Väderöarna kan vara värt ett besök i sommar!
Väderöarna kan vara värt ett besök i sommar! - Foto: Jens Buettner/TT och Erik Johansen/TT

9 platser i Sverige att besöka med din hund – sommarens bästa resmål

Upptäck Sveriges naturskönhet tillsammans med din hund i sommar! Nyheter listar nio hundvänliga destinationer som erbjuder äventyr, avkoppling och oförglömliga minnen för både dig och din fyrbenta vän.


Sommaren är snart här och det är dags att planera semestern, men varför lämna din fyrbenta vän hemma när det finns så många fantastiska platser att utforska tillsammans i Sverige? 

9 platser att besöka med din hund – ställena du inte får missa på semestern

Vårt avlånga land erbjuder en mängd hundvänliga destinationer, från kust till kust, med vacker natur, spännande aktiviteter och minnesvärda upplevelser för både två- och fyrbenta äventyrare. Nyheter24 presenterar nio platser i Sverige som är perfekta för att besöka tillsammans med din hund i sommar – så packa väskan, koppla hunden och ge er ut på äventyr!

5 vackra vandringsleder – för både nybörjare och proffs

1. Österlen

Österlen är en naturskön region i södra Sverige, känt för sina böljande landskap, sandstränder och pittoreska byar som Simrishamn och Kivik. Här kan ni utforska hundvänliga vandringsleder och besöka konstnärernas ateljéer, smaka på lokala delikatesser och njuta av den avslappnade atmosfären.

2. Kungsleden

Kungsleden är en av Sveriges mest kända vandringsleder, som sträcker sig 430 km genom Lappland. Leden erbjuder en fantastisk vildmarksupplevelse, och ni kan vandra med er hund genom fjäll, dalar och vidsträckta skogar.

3. Gotland

Gotland är Sveriges största ö och bjuder på vackra stränder, naturreservat och historiska platser som Visby, ett UNESCO-världsarv. Här finns flera hundvänliga boenden och aktiviteter så som promenader längs kusten. 

4. Abisko Nationalpark

Abisko Nationalpark ligger i norra Sverige och är känd för sin dramatiska natur, inklusive fjäll, dalar och Lapporten. Här kan ni vandra med er hund på märkta leder och kanske till och med få syn på norrsken under vissa årstider.

5. Tyresta nationalpark

Tyresta nationalpark är en lättillgänglig naturpärla nära Stockholm, som erbjuder urskog, sjöar och hundvänliga vandringsleder. Parken är hem till ett rikt djurliv, inklusive älgar, rådjur och olika fågelarter. Det finns markerade leder i olika svårighetsgrader som passar både för korta promenader och längre vandringar med din hund.

6. Fjällbacka skärgård

Fjällbacka skärgård ligger på Västkusten och är känt för sina klippor, öar och charmiga fiskelägen. Du och din hund kan promenera längs kusten, ta en båttur till ön Väderöarna och besöka naturreservat som Kosterhavet.

7. Tiveden Nationalpark

Tiveden Nationalpark ligger mellan Vättern och Vänern och är en vildmark fylld med gammal skog, berg, sjöar och mossar. Parken har flera hundvänliga vandringsleder och rastplatser, och du kan även hyra en stuga för att uppleva naturen på nära håll.

8. Blekinge skärgård

Blekinge skärgård, även känd som "Sveriges trädgård", är en kustregion i södra Sverige med vackra stränder, skärgårdsmiljöer och naturreservat. Du och din hund kan utforska områden som Tjärö och Stenshuvud, och njuta av bad och vandring längs kusten.

9. Jämtlandstriangeln

Jämtlandstriangeln är en populär vandringsrutt i de svenska fjällen, som består av tre fjällstationer: Storulvån, Sylarna och Blåhammaren. Rutten är cirka 47 km lång och tar er genom vackra fjällandskap och dalar. Det finns hundvänliga boenden på fjällstationerna, men tänk på att boka i förväg under högsäsong.

Att tänka på under sommarsemestern med din hund

När du besöker dessa platser med din hund, kom ihåg att alltid respektera allemansrätten, visa hänsyn till både människor och djur i omgivningen, och följ eventuella lokala regler och restriktioner som kan gälla för hundar. Se även till att din hund är kopplad där det krävs, och att ni alltid tar hand om eventuellt hundavfall.

Oavsett vilken av dessa platser ni väljer att besöka, kommer ni säkerligen att få en härlig och minnesvärd semester tillsammans med er hund i Sveriges vackra natur. Trevlig resa!

50 kluriga och roliga gåtor för barn – perfekt för sommarens bilresor

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!