Republikanske talmannen Kevin McCarthy tycker att samtalen med president Joe Biden är produktiva.
Republikanske talmannen Kevin McCarthy tycker att samtalen med president Joe Biden är produktiva. - Foto: Alex Brandon/AP/TT

Inget avtal i hamn om USA:s skuldtak

Någon överenskommelse om USA:s skuldtak är ännu inte nådd. Men president Joe Biden och den republikanske frontmannen Kevin McCarthy kallar kvällens förhandlingar för produktiva.


Fakta: USA-skulden slog i taket redan i januari

Formellt slog USA i skuldtaket – på 31 400 miljarder dollar – redan i januari. Men finansdepartementet har sedan dess kunnat betala för sig genom att skyffla runt befintliga resurser. Finansminister Janet Yellen har dock varnat för att det i början av juni inte längre går att hantera betalningarna på detta sätt. Om detta stämmer kan USA just nu befinna sig tre veckor från inställda betalningar.

Följdeffekterna skulle bli dramatiska och tvinga fram drastiska politiska åtgärder. De flesta räknar med att USA skulle anstränga sig till det yttersta för att fortsätta sköta sina räntebetalningar och amorteringar – för att undvika en katastrof på den globala finansmarknaden.

Åtstramningen som måste till utan nya lån skulle därför slå stenhårt mot pensionärer och andra mottagare inom USA:s socialförsäkringssystem och även innebära inställda betalningar till leverantörer och löpande verksamhet – inklusive försvaret. Detta scenario skulle skapa en djup recession i världens största ekonomi, enligt SEB:s ekonomer.

Källor: Bloomberg, SEB, The Wall Street Journal.

— Vi har inget avtal än, men jag kände att diskussionen var produktiv på områden där vi har olika åsikter, sade Kevin McCarthy, talman i representanthuset, på väg ut från Vita huset sent på måndagskvällen, lokal tid.

President Joe Biden mötte McCarthy för fortsatta förhandlingar om en lösning på skuldtaksfrågan.

Om ingen överenskommelse nås före den 1 juni riskerar den amerikanska staten att ställa in sina utbetalningar, vilket många varnar för kan utlösa en ny finanskris.

I ett kort uttalande efter mötet kallade även Biden måndagskvällens samtal för produktiva och tillade att han och hans motpart var överens om att inställda betalningar inte ligger på bordet.

Förhandlingsdelegationerna fortsätter sitt arbete under natten, uppgav McCarthy.

Republikaner och demokrater är oense om hur budgetunderskottet ska tacklas.

Republikanerna har krävt nedskärningar i statens utgifter. Biden har velat hålla utgiftsnivåerna oförändrade men höja skatter för stora företag och de allra rikaste, något som McCarthy tidigare har nobbat.

TT
/
USA