13 roliga inomhuslekar och aktiviter för barn.
13 roliga inomhuslekar och aktiviter för barn. - Foto: Pexels

Lista: 13 roliga inomhuslekar och aktiviteter för barn

Behöver du underhålla en grupp barn inomhus? Ingen panik! Här är 16 lekar som passar för små eller stora grupper och som kommer att hålla dem sysselsatta och glada.


Barn älskar att leka och ha roligt tillsammans. Men ibland kan det vara svårt att hitta aktiviteter som passar för inomhusbruk och som även fungerar för en större grupp av barn.

Därför har vi sammanställt en lista med 16 lekar som passar för inomhusbruk, är lugna och passande för barn och fungerar för ungefär 15 deltagare.

Dessa lekar är enkla att förstå och spela, och kommer garanterat att hålla barnen sysselsatta och glada under en regnig dag eller en annan inomhusaktivitet. Låt kreativiteten flöda och ha kul tillsammans med dessa roliga och underhållande lekar

Lista: 8 aktiviteter för dig som vabbar – mysfaktor för dig och ditt barn.

1. Lugn stol-leken

Deltagarna står i en ring och en person är i mitten. Den personen börjar med att säga "Jag går till stolen och tar med mig en ___ (t.ex. en bok)". Nästa person i ringen upprepar men lägger till en sak till listan (t.ex. "Jag går till stolen och tar med mig en bok och en kudde"). Varje person i ringen lägger till en sak på listan och om någon glömmer en sak, eller tar med sig något fel, blir de ut och måste sitta i mitten och hålla koll på de andra deltagarna.

2. Inomhusplockepinn

En person håller en handfull färgglada pinnar. Deltagarna sitter runt omkring och när personen släpper pinnarna, ska alla försöka plocka upp en pinne var och sätta sig ner så fort som möjligt. Den som inte lyckas får inte vara med i nästa omgång.

3. Bygg ett slott

Deltagarna delas upp i två lag och varje lag har en hög med legobitar och 15 minuter på sig att bygga ett slott. När tiden är ute, bedöms slotten av en domare som väljer en vinnare.

4. Mörkerleken

Deltagarna sätter sig i en ring i ett mörkt rum och väljer ut en person som ska börja som "det". "Det" ska försöka ta någon annan i ringen men deltagarna får inte prata eller röra sig.

5. Smygleken

En person väljs ut att vara "det" och går ut ur rummet. Deltagarna väljer en sak som "det" ska leta efter när hen kommer tillbaka. "Det" får bara leta med ögonen och resten av deltagarna måste hjälpa till att ge ledtrådar genom att hosta eller nysa när hen är nära saken.

6. Mimleken

En person väljs ut att mima en aktivitet eller en person och resten av deltagarna ska försöka gissa vad det är.

7. Kreativt collage

Deltagarna får en hög med tidningar och tidskrifter och har 30 minuter på sig att klippa ut bilder och ord som representerar dem själva. Sedan ska de göra ett collage som de presenterar för gruppen och förklarar vad varje bild betyder för dem.

8. Skoletiketten

Deltagarna sitter i en cirkel och skickar runt en sko. När musiken slutar måste den som har skon stå upp och säga något positivt om en annan person i gruppen.

9.Färgmatchen

En person väljs ut att hålla en färgglad boll och säger en färg. De andra deltagarna måste snabbt försöka hitta något i rummet som är den färgen och röra vid det innan personen kastar bollen på dem. Om de träffas av bollen måste de byta roll med personen som höll bollen.

10. Hitta dolda föremål

En person gömmer ett föremål någonstans i rummet medan de andra deltagarna tittar bort. Deltagarna får sedan 2 minuter på sig att hitta föremålet genom att leta och fråga efter ledtrådar.

11. Baklänges-stafetten

Deltagarna delas upp i lag och får varsin uppgift, som att skriva en mening baklänges, rita en bild med ögonen stängda eller räkna ner från 10 till 1 baklänges. När en person är klar, ger de stafettpinnen till nästa person i laget som ska göra sin uppgift baklänges.

12. Teckna med ögonen

Deltagarna sitter i par och en person väljs ut att ha ögonbindel. Den andra personen ska instruera personen med ögonbindeln att rita en viss sak utan att säga vad det är. Personen får bara använda sig av sina ögon för att försöka förstå instruktionerna.

13. Cirkelleken

Deltagarna står i en cirkel och kastar runt en boll till varandra. När en person kastar bollen säger de en bokstav och den person som fångar bollen måste komma på ett ord som börjar på den bokstaven inom 5 sekunder.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!