Det är inte förbud mot A-traktorer som diskuteras, enligt EU.
Det är inte förbud mot A-traktorer som diskuteras, enligt EU. - Foto: Claudio Brescani/Fredrik Sandberg/TT

EU bekräftar: Inte aktuellt med förbud mot A-traktorer i Sverige

Det finns inga planer på att förbjuda A-traktorer i EU, uppger EU-kommissionen för P4 Skaraborg. Det är inte förbud som diskuteras, utan möjligen eventuella förändringar kring körkortsreglerna.


I förra veckan rapporterade Teknikens värld att EU diskuterar ett förbud mot A-traktorer från årsskiftet. Men det är inte ett förbud som är aktuellt, säger kommissionens talesperson, utan en förändring av körkortsreglerna.

Om det i praktiken innebär att personer under 18 år inte kommer att få köra dem, vilket kan ses som ett slut på fenomenet A-traktor som långsam personbil, framgår inte.

Eu-kommissionen krävde svar från Sveriges regering

EU-kommissionen har krävt Sveriges regering på svar om A-traktorerna, och talespersonen säger till P4 att EU och Sverige bör kunna resonera sig fram till en förändring.

Den närmast explosionsartade ökningen av A-traktorer under de senaste åren började med en regeländring 2020 som möjliggjorde ombyggnad av automatväxlade bilar till A-traktorer. I dag finns ungefär 50 000 spridda över landet.

Traktorerna var från början tänkta att användas som arbetsfordon men används ofta som personbilar, om än med kraftigt sänkt hastighet.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!