Vaxholm och Nynäshamn är två utflyktsmål du inte får missa – bara en timme från Stockholm
Vaxholm och Nynäshamn är två utflyktsmål du inte får missa! - Foto: Stella Pictures

10 platser att besöka inom en timme från Stockholm – utflykterna du inte får missa

Upptäck 10 pärlor nära Stockholm för en perfekt dagsutflykt! Utforska slott, vikingahistoria och pittoreska städer – allt inom en timmes bilresa. Missa inte dessa spännande platser i sommar!


Stockholm, Sveriges huvudstad, är känt för sin vackra skärgård, historiska byggnader och pulserande stadsliv. Men visste du att det finns flera fantastiska utflyktsmål bara en kort bilresa bort? 

5 platser i Sverige som du inte får missa att besöka i sommar

10 platser du måste besöka i sommar – inom en timme från Stockholm 

Det är dags att packa picknickkorgen och ta en paus från storstadens brus. Nyheter24 presenterar 10 platser du inte får missa inom en timmes avstånd från Stockholm – en perfekt helgutflykt väntar!

1. Drottningholms Slott 

Detta kungliga slott är ett av Sveriges mest imponerande och är även hem för Kungafamiljen. Slottet och dess vackra park är väl värda ett besök för att uppleva svensk historia och arkitektur.

2. Sigtuna

Grundades år 980 och är Sveriges äldsta stad. Här kan du promenera längs charmiga kullerstensgator, besöka historiska kyrkoruiner och vikingamonument, samt njuta av mysiga kaféer och butiker.

3. Vaxholm

En pittoresk skärgårdsstad som är perfekt för en dagsutflykt. Här kan du utforska Vaxholms fästning, njuta av den vackra havsutsikten, och smaka på lokal mat i mysiga restauranger.

4. Skoklosters Slott

Ett vackert och välbevarat barockslott som ligger vid Mälarens strand. Här kan du uppleva en del av svensk historia genom slottets imponerande samling av konst, vapen och möbler.

5. Nynäshamn

En kuststad söder om Stockholm som erbjuder både avkoppling och äventyr. Besök hamnen, prova lokala delikatesser, och njut av vackra vyer över Östersjön. Om du är äventyrslysten kan du även prova på kajakpaddling eller segling i skärgården.

6. Uppsala

Sveriges fjärde största stad, känd för sin historiska betydelse och imponerande universitet. Besök Uppsala domkyrka, Gustavianum och Gamla Uppsala för att uppleva stadens rika kulturarv.

7. Birka

En viktig vikingatida handelsplats som ligger på ön Björkö i Mälaren. Besök Birka Museum och vikingamonumentet för att lära dig mer om denna fascinerande tid i svensk historia.

8. Tyresta nationalpark

En vacker och orörd skog med ett rikt djur- och växtliv. Här kan du vandra längs många olika leder, uppleva den svenska naturen och kanske även få syn på några av de vilda djur som lever här.

9. Mariefred

En idyllisk liten stad vid Mälaren som är känd för Gripsholms slott. Strosa runt i de charmiga gatorna, besök slottet och njut av den vackra utsikten över sjön.

10. Gustavsbergs Porslinsmuseum

Ett intressant museum som ligger i Gustavsberg, cirka 20 km öster om Stockholm. Här kan du lära dig om svensk porslinstillverkning, se vackra och historiska föremål samt besöka den angränsande fabriksbutiken.

5 vackra vandringsleder i Sverige – för både nybörjare och proffs

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!