Fadime Sahindal mördades av sin pappa och bror 2002 i Uppsala.
1 av 3
Fadime Sahindal mördades av sin pappa och bror 2002 i Uppsala. - Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Pela Atrosh dödades när hon var på besök i familjens hus  1999. Pela är begravd i en namnlös grav för att hon anses ha vanärat släktens namn
2 av 3
Pela Atrosh dödades när hon var på besök i familjens hus 1999. Pela är begravd i en namnlös grav för att hon anses ha vanärat släktens namn - Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime har flera förslag på hur man kan motverka hedersrelaterat våld mot kvinnor.
3 av 3
Organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime har flera förslag på hur man kan motverka hedersrelaterat våld mot kvinnor. - Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

19-åriga kvinnans död - ett hedersmord

En 16-årig pojke misstänks ha skurit ihjäl sin syster i vad som ser ut att vara ett nytt hedersmord.


Hedersmord

Hedersmord är ett mord på en familjemedlem eller släkting (oftast men inte alltid en kvinna) för att återställa familjens, klanens eller gruppens heder, som offret på något sätt anses ha vanärat.

Innan mordet på kvinnan i Landskrona har sex fall av hedersmord utfärdats i Sverige sedan 1994 (antalet verkliga fall kan dock vara större). Under perioden 1990-2006 har totalt 108 fall av dödligt våld inom familjen inträffat.

Följande hedersmord begångna i eller med anknytning till Sverige har blivit uppmärksammade i media:

1986 - Mordet på Ibrahim och Bafreen Fatah.
1994 - Mordet på Maryam i Hällefors.
1996 - Mordet på Sara Abed Ali.
1999 -  Mordet på Pela Atroshi.
2002 - Mordet på Fadime Sahindal.
2005 - Mordet på Abbas Rezal.
2010 - Mordet på Jian Subhi Aret.

LANDSKRONA. Det var vid 23.20-tiden på måndagen som polisen fick ett samtal om att det låg en död eller livlös kvinnaKapellgatan i Landskrona. När polis och ambulanspersonal kom på plats kunde man snabbt konstatera att den 19-åriga kurdiska kvinnan blivit knivmördad, rapporterar DN.

På tisdagen anhölls en 16-årig pojke som är bror till kvinnan och skäligen misstänkt för mordet. Pojkens försvarsadvokat Urban Jansson sade på tisdagen att de ännu inte förhört pojken men att de gjort en rättsmedicinundersökning.

- Han förnekar brott, men formellt är han ännu inte delgiven något, sade Urban Jansson efter lunch på tisdagen till Helsingborgs Dagblad.

Hotad av närstående under ett år

Mordet misstänks ha skett efter ett familjedrama i lägenheten. Enligt Helsingborgs Dagblad har den dödade 19-åringen varit både förföljd och hotad av närstående under ett år.

Landskrona kommun hjälpte kvinnan att ordna ett boende och hon har även haft kontakt med föreningen Tänk om i Malmö som är en ideell förening och arbetar med hedersvåld genom stödsamtal och gruppverksamhet.

Ansökte om skyddat boende

Hotbilden blev allt mer akut. Men när kvinnan ansökte om skyddat boende behandlades ärendet aldrig i individ- och familjenämndens sociala utskott.

– Man har från tjänstemännens sida inte bedömt att det varit så allvarligt att man behövt lyfta upp det till utskottet. Självklart tar vi upp det på mötet på måndag och då får tjänstemännen redogöra för vad som gjorts. Så småningom får vi yttra oss för Socialstyrelsen. Jag kan tänka mig att de vill granska ärendet, säger Torbjörn Brorsson (M) som är ordförande i utskottet till Helsingborgs Dagblad.

Newroz Ötunc som är ordförande i föreningen Tänk om i Malmö är starkt kritisk till kommunens agerande

– Vi har påtalat riskerna och de har ignorerat dem. Jag är jävligt förbannad. På vilket sätt har kommunen skyddat henne om hon nu är död? säger Ötunc till Helsingborgs Dagblad.

Socialtjänsten kritiseras

Sara Mohammed som är ordförande i organistationen Glöm aldrig Pela och Fadime, som arbetar med just hedersrelaterart våld, riktade nyligen skarp kritik mot Socialtjänsten efter att en 15-årig flicka blivit kidnappad i sitt hem i Småland och anser att man måste tänka mer på kvinnors säkerhet.

– Jag är generellt kritisk till försiktigheten som finns att lyfta upp dessa frågor. Det måste finnas ständigt i debatten i samhället, säger Mohammad till Nyheter24.

Myndigheterna saknar kunskap

Det är över tio år sedan hedersmordet på Fadime Sahindal skedde och myndigheterna saknar fortfarande kunskap om hur man kan förhindra hedersvåld. Detta är något även Brottsförebyggande rådet (Brå) kom fram till i sin rapport 2012.

– Det krävs mer kunskap i flera olika yrkesgrupper som ska hantera de här ärendena, som poliser, socionomer, jurister, domare och tolkar. Där har ju också regeringen ett ansvar. Det krävs bättre utbildningsnivåer, sa Dilan Ahmad, ordförande i den ideella organisationen Terraferm, då till Nyheter24.

Dog
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hotade sajt – döms för knarkbrott

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Senaten i USA:s kongress röstar ja, efter representanthusets ja i helgen, till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på det sedan i höstas för att stå emot Ryssland.

Rysk robotattack mot Charkiv

Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.