Markoolios mamma Irma blir tv-stjärna i januari. Pressbild.
Markoolios mamma Irma blir tv-stjärna i januari. Pressbild. - Foto: Gabriel Liljevall/TV4

Det här var nöjesåret 2023 – januari - juni

Rihanna, Taylor Swift, Loreen, Carola, Pernilla Wahlgren – och Markoolios mamma. Det här är nöjesåret 2023, första halvåret.


JANUARI

1: Sverige vaknar upp på det nya året till nyheten om att Bert-Åke Varg dött kvällen innan. Festklädd och på väg ut i nyårsnatten avled den folkkäre skådespelaren, 90 år gammal.

12: Irma Lehtosalo blir årets stora stjärnskott i tv när "Marko & Irma" har premiär i TV4. Markoolios filterlösa mamma går rakt in i rutan och blir så populär att en andra säsong av realityprogrammet redan har spelats in sedan dess.

12: Miley Cyrus släpper "Flowers", singeln som blir en av årets största hitlåtar. Textraden "Jag kan köpa mina egna blommor", tolkas som en diss av ex-maken Liam Hemsworth.

20: Chocken! Jonas Gardell och Mark Levengood meddelar i sociala medier att de separerat. De skiljer sig i juni, men dyker upp tillsammans i olika sammanhang under året, bland annat på Prideparaden i Stockholm.

Rihanna med sin kula på Super Bowl i februari. Arkivbild.

FEBRUARI

4: Ingen Melodifestival utan tekniska problem. Första deltävlingen i Göteborg drabbas av tillfälligt avbrott och svart ruta under röstsammanräkningen.

12: Sällan har en graviditet offentliggjorts så dramatiskt. Rihanna uppträder i pausen på Super Bowl och kulan under hennes röda overall avslöjar att hon väntar barn igen med maken Asap Rocky. Sonen Riot föds i augusti.

24: Kungen firar 50 år på tronen under 2023. Det släpps flera reportageserier och dokumentärer om kungen – och en biofilm, denna dag. I Karin af Klintbergs "Kungen" försöker hon borra sig fram till den verkliga personen under kronan.

25: Det är populärt att väcka uppmärksamhet för klimatet. En aktivist stormar scenen under Loreens framträdande i Melodifestivalen och det uppstår några sekunders förvirring när SVT zoomar ut i någon minut. Artisten får till slut göra om sitt framträdande av låten "Tattoo". Två veckor senare vinner hon finalen – överlägset.

Taylor Swift dominerar nöjesvärlden under 2023. I mars har hennes turné premiär i Arizona. Arkivbild.

MARS

12: Ruben Östlund är nominerad till de tre fina priserna bästa film, regi och manus på Oscarsgalan för sin satir "Triangle of sadness" som erövrat även Amerika. Östlund får dock åka hem tomhänt. "Everything, everywhere all at once" tar hem nästan alla priser.

13: Årets upplaga av Summerburst i Göteborg ställs in. Dansmusikfestivalen får mot slutet av året sällskap av Big Slap i Malmö och Lollapalooza i Stockholm som meddelar att det inte blir några festivaler under 2024.

17: Taylor Swift har turnépremiär i Glendale i Arizona och blir årets nöjesfenomen. Artisten säljer inte bara 4,3 miljoner (!) konsertbiljetter under året. När hennes spelningar blir biofilm sätter den intäktsrekord och när hon börjar dejta Travis Kelce, en spelare i amerikansk fotboll, rusar tittarsiffrorna när hon dyker upp på matcherna. I december utses Taylor Swift till årets person av tidskriften Time.

24: Årets tv-värvning. TV4 köper storsuccén "Bäst i test" från SVT, som tackar för sig när produktionsbolaget vill ha mer pengar. Serien dyker upp i fyran efter årsskiftet.

Carola firar under året, det är turnépremiär i april.

APRIL

4: AI är årets snackis. Den här dagen släpps "Heart on my sleeve", en AI-genererad låt med The Weekend och Drake, som en föraning om vad som väntar. Men skivbolaget agerar snabbt och den ska plockas ned från musiktjänsterna. Fast fler exempel följer under året.

7: Janne Andersson gör i alla fall ett succéframträdande under året som annars leder till hans avgång. Förbundskaptenen chockar tv-publiken när han dyker upp i "Masked singer" i TV4 efter att ha övat på sången i hemlighet i ett halvår.

19: 40 år efter segern med "Främling" i Melodifestivalen firar Carola hela året. Den här dagen har hon premiär i Malmö på den första av fyra turnéer som hon gör under 2023.

21: Bolaget dominerar i lurarna igen. Falugruppens låt "Ikväll igen" går den här dagen in på förstaplatsen på den officiella svenska singellistan och ligger överst i sammanlagt 14 veckor under året. Det blir årets mest spelade låt på Spotify i Sverige.

Loreen vinner Eurovision Song Contest i Liverpool i maj. Arkivbild.

MAJ

1: Pugh Rogefeldt dör, 76 år gammal. Den svenske rockpionjären har drabbats av en svår sjukdom som gör hans sista tid i livet svår.

2: Hollywood går ut i strejk. Först ut är manusförfattarna och 14 juli får de sällskap av skådespelarna. Konflikten pågår ända till och med den 8 november vilket får nästan all film- och tv-produktion att avstanna.

10: Beyoncé har världspremiär på sin turné på Friends arena. Biljettpriserna är skyhöga, men det lockar ändå så många fans till Stockholm att en ekonom hävdar att det spär på den svenska inflationen.

13: Loreen skriver historia som den första kvinnan att vinna Eurovision Song Contest för andra gången med "Tattoo". Hon är storfavorit, men segern blir oväntat knapp före finländaren Käärijä och hans "Cha cha cha".

31: Håkan Hellström har smygpremiär på sin sommarturné i Barcelona, vilket ställer till det för hans klimatmedvetna fans som tycker att det känns fel att flyga till Spanien.

Tittarsiffrorna lyfte när Pernilla Wahlgren tog över "Allsång på Skansen" i juni. Arkivbild.

JUNI

5: Kris i tv-branschen. Strömningsjätten Viaplay vinstvarnar och vd Anders Jensen avgår. En internationell satsning med dyra sporträttigheter och påkostade serier och filmer har lett till ekonomisk kris. Flera serier skjuts på framtiden.

19: Tre av fyra par väljer varandra i "Gifta vid första ögonkastet" i SVT. Störst rubriker får Arvid och Ida vars sexprat om pasta blir så omtalat att de omgående döps till "Carbonaraparet".

24: Bruce Springsteen gör den första av tre spelningar på Ullevi i Göteborg. Många i publiken är vemodiga eftersom de tror att det ska bli den snart 74-årige Bossens sista konserter i Sverige, men redan nästa år ska han komma tillbaka – till Stockholm.

27: Familjen Ingrosso/Wahlgren dominerar året som vanligt. Pernilla Wahlgren är ny programledare i "Allsång på Skansen" i SVT, vars tittarsiffror lyfter rejält.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
SVT
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!