Söndag 13 Jun
Stockholm

2011 på Nyheter24 - kommer du ihåg allt som hände?

Gustaf Reinfeldt i bak-och-fram-vänd keps med nya arbetsskorna i lådan under armen?
1 av 17
Gustaf Reinfeldt i bak-och-fram-vänd keps med nya arbetsskorna i lådan under armen?. Foto: Nyheter24
Tahrir-torget i Kairo - det var alla mot en, diktatorn Hosnin Mubarak.
2 av 17
Tahrir-torget i Kairo - det var alla mot en, diktatorn Hosnin Mubarak. Foto:
Moderaternas partisekreterare uppfann hjulet.
3 av 17
Moderaternas partisekreterare uppfann hjulet. Foto:
Ana Gina ställde till det i bloggen.
4 av 17
Ana Gina ställde till det i bloggen. Foto:
Toivonen sköt Sverige till VM - tack vare en bollkalle.
5 av 17
Toivonen sköt Sverige till VM - tack vare en bollkalle. Foto:
Charlie Sheen var överallt. Tigerblod och #winning!
6 av 17
Charlie Sheen var överallt. Tigerblod och #winning!. Foto:
Anders Borg frälste Sverige med sin närvaro. Han älskar utmaningar. Här kämpar han sig upp för en trappa.
7 av 17
Anders Borg frälste Sverige med sin närvaro. Han älskar utmaningar. Här kämpar han sig upp för en trappa. Foto:
Zlatan är Zlatan. Släppte skvallerbok och ägde kvällstidningarna under några veckor.
8 av 17
Zlatan är Zlatan. Släppte skvallerbok och ägde kvällstidningarna under några veckor. Foto:
Reinfeldt snackade framtid. Sin tillsatte han en kommission för att ta reda på hur den framtiden bör se ut.
9 av 17
Reinfeldt snackade framtid. Sin tillsatte han en kommission för att ta reda på hur den framtiden bör se ut. Foto:
Juholt gjorde allt fel - i kvällstidningarna ögon.
10 av 17
Juholt gjorde allt fel - i kvällstidningarna ögon. Foto:
William Petzäll hoppade av SD, blev vilde, skrevs in i vårdhem, kom ut och hoppas legalisera cannabis.
11 av 17
William Petzäll hoppade av SD, blev vilde, skrevs in i vårdhem, kom ut och hoppas legalisera cannabis. Foto:
Kungen hade det jobbigt. Men själv förstod han ingenting. Som bilden kanske visar.
12 av 17
Kungen hade det jobbigt. Men själv förstod han ingenting. Som bilden kanske visar. Foto:
Ola Lindholm åkte dit för att ha tagit kokain. Förnekade allt. Ville inte säga någonting. Fick kicken från Kamratposten. Censuerades bort av SVT.
13 av 17
Ola Lindholm åkte dit för att ha tagit kokain. Förnekade allt. Ville inte säga någonting. Fick kicken från Kamratposten. Censuerades bort av SVT. Foto:
En jordbävning utanför norra delarna av Japans orsakade en tsunami som sköljde över landet och sen en kärnkraftsolycka som ledde till massevakuering.
14 av 17
En jordbävning utanför norra delarna av Japans orsakade en tsunami som sköljde över landet och sen en kärnkraftsolycka som ledde till massevakuering. Foto:
Blommor på Oslos gator efter högerextremisten Anders Behring Breiviks terroristdåd mot regeringskvarteret och ungdomarna på ön Utöya.
15 av 17
Blommor på Oslos gator efter högerextremisten Anders Behring Breiviks terroristdåd mot regeringskvarteret och ungdomarna på ön Utöya. Foto:
Obama och hans närmaste kollar på när amerikanska marinsoldater skjuter bin Laden till döds. Det firades rejält i USA.
16 av 17
Obama och hans närmaste kollar på när amerikanska marinsoldater skjuter bin Laden till döds. Det firades rejält i USA. Foto:
2011 - året då allt hände.
17 av 17
2011 - året då allt hände. Foto:

2011 kommer att kommas ihåg som de stora händelsernas år.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Tack för ett fantastiskt år!

Chefredaktör Ehsan Fadakar summerar året på Nyheter24, med hjälp från nyhetschef Eric Rosén, sportchef Björn Ehrnberg och nöjeschef Elin kvist. Vi vill också tacka våra läsare för ett fantastiskt år där Nyheter24 nådde 600 000 unika läsare per vecka och återigen nominerades till årets nyhetssajt. Gott nytt år!

I sin årliga utskällningsrunda tog komikern Peter Wahlbeck bladet från munnen och sågade - förutom sina komikerkollegor - SVT vid fotknölarna. "Det är ett  frivilligt koncentrationsläger, folk är inte lyckliga där. En betongkloss på lerfötter" förklarade den frispråkige hallänningen för Nyheter24.

---

Vi fick se en arabisk vår i Tunisien, Egypten och Libyen när de nordafrikanska länderna gjorde sig av med förtryckarna Ben Ali, Mubarak och Khaddafi. Jemen hängde på och skickade ut Saleh. Och vi fick även en italiensk vår i Italien som nu äntligen slipper Berlusconi. Vi väntar dock fortfarande på en syrisk vår.

---

I Sverige hade vi i stället twitter-revolutioner och teve-ek-kramare.

---

Barack Obama kallade till presskonferens och meddelade att USA:s marinsoldater lokaliserat och dödat Osama bin Laden. Detta bara fyra månader innan tioårsdagen av 9/11.

---

En högerextremistisk 32-åring vid namnet Anders Behring Breivik genomförde den värsta terroristattacken i Norges historia. Chocken var total. Breivik greps på ön Utöya och ska ställas till svars för mordet på 77 människor under 2012.

--

En jordbävning utanför norra delarna av Japans orsakade en tsunami som sköljde över landet och sen en kärnkraftsolycka som ledde till massevakuering. Över 10 000 döda har bekräftats döda och över 16 000 saknas ännu.

---

Varje år spirar kärleken på "Idol"-hotellet, men det är sällan den kommer till allmänhetens beskådan. I år kunde dock Nyheter24 avslöja att kärleksparet Robin Stjernberg och Molly Pettersson Hammar var kära. "Ja, jag är kär. Det pirrar i magen och så där", avslöjade Robin kärleksfullt.

---

Carl Bildt, gammal Lundin Petroleum-styrelseledamot och numera utrikesminister, fick mycket kritik för den tysta diplomati som präglade Sveriges agerande i fallet med Martin Schibbye och Johan Persson. Inte minst eftersom den inte tycktes fungera. Han fick dock beröm av Etiopien, vilket kanske inte var planen. Han lyckades också ducka många extremt raka frågor genom att underkänna eller inte låtsas förstå dem. Från familjen Lundins sida var man dock tydlig. Sverige borde ha sagt "Fine, vi gjorde bort oss. De här journalisterna gjorde fel." Det ansåg i alla fall Lukas H Lundin i en intervju med Veckans Affärer. Bildts reaktion på det? Nej han var diplomatiskt tyst.   

---

Marcus Birro var partiledarkandidat för KD i en halv dag innan han drog tillbaka sin kandidatur. Han fick sen ändå sparken av TV4 och Kvällsöppet som han stämplade som "fega jävlar". Och blev av med lägenheten.

---

Barnprogramledaren Ola Lindholm greps av polis på Råsunda för att ha tagit kokain. Avslöjades av Expressen. Skrev ett blogginlägg. Vägrade säga hur han fått det i blodet. Dömdes för ringa narkotikabrott men fick rätt mot Expressen av PO.

---

Sen blev Expressens chefredaktör Thomas Mattsson åtalad för vapenbrott sen han beodrat några av sina medarbetare att köpa en pistol på den svarta marknaden i Malmö. Detta trots att vapnet lämnades in till polisen direkt efteråt och ett reportage publicerades i Expressen.

---

Kungafamiljen hade en tuff avslutning på 2010. Först släpptes boken En motvillig monark som avslöjade att kungen haft en affär med Camilla Henemark. Kungens svar: "Låt oss vända blad". Men 2011 skulle bli värre. Det började med att en gammal svartklubbskriminell vid namnet Mille Markovic visade en för kungen komprometterande bild till TV4. Kort därefter avslöjades det att kungens vänner, bland andra Anders Lettström, förhandlat med maffiakungen Milan Sevo i ett försök att köpa bilderna från Markovic. Kungen talade ut i en intervju med TT där han gjorde sitt bästa för att verka ärlig. Det misslyckades. Sen visade sig att Markovic bild var förfalskad - av Flashback. Kungahuset utnämns härmed till Sveriges bästa dokusåpa.

---

I ett försök att vara unga och nytänkande satsar SVT på humorbloggerskan Gina "Ana Gina" Dirawi som programledare för Melodifestivalen 2012.  Kanalen missade dock en bakgrundskoll och släppte igenom antisemitiska inlägg på den public service-ägda bloggen. Kalabaliken var ett faktum och Ana Gina var i blixtfart hemkallad från USA på krismöte med cheferna.

---

Riksdagsledamoten William Petzäll blev Sveriges mest uppmärksammade politiker i några veckor sen han hoppat av SD. För det hånades han öppet på Facebook av sina tidigare kollegor och SD gjorde allt för att få tillbaka "sin" riksdagsplats. Han ville ha tre miljoner för att avgå. Det fick han inte. Petzäll skrevs in och ut från behandlingshem och gjorde behandling av narkotikaberoende till sin kärnfråga. Dessutom hamnade han i centrum när hans twitterkonto kapades och han plötsligt skulle "avslöja spelet inom SD".

---

Nyheter24 avslöjade att den frispråkige Idoljurymedlemmen Alexander Bard uppmanade till barnpornografibrott, "slag under bältet" mot TV4-kollegan Jenny Östergren och berättade att han och Laila Bagge "tävlar i att vara elaka". Allt det här gjorde han på den ökända mobbningsforumet som går under namnet "Elit-listan". Sen avslutade han året med att säga "neger, neger, neger" till skådespelaren Richard Sseruwagi på Facebook. Bards försvar: Alla andra är för dumma för att förstå hans storhet.

---

Sveriges största skandalbloggare Kissie hotade Nyheter24:s dåvarande nöjeschef Pascal Engman med stryk och kallade honom för "din lilla bög". Samtalet spelades in och ledde till att Kissie polisanmäldes. Kissie bad om ursäkt och lovade att sköta sig i framtiden. Sen fick hon en ny "medietränare" som tidigare var snaskjournalist och har sen dess försökt bli den nya Blondinbella. Det går sådär.

---

Lite kul var det när statsministersonen Gustaf Reinfeldt fick anställning på McDonalds på Kungsgatan i centrala Stockholm. Nyheter24 skickade en fotograf för att bevaka Reinfeldt Jr:s första dag på jobbet. Några månader bjöd Reinfeldt Sr. tillbaka. Han sänkte restaurangmomsen från 25 till 12 procent. Därmed hoppas alla att priset på Big Mac & co: ska ner några kronor och att ungdomsarbetslösheten därmed går under 20 procent.

---

SJ blev snabbt Sveriges mest hatade företag. Trots alla förvarningar misslyckades man med att förbereda sig inför vinterns snökaos. Folkets hat på Facebook och Twitter var ett bevis på det.

---

DN:s avslöjande om Caremas kissblöjor slog ner som en bomb och blev årets näst största följetång. Det blev också början på en granskning som förhoppningsvis leder till att våra äldre får tillbaka sin värdighet. Carema tog förresten över stafettpinnen från SJ.

---

S-partiledaren Håkan Juholts fiaskoår. Han började bra och vann några ronder mot Fredrik Reinfeldt både i riksdagen och hos folket. Men sen gick det utför. Det avslöjades att han fått för mycket i bostadbidrag och lovade att betala tillbaka det han inte hade rätt till. Men Juholt blev snabbt Ljugholt och drog med sig sossarna i fallet. Antingen blir 2012 revanschens år eller avgångens år.

---

Även Centerns Erik A Eriksson gjorde en Juholt. Men till skillnad från Juholt så vägrade han sen betala tillbaka pengarna. Han slapp drevet.

---

Nöjesmanagern Michael Brinkenstjärna är trött på all skit bakom kulisserna i nöjesbranschen. Efter en vända i finkan släpper han nu en skandalbok som blir smaskigare än smaskigast, med historier och bilder på kungabarnen och Måns Zelmerlöw. Dessutom har Brinkenstjärna utlovat nakenbilder på en sexlekandes Peter Settman. "Får väl gå med skyddsväst efter det här" förklarade den kaxige skandalmanagern för Nyheter24.

---

16-årige Thang Nguyen hade bott i Sverige i sju år, fick toppbetyg i nian och skulle utvisas till Vietnam. Nyheter24 var bland de första med att ta upp Thangs fall. Efter mycket kamp fick han fyra månader efter första artikeln ett besked från Migrationsverket: Du får stanna. Glädjen var total. Både hos Thang och på Nyheter24:s redaktion.

---

Fredrik Reinfeldt höll tal i Almedalen som handlade om framtiden. Han sa nåt om rymden. Sen tillsatte han en Framtidskommission för att ta reda på vad den framtiden är.

---

Nyheter24:s Quetzala Blanco hade årets bloggbeef med Blondinbella. Sen träffades de på Malous Efter tio och beefen blev en riksangelägenhet. Det snackades om svart eller vit. Äkta eller plast. Quetzala utropades till segrare. Blondinbella hämnades genom att starta företag i Göteborg, som om det var deras fel.

---

Zlatan släppte en omtalad bok. Kvällstidningarna krigade om vem som kunde publicera flest utdrag ur boken innan den släppts. Ord som "exklusivt" blev snart väldigt urvattnat.

---

Anders Borg föddes på en annan planet och är här för att rädda Sverige från en ekonomisk katastrof. Han gör det motvilligt. Mest av allt vill han tvätta och läsa Sagan om ringen-böckerna om och om igen. Och träna för att fylla ut sina svarta åtsittande t-tröjor. Det var den korta sammanfattningen av DN:s reportage om finansministern. Den långa är briljant.

---

Peter Forsberg la av. På riktigt den här gången. En hel hockeyvärld kommer sakna honom. Han är numera assisterande general manager för Modo. SVT hyllade hockeykungen med en dokumentär som alla bör se.

---

Partyprissarna i SD gjorde det igen. Skandalfesten nummer två ledde till riksdagens egna vakter fick avbryta tillställningen. Sen ljög SD:s presstalesman Eric Myrin om att han inte kände till någon fest. Synd då att Jimmie Åkesson själv var på festen, vilket avslöjades av festbilderna en bloggare la upp senare.

---

Julian Assange ägnade året åt att befinna sig på en och samma adress i England och från den adressen berätta bland annat hur oerhört farligt det är för honom att åka till Sverige eftersom han inte kan befinna sig på samma plats en längre tid. Han kommunicerar också hur viktigt det är att han i USA-allierade Storbritannien ska skyddas från utlämning till USA, något som han tror kanske kommer hända om han lämnas ut till Sverige. Okej, det kanske inte är en helt rättvis beskrivning, men hela processen är lika märklig som utdragen och vi lär tvingas följa det hela även under 2012. Hade Assange kommit till Sverige, åtalats och fällts (vilket kanske aldrig skulle blivit fallet) är i alla fall risken att han skulle få ett längre straff än den tid han avtjänat med fotboja medan han väntar på beslut liten. 

---

2011 var året då Charlie Sheen köpte horor för 7 miljoner, planerade att bilda porrfamilj, förlorade vårdnaden om sina barn, fick sparken från “2 och ½ män”, gjorde låt med Snoop Dog, erbjöds 61 miljoner för en medverkan i “ Big Brother”, offentligt bad om ursäkt för sina dumheter, fick 670 miljoner för att inte jobba, och råkade lägga ut sitt privata mobilnummer på Twitter. För det sistnämnda fick han 1800 sms i minuten. Winning!

---

Tre kronors och HV71:s Stefan Liv och 43 andra människor omkom sedan ett ryskt passagerarplan kraschat utanför Jaroslavl i Ryssland. Stefan Livs nummer 1 pensioneras den 10 januari.

---

När riksmötet öppnade traditionsenligt med gudstjänst i Storkyrkan passade KD:s riksdagsledamot Annelie Enochson på att stjäla delar av strålkastarljuset från Sverigedemokraternas väntade gnäll om att en imam bjudits in i kyrkan. Enochson konstaterade lite generellt sådär att koranen "är oss främmande" (vilka "oss" som åsyftas är oklart men kan vi tror att hon syftade på en bredare grupp än den lilla minoriteten KD-väljare) med motiveringen att Sverigedemokraterna inte ska få "ta patent på de åsikterna". En åtminstone annorlunda trendavvikelse från alla de som gärna ser att SD:s många rädslor och fördomar blir enbart deras.

---

Nykomlingen och serieåttan AIK slog ut seriesegrarna HV71 med 4-0 i matcher. En av svensk hockeys största skrällar någonsin. Att man sen åkte på rejält med stryk mot Färjestad är obetydligt. AIK hade gjort det omöjliga. Från konkursklubb till semifinal på 1,5 år.

---

Det var Ola Toivonen som sköt Sverige till EM, men det var 15-årige David Weinefelt som låg bakom målet - från sidlinjen. Bollkallens snabba reaktion gjorde att Mikael Lustig kunde friställa Johan Elmander som passade snett bakåt till Toivonen som fixade EM-festen i sommar.

---

Det här var året då Sofia Arkelsten avslöjade att Moderaterna egentligen låg bakom det mesta som skett i världshistorien.

---

Helsingborg simmade motströms och satsade på 58-åringen Conny Karlsson. Hif sålde Rasmus Jönsson, Alexander Gerndt och Marcus Nilsson och lyckades ändå vinna Allsvenskan med tre omgångar kvar att spela. Samtidigt floppade Elfsborg i vanlig ordning - trots alla nyförvärv. Till slut fick till och med Boråsarna nog och sa hejdå till Magnus Haglund.

---

Nyheter24 kunde avslöja att några hala lirare murat in Djurgårdströjor i nya Swedbank arena, alltså AIK:s nya hemmaplan. Först 2013 får vi se konsekvenserna.

---

Fifa anklagades för korruption efter att Ryssland och Qatar tilldelades VM 2018 och 2022 och ett tag var krisen total. Sen sa Sepp Blatter att rasism inte existerar inom fotbollen efter att John Terry kallat Anton Ferdinand för en "black cunt". Det var ett helt vanligt år för en av världens mest korrupta organisationer.

---

TV3 ville konkurrera ut Idol med sin True Talent. Det misslyckades kraftigt och teamet bakom programmet försökte tillslut desperat nog attköpa journalister. Sen avslöjade TV4 mitt under den pågående säsongen att de lägger ner Idol. Och satsar på X-Factor med Eric Saade och Lena Philipsson. Nu verkar det som att det inte blir en ny säsong av True Talent. Vilket innebär att allt går tillbaka till som det var.

---

Anton Hysén gick i bräschen för en grupp idrottare som lyst med sin frånvaro. Han berättade om sin homosexuella läggning för tidningen Offside. En av anledningarna var att han ville underlätta för andra HBT-personer att verka i elitidrotten. En värld som är allt annat än politiskt korrekt inställd till just homosexualiteten. Något, som Anton Hyséns egen far bevisade efter Sveriges seger för Finland i EM-kvalet: "Finland är något för Anton. Dom släpper ju till där bak.. Ha ha.. Ha d gott. Glenn. #twittboll140"

---

Big Brother återvände till tv-rutan men med en ny webbtevesatsning där man mot betalning kunde följa deltagarna i huset dygnet runt. Simon vann, men det är nog "romansen" och förlovningen mellan Sanna och Rodney de flesta kommer ihåg. Sen meddelade TV11 att det blir en ny säsong av Big Brother, men med liknande innehåll.

Kommentera
Kopiera länk
Dela