Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Den kvällen spökade gamla demoner och jag tog ett återfall"

Enligt åtalet bar Stakset det här vapnet inne på en krog i Stockholm.
1 av 7

Enligt åtalet bar Stakset det här vapnet inne på en krog i Stockholm.

Polisen/Scanpix

Sebastian Stakset riskerar nu att dömas till fängelse.
2 av 7

Sebastian Stakset riskerar nu att dömas till fängelse.

Christine Olsson / SCANPIX

Han har sedan tidigare dömts för att ha hotat partiledaren Jimmie Åkesson.
3 av 7

Han har sedan tidigare dömts för att ha hotat partiledaren Jimmie Åkesson.

Henrik Montgomery/Scanpix

Det här skrev han på Twitter och fick betala 5 000 kronor i skadestånd till Åkesson.
4 av 7

Det här skrev han på Twitter och fick betala 5 000 kronor i skadestånd till Åkesson.

Faksimil från Twitter.com

Han har sagt att han inte menade något med hotet.
5 av 7

Han har sagt att han inte menade något med hotet.

Faksimil Twitter

Jimmie Åkesson lever med ständigt Säposkydd.
6 av 7

Jimmie Åkesson lever med ständigt Säposkydd.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

I en musikvideo bar Stakset en t-shirt med ett tryck som visar hur Åkesson blir slagen.
7 av 7

I en musikvideo bar Stakset en t-shirt med ett tryck som visar hur Åkesson blir slagen.

Faksimil Youtube

Nyheter | 20/03/2013 16:37

Under onsdagen inleddes rättegången mot artisten Sebastian Stakset som riskerar flera års fängelse för grovt vapenbrott.
– Den kvällen spökade gamla demoner och jag tog ett återfall, sa han i rätten.

STOCKHOLM

"Kan du peka ut personen som du såg med en pistol i byxlinningen?"

– Det är mannen som sitter till höger om mig.

Bara någon meter till höger om åklagarens huvudvittne sitter rapparen Sebastian Stakset. Vi är i rättegångssal 18 i Stockholms tingsrätt och Stakset är åtalad för grovt vapenbrott och narkotika- och dopingbrott. Efter vittnesmålet tittar Stakset långt åt vittnets håll.

"Det är besvärande för honom"

Det var en sommarkväll den 12 juli som vittnet såg rapparen bära en pistol utanför en restaurang i centrala Stockholm. Vittnet ringde polisen som senare grep Stakset när han lämnade restaurangen. Cirka 20 minuter senare hittades en plastpåse vid rapparens sällskaps bord. Den innehöll en skarpladdad pistol av märket Tokarev.

Utöver huvudvittnet är det två poliser som sett rapparen med påsen i famnen inne på restaurangen.

Åklagaren menar att Stakset gjort sig skyldig till grovt vapenbrott och att han ska straffas med ett långt fängelsestraff.

– Det är besvärande för honom att ett helt oberoende vittne är säker på att det var Stakset som hade vapnet. Jag menar att det är utrett att han haft en pistol utanför restaurangen och att han därinne hanterat en påse som innehållit den här skarpladdade pistolen, sa åklagaren.

Fanns andra kriminella på restaurangen

Advokaten anser däremot att hans klient bör frias eller dömas till skyddstillsyn för vapenbrott av normalgraden. Han påpekar att det gått mellan tio och tjugo minuter från det att Stakset greps till det att vapnet påträffades i restaurangen. Och om det vittnet säger stämmer har Stakset bara haft pistolen en kort stund vilket enligt advokaten inte kan bedömas som grovt brott.

– Den här pistolen kan definitivt ha hanterats av andra på restaurangen. Vi vet, och polisen vet, att det var kriminellt belastade personer där. Sannolikheten för att någon av de haft vapnet är lika stor som att Sebbe hanterat vapnet.

Stakset: "Jag tog ett återfall"

För Sebastian Stakset själv är kvällen den 12 juli ett återfall. Han berättar att han tagit sig ur en lång bana av kriminalitet men att han den kvällen började dricka och sedan tog kokain.

– Jag har varit på behandlingshem för att bekämpa mitt missbruk och jag har tagit en anställning vid Fryshuset där jag hjälper unga. Den kvällen spökade gamla demoner och jag tog ett återfall, berättade han.

Han förnekar att han hållit i pistolen. Han har inte heller några minnesbilder av att han hållit i plastpåsen. När åklagaren frågar varför vittnet påstår att han haft pistolen, säger han:

– Jag har mig veterligen inte hanterat någon pistol och jag har ingen direkt förklaring till det vittnena säger. Om jag hanterat den, var är mitt dna och mina fingeravtryck?

"Finns en risk att han trillar tillbaka"

Svaret på den frågan är att det inte finns varken dna eller fingeravtryck på vare sig pistolen, magasinet eller petflaskan i påsen. Något advokaten lade ner både tid och kraft på att ifrågasätta.

– Det är en fullständig gåta, menade han.

Om en vecka kommer tingsrättens dom. För Stakset, som har flera fällande domar bakom sig, står mycket på spel. Något som advokaten förklarade för rätten.

– Om tingsrätten kommer fram till en fällande dom vill vi se skyddstillsyn, gärna med kontrollstationer i form av föreskrifter och vård. Att sparka undan benen på honom när han kommit så här långt vore förödande. Det finns en risk att han då trillar tillbaka till den destruktiva värld han lämnat med egen styrka.