Centralbankschefen Jerome Powell använder sig av inflationssiffror för att fatta beslut om kommande höjningar av amerikanska styrräntan. Arkivbild.
Centralbankschefen Jerome Powell använder sig av inflationssiffror för att fatta beslut om kommande höjningar av amerikanska styrräntan. Arkivbild. - Foto: TT

Fortsatt hög inflation i USA

Konsumentpriserna i USA enligt det så kallade PCE-måttet ökade med 6,2 procent i årstakt i september, enligt USA:s handelsdepartement. Siffran för september är densamma som för augusti, men något lägre än för juli och juli.


Den amerikanska kärninflationen, som inte räknar in kostnader för mat och energi, steg till 5,1 procent i årstakt i september, jämfört med motsvarande siffra för augusti som låg på 4,9 procent. I februari låg kärninflationen på 5,4 procent i årstakt, den högsta siffran på fyra årtionden.

Inflationssiffrorna studeras noggrant av amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) som återkommande höjer styrräntan i ett försök att bromsa inflationen.

Marknaden väntar sig att Fed kommer att börja trappa ned på takten i höjningarna, och endast höja med 0,5 procentenheter i december, rapporterar CNBC med hänvisning till terminspriser.

TT
/
USA