”Vi uppmanar alla att lämna judiska symboler hemma, som Davidsstjärnor och kippor till exempel”, lyder en del av den judiska församlingen i Göteborgs mejl. Arkivbild.
”Vi uppmanar alla att lämna judiska symboler hemma, som Davidsstjärnor och kippor till exempel”, lyder en del av den judiska församlingen i Göteborgs mejl. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Judisk församling: Tala inte hebreiska öppet

Judiska församlingen i Göteborg har skickat ett mejl till sina medlemmar där man "med bestämdhet" råder dem att framöver vidta stor försiktighet, rapporterar Expressen.


”Vi uppmanar alla att lämna judiska symboler hemma, som Davidsstjärnor och kippor till exempel”, lyder en del av mejlet.

Hebreisktalande uppmanas att inte tala språket på offentlig plats – med hänvisning till att det "redan har varit incidenter i andra svenska städer på grund av ovanstående".

Församlingen skriver att det finns anledning att tro att situationen förvärras de närmaste dagarna.

Allan Stutzinsky, församlingens ordförande, säger att en säkerhetsgrupp och en kris- och katastrofgrupp ligger bakom bedömningen.

— De bedömer att hotbilden är värre än vad den brukar vara när det är oroligt i Israel. Det handlar bland annat om uttalanden i sociala medier, om folk som uttrycker sig direkt hotfullt i samband med uttalanden som exempelvis ”Hitler gjorde inte färdigt jobbet”, säger Stutzinsky till tidningen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!