
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!