Schweiz största bank UBS kan ta över krisande konkurrenten Credit Suisse. Arkibild.
Schweiz största bank UBS kan ta över krisande konkurrenten Credit Suisse. Arkibild. - Foto: Michael Probst/AP/TT

Expert: Allmänna misstron kvarstår

Den röda lampan för Credit Suisse må släckas när konkurrenten UBS tar över. Men investerarnas allmänna oro över läget i bankvärlden lär inte lägga sig i första taget, bedömer Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan.


På söndagskvällen kom beskedet att schweiziska krisbanken Credit Suisse köps upp av konkurrenten UBS för 3 miljarder schweizerfranc, motsvarande drygt 34 miljarder kronor. Därmed övertar landets största bank den näst största.

Credit Suisses börsvärde var i fredags drygt 80 miljarder kronor. I januari 2022 var värdet över 450 miljarder kronor. Men banken dras med en massa realiserade förluster på grund av dåliga affärer under lång tid. Fjolårets förlust blev 84 miljarder kronor.

— UBS är mer lönsamt och får de köpa Credit Suisse tillräckligt billigt kan det vara en bra affär, säger Per Strömberg till TT.

Tar stor risk

— UBS betalar ju inte marknadspris när man går in så här som aktieägare i ett nödläge. UBS kan knappast ha hunnit med att göra en gedigen due diligence (förvärvsutredning) av Credit Suisse på bara några dagar. Men UBS tar en stor risk och ska de inte få skit från sina aktieägare måste det vara en oerhört bra affär.

Bankkrisen startade i Kalifornien hos Silicon Valley Bank och fortsatte med ett antal regionala banker i USA. Men till skillnad från dem är Credit Suisse en systemviktig bank med många kopplingar till det internationella finansiella systemet.

— Det finns en allmän osäkerhet över hur det illa ställt det är i den finansiella världen: Vilken är nästa bank att ryka? Vad finns det för dolda förluster? Finns det större banker här i Europa som har samma problem som Silicon Valley Bank?

Nästa gång

TT: Hur samverkar bankkriserna i USA och Schweiz?

— Det finns inga direkta ekonomiska kopplingar mellan de amerikanska bankerna och Credit Suisse, säger Per Strömberg.

— Men det finns en allmän misstro just nu bland investerare, och framför allt mot banker.

När och var nästa krishärd i bankvärlden dyker upp är svårt att bedöma, enligt Per Strömberg:

— Det talas ibland om att det finns europeiska banker som sitter på så kallade zombielån, alltså lån till låntagare som slutat att betala men bankerna låtsas som ingenting för att slippa ta en kreditförlust.

Gjorts förr

Att UBS tar över konkurrenten Credit Suisse så kvickt, samtalen inleddes i mitten av veckan, kallar Per Strömberg "en beprövad teknik":

— Det var det som hände med (den amerikanska investmentbanken) Bear Stearns när JP Morgan Chase 2008 mer eller mindre tvingades gå in och köpa banken.

När TT talade med Per Strömberg i måndags var han inte orolig för att den här bankoron ska leda till en upprepning av den globala finanskrisen 2008. Den bedömningen kvarstår på söndagskvällen trots utvecklingen i veckan.

TT: Hur ser du på risken för spridning till Sverige och till exempel fastighetsmarknaden här?

— Finansinspektionen och andra kommer nog att gå ut och ganska kraftfullt säga att vi har god koll på fastighetslånen i de svenska bankerna, för att inte riskera att marknaden blir orolig. Och jag tror faktiskt att det stämmer att de har koll, svarar han.

TT
/
/
USA